Doorgaan naar hoofdcontent

Lovely

Zij deelt een aantal tips om te naaien voor tieners, die ik meestal aan mijn laars lap ... want eerlijk, ik weet het soms niet meer: een truitje, helemaal in de kleur en stijl van het moment, gemaakt volgens hun instructies, ligt ongedragen in hun kast en een simpel zwart t-shirt (dat om deze reden nooit de blog haalde) vind ik haast elke week in de was ...
Alleen als ik de schaar wil zetten in een gekoesterd lapje stof, dan wordt er tijd gemaakt voor een 'conclaaf': wie wil wat en ga je dat wel dragen (meer dan alleen voor de fotoshoot) ? 
De twee oudste zijn bovendien de meisjespatronen al lang ontgroeid en ook maat 30 en 32 kan ik al links laten liggen. 
Time for some serious opmetingswerk en een zoektocht naar geschikte patronen, want 'mama, dat is té' (zijnde ofwel te bloot, te veel décolté, te kort, te lang, te ouderwets, ... vink aan wat past!) is vaak het antwoord op mijn vraag 'wat vinden jullie hiervan' ? 
'Twinning' is absoluut uit den boze: toen ik ze voorstelde om een korte Pola-jurk uit Fibre Mood #3(waarvan ik de lange versie voor mezelf maakte) was de comment iets in de stijl van 'ik ga toch niet dezelfde jurk als jij dragen, wáh'
Maar ook in de confectie wordt alles kritisch afgewogen. 
Roos was halverwege april mee op weekend naar Milaan (waar Dieter een fabuleuze prestatie neerzette op de Marathon - 3u 12 min 14 sec om precies te zijn) en doken we de winkels in. Ze zocht specifief naar 'een witte, luchtige zomerjurk, zo eentje om langs het strand in de avondzon te kuieren, maar vond nergens haar zin. Alles was te lang, te kleurrijk, te diep gedecolteerd ... 
Een week later werden de nieuwe patronen van Fibre Mood #4 voorgesteld: één blik was voldoende om te weten dat Mira wel aan haar eisen zou voldoen ! 

Een wit doorzichtig stofje uit de Kringwinkel (dat ik ging voeren) bleek net te kort te zijn, maar met 2 meter Graphite Bleu van Atelier Brunette (gekocht bij De Stoffenkamer) had ik net genoeg als ik gekochte biais gebruikte voor de halsafwerking.
Ik nam een risico door te knippen, nog vooraleer ik officieel goedkeuring had, maar een eerste pasbeurt bleek een schot in de roos !
Maat 34 zit perfect (alhoewel ik volgens de maattabel uitkwam op maat 38), enkel de lengte moest iets ingekort worden aan de zoom en de mouwen.

Ella zag de jurk en wou eenzelfde jurk, maar dan in een effen stof. Maat 34 bleek ook voor haar te passen, zodat de tweede jurk nog sneller in elkaar zat dan de eerste.
Mijn stoffenvoorraad is 2 meter lichtblauwe/grijze double gauze armer, Ella een Mirajurk rijker. 
De double gauze kocht ik in De Strek (Au Plus Bas) te Ledeberg aan een zacht prijsje.
De mouwen van het patroon zijn erg eenvoudig van afwerking. Ik dacht eerst er nog een ruffle aan te zetten, maar zag ervan af na de verschrikte blik in de ogen van de dames. 
Ik zoomde de mouwen uiteindelijk 6 cm in en plooide daarna 3 cm naar buiten. Het boordje zette ik vast met enkele steekjes aan beide kanten van de mouw.
De double gauze van de beide jurken werd onderaan 3 cm met de hand ingezoomd.

De dames voor de lens krijgen was een ander paar mouwen.
Bon, het is toch gelukt, maar het waren serieuze onderhandelingen. Eens vijftien en dertien gepasseerd ligt hun prijs toch hoger dan een extra bol ijs of een kwartier langer Netflix, dat kan ik als tip alvast meegeven *proest*.
De jurken gaan hier niet veel de binnenkant van de kast zien, als het weer een beetje meezit deze lente en zomer.
Nog een aantal 'actie' shots: de jurk scoort hoog op de 'zwierfactor' en dat blijkt voor meisjes van vijftien en dertien nog steeds een pluspunt te zijn ...
De titel van deze blogpost was ook geen sinecure: Mira mag dan een leuke Vlaamse naam zijn, maar ze wordt niet bezongen ... 
Ik koos dan ook maar een song die aansloot op de leefwereld van mijn dames: eentje van Billie Eilish, de duistere popsensatie van het voorbije en huidige jaar. De zeventienjarige wordt verwacht op Pukkelpop deze zomer en de eerste onderhandelingen om een ticket te bemachtigen (en de bijhorende toelating om naar Kiewit te gaan -liefst zonder ouders) werden opgestart ! 
Kijk zeker naar de creaties van de andere deelnemers aan de Linkparty ! Fibre Mood #4 wordt een topeditie ! 

