Doorgaan naar hoofdcontent

De lichtjes van de Schelde

Deze post had ook 'Zot van A' kunnen heten, maar de gelijknamige film van Jan Verheyen heb ik nog niet gezien (misschien iets voor een luie zondagnamiddag met de meisjes), terwijl de song van Bobbejaan Schoepen mij, niet van 't Stad zijnde (wij wonen ver op de Parking *proest*), ook in de versie van Daan, steeds kippenvel bezorgt.

Een aantal jaar geleden brachten we een succesvol bezoek aan het MAS, maar het was tijd om iets anders te doen. Intussen hebben de twee oudste Antwerpen met school bezocht, dus het was al zoeken om iets te doen wat ze nog niet hadden ontdekt.


Aangezien we Antwerpen niet zomaar konden bezoeken, zonder ook eens in de winkelstraten te duiken, werd het bezoek in drie delen opgesplitst: ontbijt, shoppen en cultuur.

Het ontbijt werd genomen bij Maurice. Een hippe koffie, pancakes, een boke, huisgemaakte limonade en de mogelijkheid om de breister live aan het werk te zien ... het ideale recept om met tieners de ochtend te beginnen. Het concept slaat duidelijk aan want bijna alle tafeltjes onderin de Boerentoren waren bezet en de  serveersters hadden nauwelijks de tijd om af te ruimen (de barrista's maken immers alleen koffie). 
Foto: Ella Neirinck
Bij het ontbijt hadden we een Tupperware waterfles laten staan. Na de shopping ronde sprongen we nog eens met z'n allen binnen om een kleine boodschap achter te laten in de toiletten van de Boerentoren en zo hadden de dames de kans om een selfie te maken met hun idool, die ondanks het feit dat ze druk in de weer was, efkes tijd maakte voor hen. De Tupperwarefles stond netjes te wachten achter de bar: fles terug met selfie als bonus ! Mama content en dochters tevreden, dus ook papa in zijn nopjes.

Foto: Ella Neirinck
De shopping beperkte zich tot de Meir: er was te weinig tijd om de Kammenstraat en Nationaalstraat af te dweilen en de trendy shops te ontdekken, maar de Juttu op de Meir maakte veel goed: supervriendelijk en efficiënt personeel, ruim assortiment ... Kan niet wachten tot ook Gent aan de beurt is voor deze winkel ! De webshop is er natuurlijk ook nog, met gratis verzending vanaf 30 EUR !

Met tieners (binnen 1 week is de oudste officieel en onmiskenbaar er eentje, sweet Lord) in huis ontsnap je niet aan een bezoek in de Pull n' Bear. Lange, onoverzichtelijke winkel, maar het paradijs voor tienermeisjes, die verliefd zijn op korte truitjes.

Sinds Berlijn (citytrip van de vriendinnen van maart 2016) stond een bezoek aan Uniqlo hoog op het verlanglijstje. Het werd af gechecked, maar wellicht zal een volgende shopping via de webshop gebeuren, tenzij er een winkel in Gent of Brugge op de planning staat van de keten. Personeel opnieuw super vriendelijk en erg behulpzaam: steeds bereid om de stock te checken als je jouw maat niet vindt, maar erg druk en bovendien waren de meisjes op dat ogenblik al aan een (plas)pauze toe.

De tijd vliegt echter en voor we het wisten (en na de tweede stop bij Maurice) was het tijd voor cultuur: om 14.30 uur werden we met z'n allen verwacht in het Red Star Line Museum voor de familierondleiding met gids.

Deze rondleiding gaat door op elke eerste woensdag of derde zondag van de maand en kost je 5 EUR per persoon. De tickets reserveer je best op voorhand via deze site. Hier vind je ook meer info over andere mogelijkheden om het museum (al dan niet met kinderen) te bezoeken (tarieven, formules).


Het museum vertelt het verhaal over de 2 miljoen landverhuizers die met hebben en houden op zoek gingen naar het geluk in Amerika en daarvoor de boot namen in Antwerpen, vaak na al een lange reis over het vasteland. Een thema dat op vandaag brandend actueel is ... 

Het gebouw is een oase van licht en is erg verzorgd. De gids wist haar publiek te boeien met de verhalen van de verschillende immigranten en aan de hand van allerlei kleine opdrachtjes ging de hele groep zelf op reis: we maakte onze bagage, lieten ze ontsmetten, kochten een treinticket, gingen op hotel in Antwerpen, namen een douche, scheepten in en kwamen uiteindelijk aan in Ellis Island.


onze reiskoffer voor de namiddag

We hebben de reis overleefd !
Een echte aanrader !

Misschien nog één bedenking/tip voor het museum: hang een poster met de (oude) skyline van New York op het einde van de tour en laat de mensen daarvoor poseren, maakt het allemaal nog wat echter.

Het museum ligt vlak aan de Schelde en bij het buitenkomen genoten we dan ook nog eventjes van 'De Lichtjes van de Schelde'.

Na het museumbezoek werd de hongerige maag gestild bij het moederschip van Ellis Gourmet Burger op 't Eilandje.Op wandelafstand vind je trouwens ook 'De Burgerij', waar je dezelfde lekkernij (de 'betere' hamburger) kan proeven.

