Doorgaan naar hoofdcontent

Happy Feet

'Kousen', wie schrijft er nu een blogpost over 'kousen' ...

Kousen (of sokken) voor de koukleumen onder ons een redmiddel in bed, bij gebrek aan partner of om je partner niet de stuipen op het lijf te jagen wanneer je jouw ijspegels zachtjes tegen zijn/haar benen legt ...

Kousen leiden evenwel een eigen leven: ze durven wel eens verloren gaan in de wasketting en elk huishouden heeft wel een schuif of bakje met weeskousen, die liggen te wachten tot hun verloren gewaande wederhelft terug opduikt ... Alle oplossingen van de wetenschap om het fenomeen te voorkomen ten spijt (knopen aan kousen, wasspelden om ze samen te houden, enz ...) ben ik er persoonlijk van overtuigd dat dit zoiets is als het monster van Loch Ness: er wordt naar een verklaring gezocht en een oplossing gevonden, maar het monster blijft opduiken en bestaan ...

Kousen zijn de laatste jaren wel een echt fashion item geworden en zijn niet meer per definitie saai. Ook voor heren is het hét item geworden om -naast of in vervanging van de das- een persoonlijke toets aan hun outfit te geven.

Maar kousen breien, daar was ik nog niet aan begonnen, enerzijds omdat het mij vrij ingewikkeld leek en anderzijds erg arbeidsintensief ... Slechts één van beide bleek te kloppen ! 

Door het testen van het patroon van Apella Knits (en wat online hulp) heeft het kousen breien geen geheimen meer voor mij ! 

Het patroon wordt gebreid van de teen en bestaat uit twee versies: een bredere kous met hielflap en een smallere kous met verkorte toeren. De smallere kous geniet hier de voorkeur, aangezien deze beter aan de voet aansluit.

Het is een zalig basispatroon, waarmee je in een mum van tijd (figure of speech: zelfs geoefende breiers doen toch enkele dagen over een paar kousen) een leuke sokkenlade bijeen kan breien. Maar laat je ook niet afschrikken: het is gewoon leuk om de sok langzaam aan te zien vorm krijgen en wat is een paar uren breien in vergelijking met jarenlang draagplezier !

Intussen kan je je ook de kinderversie aanschaffen of bij Julija's Shop te Antwerpen een workshop met begeleiding gaan volgen. Sokkenwol vind je in alle kleuren van de regenboog en motieven (Julija's Shop heeft leuke zelfstrepende in snoejeskleuren die op mijn wishlist staat) en met één bol kan je één paar kousen breien. En met de restjes, brei je opnieuw kousen, want met een restje en een nieuw basiskleur heb je opnieuw een ander paar originele kousen  !

Deze zijn gebreid in Regia, 4-draadswol met 5 naalden 2,5. 


Wij hebben hier thuis alvast warme 'Happy Feet ' met de Vanilla sokken.

Happy Feet - Paolo Conte (1990)

Reacties

  1. Wat een prachtige post! Zalig mooie kousen ook. Mijn jongste slaagt erin om elke avond van zodra hij thuiskomt één kous uit te doen, zijn andere doet hij uit als hij gaat slapen, elke avond moet ik die 2 kousen zoeken nog voor ze in de wasmachine terecht komen, ...veel weeskousen hier:)

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Laat je iets achter ? Ik lees het met veel plezier want ik ben super benieuwd wat jullie ervan vinden !
Wil je mij een vraag stellen, mail dan gerust naar depoorter.katrien@gmail.com !