Lovely - Billie Eilish (feat. Khalid)

Reacties

 1. Naaien voor tieners lijkt me nog moeilijker als naaien voor mijn ventje... maar je slaagde er wonderwel in je moeilijke klanten tevreden te stellen. Mooie dames met mooie jurken!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Tof, toffer, tofst! Of wacht, hoe zeggen die gasten dat. Swag!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Super mooi, ik zou deze zo maken voor mijn dochter, maar eerst haar toestemming vragen … Tieners ...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. ik hou ook nog wel van zwierderige rokken ;) de volgende keer gewoon voor jezelf kiezen!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Twee mooie dames in twee mooie jurken!! Gescoord, mama!

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Laat je iets achter ? Ik lees het met veel plezier want ik ben super benieuwd wat jullie ervan vinden !
Wil je mij een vraag stellen, mail dan gerust naar depoorter.katrien@gmail.com !

Populaire posts van deze blog

She

We hebben elkaar ontmoet door een gemeenschappelijke passie: naaien en babbelen.
Ze kwam naar de naailes met een maxi-cosi gevuld met schattigheid en zowat twee jaar later heeft ze een tweede hoopje schattigheid op de wereld gezet.
Gisteren gingen we met het naaigroepje, dat als een verlengde van de naailes is ontstaan, op babybezoek met zelfgemaakte pakjes ... Elena is trouwens al de tweede baby die we in het naaigroepje mochten verwennen met zelfgemaakt moois. In juni was Loes aan de beurt, maar haar zonnehoedjes raakten niet op de blog ...
Dit was mijn pakje:


Dit pakje bestond uit een haarband (volgens dit patroon, maar dan vier centimeter ingekort en in katoen)

Een gebreid pakje volgens een patroon uit een babyboekje van Katia Garens. Het gebruikte katoen was de rest van dit project en kocht ik bij Julijasshop.  Ik had nog een volledige streng liggen en nog wat bolletjes en dit bleek meer dan voldoende voor het pakje in 6 maand. 
De knoopjes kwamen uit mijn voorraad. 
Een bloesje…

Perfect World

Welkom in mijn (opgeruimde) naaistekje.  Naaien kwam in mijn leven nadat de plannen van onze woning reeds meer dan één jaar uitgevoerd waren, vandaar dat de speelhoek voor de kinderen beetje bij beetje door mij werd ingenomen als vaste naaiplaats.  Vorig jaar verhuisde het speelkeukentje definitief naar neefje Vik en in de kerstvakantie werd bij dezelfde meubelgigant een kast aangeschaft om die plaats in te nemen.  De kast herbergt de collectie La Maison Victor, mijn favoriete naaibenodigdheden en een fractie van mijn stoffenvoorraad, voornamelijk deze die recent werden aangeschaft.


De jurk die aan de kast hangt en waarvan ik jullie met trots mijn bijna perfecte tweelingstiksel toon, is de Cara uit de jubileumeditie van La Maison Victor.  Een jurk zonder frivoliteiten, maat 36 in een helblauwe lichte, maar streelzachte sweaterstof: een ideaal recept voor Ella. De sweat kocht ik ook als coupon bij Julijasshop. Gemaakt in een handomdraai en te versieren naar eigen zin of smaak. Leuk me…

In Dreams

Alhoewel de tekst van deze song erg melancholisch is, vind ik de song erg rustgevend ...  De stem van Roy Orbison, de intro, het kabbelen van de melodie en de hoge eindnoten ... Chills !
Om de killere herfstavonden door te komen, maakte ik de Charlene sweater uit de laatste editie van La Maison Victor. Ik vind deze editie echt een top nummer ... Had ik de tijd, ik maakte elk model !
Op de sneak peak van La Maison Victor had ik deze al gezien en hem onmiddellijk mentaal gepind ... De zacht vuilroze nicky velours vond ik opnieuw bij De Strek te Ledeberg. Laat je niet afschrikken door de carnavalsstoffen bij het binnenkomen, maar deze winkel heeft ook een leuke collectie trendstoffen in huis aan een scherpe prijs. Voor deze streelzachte nicky velours betaalde ik 10,00 EUR per meter !
Ik weet niet meer precies hoe breed de stof was, maar 1m 50 was ruim voldoende om de sweater te maken 
Op de laatste namiddag van de vakantie samen met de meisjes maakte ik de sweater af, tekenen inbegrepen…

Hips don't Lie

Over ondergoed schrijven, das net zoals over kousen schrijven: ik had niet gedacht dat ik het ooit zou doen *proest*. 
Ik maakte vorige week dus mijn eerste onderbroek op basis van de Play Pants van Madeit Patterns en de aanpassingen van Ik ben Vink
De eerste onderbroek was voor Jozefien. Toen Ella deze zag, wou ze er ook ene. Intussen hebben ze er beiden een drietal en merkte ik dat gewone tricot het beste resultaat geeft qua pasvorm en draagcomfort. Alleen Roos is nog niet overtuigd ...
Ik maakte er met en zonder pijpjes en er verschenen er al een aantal op mijn IG-account (@sterrenstofbykatrien). 
Ideaal voor restjesverwerking van tricot, alleen mogen de restjes niet te klein zijn, leerde ik ook ...
Dat de restjes van de Paper Pigeons Ice Pink niet zomaar in de restjesbak zouden verdwijnen en vrij snel een project zouden vinden, was al vrij snel duidelijk. Ook was duidelijk dat er nog voldoende stof over zou blijven om iets voor Jozefien te maken. Het werden twee stuks ...
Play P…