Vlakbij het museum is er een betaalparking (parking Rijnkaai) waar je de hele dag kan parkeren voor de luttele som van 3,80 EUR. De werken voor de tram naar het centrum zijn nog volop aan de gang, maar met een stevig paar wandelbenen sta je op nog geen 20 minuutjes voor Brabo !
 
Wie van jullie durft het aan om naar Antwerpen te gaan ? (vrij naar de Plopsa reclame voor de Halloweennocturnes en waarvoor een bezoek in deze herfstvakantie blijkbaar  vooraf ging met een stevig stukje file)  

Reacties

Populaire berichten van deze blog

Twee meisjes op het strand

Ze lezen modebladen en dragen sweaters uit stof, getekend door Eva Mouton in samenwerking met Bambiblauw.

En laat Eva Mouton nu één van de nieuwe rolmodellen zijn voor mijn tienerdochters (Check, mama, die nageltattoo's, drool drool). Ze hadden niet beter kunnen kiezen: een madam met ondernemingszin, creativiteit ten overvloede, een grote liefde voor dieren en een sprankelende dosis humor en zelfrelativering.

En neen, er scheelt niets aan jullie ogen: het zijn er inderdaad drie en ze zitten niet op het strand. De foto's zijn genomen aan de oevers van het kanaal, in de buurt.

De weersvoorspellingen (alhoewel, heeft nu toch de hele namiddag de zon geschenen, zekers) en balletrepetities stuurden de plannen om terug naar zee te gaan in de war, maar gelukkig hebben we 'water' dichtbij huis. Een deken, een doos vol aardbeien, water en we waren vertrokken ...

De stoffen zijn zalig om mee te werken en voelen zalig aan op de huid ... ideaal om aan te doen op een zon gebruind …

Wild horses

Song uit opnieuw 1987, wat blijkbaar voor mij een muzikaal topjaar was (proest).

As the sun goes down on the arizona plain
and the wind whistles by like a runaway train
hey hey hey it's a beautiful thing
well it's me and you and a flatbed truck
my heart kicking over like a whitetail buck
hey hey hey in the middle of spring

You can cut me deep
you can cut me down
you can cut me loose 
don't you know it's okay
you can kick and scream
you can slap my face
you can set my wheels on a high speed chase
hey no matter what you do

Wild horses could not drag me away from you
Wild horses could not drag me away from you

Terwijl anderen in hun pen kropen om te reageren op de stok die de voorzitster van een politieke partij in het hoenderhok gooide over de moederschapsrust en de verdeling van deze tussen moeder en vader, zat ik rustig achter mijn naaimachine om de Aster-trui te maken uit het laatste nummer van La Maison Victor in het vierde stofje van de Eva Mouton Collectie van Bambiblauw. 
Niet dat …

Rosa

De kop van het nieuwe schooljaar is er vanaf en ook de naailessen zijn terug begonnen.

Mijn eerste project uit de les, kan ik je al voorstellen: De Rosa jurk uit La Maison Victor, Editie 2, maart-april 2015.

Een gemakkelijke jurk, zowel om te maken als om te dragen.

De stof is deze uit de Maan collectie gekocht bij Mondepot. In het het echt is de stof nog mooier ! Wel opnieuw geen idee of ik de rechte kant heb gebruikt. Samen met de andere cursisten koos ik voor de kant waar de stipjes op de stof wat blauw-grijs zijn ...

De mouwen hebben een zoom van 8 cm, zodat ik ze nog eens kan omslaan.

De neklijn achteraan veranderde ik, aangezien het v-nekje achteraan een te grote halsopening zou geven.

Er zit een rits in, maar ik kan de jurk eigenlijk gewoon aan- en uitdoen boven het hoofd.

De schouder had wat mij betreft nog iets verder mogen komen.

De stof is licht en zomers (en doorzichtig), maar met een onderjurkje, taupe kousen, zwarte enkellaarsje en een zandkleurige Bernadette, heb je in …

Weather with you

Mamaaaaa .... we leren vanaf morgen over de herfst en ik heb 'herfstdingen' nodig ...

Nu wonen we wel wat landelijk, maar meer dan wat afgevallen bladeren vind je hier niet in de onmiddellijke omgeving. Dus maakten we deze namiddag een blitzbezoek aan het Drongengoed op een kleine 10 km van onze voordeur. Joke Schauvlieghe opende er vorig weekend nog een nieuw boslooppad, dat we in de komende weken wel eens zullen uittesten ...
Maar bon, eerst 'herfstdingen' dus. We vonden paddestoelen, bladeren (duh), beukenootjes en tamme kastanjes, maar we maakten ook van de gelegenheid gebruik om foto's te nemen voor de blog. 
Je zal hier de komende tijd heel wat zien passeren met de hashtag #mysisterswedding14012017, want mijn zus en haar lief trouwen en op die dag moeten we er natuurlijk allemaal piekfijn uitzien !
Ze heeft me gevraagd om de jurken van de bruidsmeisjes te maken, maar die ga ik natuurlijk niet voor de grote dag aan jullie voorstellen. Deze blijven geheim tot n…