Populaire posts van deze blog

She

We hebben elkaar ontmoet door een gemeenschappelijke passie: naaien en babbelen.
Ze kwam naar de naailes met een maxi-cosi gevuld met schattigheid en zowat twee jaar later heeft ze een tweede hoopje schattigheid op de wereld gezet.
Gisteren gingen we met het naaigroepje, dat als een verlengde van de naailes is ontstaan, op babybezoek met zelfgemaakte pakjes ... Elena is trouwens al de tweede baby die we in het naaigroepje mochten verwennen met zelfgemaakt moois. In juni was Loes aan de beurt, maar haar zonnehoedjes raakten niet op de blog ...
Dit was mijn pakje:


Dit pakje bestond uit een haarband (volgens dit patroon, maar dan vier centimeter ingekort en in katoen)

Een gebreid pakje volgens een patroon uit een babyboekje van Katia Garens. Het gebruikte katoen was de rest van dit project en kocht ik bij Julijasshop.  Ik had nog een volledige streng liggen en nog wat bolletjes en dit bleek meer dan voldoende voor het pakje in 6 maand. 
De knoopjes kwamen uit mijn voorraad. 
Een bloesje…

Perfect World

Welkom in mijn (opgeruimde) naaistekje.  Naaien kwam in mijn leven nadat de plannen van onze woning reeds meer dan één jaar uitgevoerd waren, vandaar dat de speelhoek voor de kinderen beetje bij beetje door mij werd ingenomen als vaste naaiplaats.  Vorig jaar verhuisde het speelkeukentje definitief naar neefje Vik en in de kerstvakantie werd bij dezelfde meubelgigant een kast aangeschaft om die plaats in te nemen.  De kast herbergt de collectie La Maison Victor, mijn favoriete naaibenodigdheden en een fractie van mijn stoffenvoorraad, voornamelijk deze die recent werden aangeschaft.


De jurk die aan de kast hangt en waarvan ik jullie met trots mijn bijna perfecte tweelingstiksel toon, is de Cara uit de jubileumeditie van La Maison Victor.  Een jurk zonder frivoliteiten, maat 36 in een helblauwe lichte, maar streelzachte sweaterstof: een ideaal recept voor Ella. De sweat kocht ik ook als coupon bij Julijasshop. Gemaakt in een handomdraai en te versieren naar eigen zin of smaak. Leuk me…

In Dreams

Alhoewel de tekst van deze song erg melancholisch is, vind ik de song erg rustgevend ...  De stem van Roy Orbison, de intro, het kabbelen van de melodie en de hoge eindnoten ... Chills !
Om de killere herfstavonden door te komen, maakte ik de Charlene sweater uit de laatste editie van La Maison Victor. Ik vind deze editie echt een top nummer ... Had ik de tijd, ik maakte elk model !
Op de sneak peak van La Maison Victor had ik deze al gezien en hem onmiddellijk mentaal gepind ... De zacht vuilroze nicky velours vond ik opnieuw bij De Strek te Ledeberg. Laat je niet afschrikken door de carnavalsstoffen bij het binnenkomen, maar deze winkel heeft ook een leuke collectie trendstoffen in huis aan een scherpe prijs. Voor deze streelzachte nicky velours betaalde ik 10,00 EUR per meter !
Ik weet niet meer precies hoe breed de stof was, maar 1m 50 was ruim voldoende om de sweater te maken 
Op de laatste namiddag van de vakantie samen met de meisjes maakte ik de sweater af, tekenen inbegrepen…

Hips don't Lie

Over ondergoed schrijven, das net zoals over kousen schrijven: ik had niet gedacht dat ik het ooit zou doen *proest*. 
Ik maakte vorige week dus mijn eerste onderbroek op basis van de Play Pants van Madeit Patterns en de aanpassingen van Ik ben Vink
De eerste onderbroek was voor Jozefien. Toen Ella deze zag, wou ze er ook ene. Intussen hebben ze er beiden een drietal en merkte ik dat gewone tricot het beste resultaat geeft qua pasvorm en draagcomfort. Alleen Roos is nog niet overtuigd ...
Ik maakte er met en zonder pijpjes en er verschenen er al een aantal op mijn IG-account (@sterrenstofbykatrien). 
Ideaal voor restjesverwerking van tricot, alleen mogen de restjes niet te klein zijn, leerde ik ook ...
Dat de restjes van de Paper Pigeons Ice Pink niet zomaar in de restjesbak zouden verdwijnen en vrij snel een project zouden vinden, was al vrij snel duidelijk. Ook was duidelijk dat er nog voldoende stof over zou blijven om iets voor Jozefien te maken. Het werden twee stuks ...
Play P…