Doorgaan naar hoofdcontent

Lovely

Zij deelt een aantal tips om te naaien voor tieners, die ik meestal aan mijn laars lap ... want eerlijk, ik weet het soms niet meer: een truitje, helemaal in de kleur en stijl van het moment, gemaakt volgens hun instructies, ligt ongedragen in hun kast en een simpel zwart t-shirt (dat om deze reden nooit de blog haalde) vind ik haast elke week in de was ...
Alleen als ik de schaar wil zetten in een gekoesterd lapje stof, dan wordt er tijd gemaakt voor een 'conclaaf': wie wil wat en ga je dat wel dragen (meer dan alleen voor de fotoshoot) ? 
De twee oudste zijn bovendien de meisjespatronen al lang ontgroeid en ook maat 30 en 32 kan ik al links laten liggen. 
Time for some serious opmetingswerk en een zoektocht naar geschikte patronen, want 'mama, dat is té' (zijnde ofwel te bloot, te veel décolté, te kort, te lang, te ouderwets, ... vink aan wat past!) is vaak het antwoord op mijn vraag 'wat vinden jullie hiervan' ? 
'Twinning' is absoluut uit den boze: toen ik ze voorstelde om een korte Pola-jurk uit Fibre Mood #3(waarvan ik de lange versie voor mezelf maakte) was de comment iets in de stijl van 'ik ga toch niet dezelfde jurk als jij dragen, wáh'
Maar ook in de confectie wordt alles kritisch afgewogen. 
Roos was halverwege april mee op weekend naar Milaan (waar Dieter een fabuleuze prestatie neerzette op de Marathon - 3u 12 min 14 sec om precies te zijn) en doken we de winkels in. Ze zocht specifief naar 'een witte, luchtige zomerjurk, zo eentje om langs het strand in de avondzon te kuieren, maar vond nergens haar zin. Alles was te lang, te kleurrijk, te diep gedecolteerd ... 
Een week later werden de nieuwe patronen van Fibre Mood #4 voorgesteld: één blik was voldoende om te weten dat Mira wel aan haar eisen zou voldoen ! 

Een wit doorzichtig stofje uit de Kringwinkel (dat ik ging voeren) bleek net te kort te zijn, maar met 2 meter Graphite Bleu van Atelier Brunette (gekocht bij De Stoffenkamer) had ik net genoeg als ik gekochte biais gebruikte voor de halsafwerking.
Ik nam een risico door te knippen, nog vooraleer ik officieel goedkeuring had, maar een eerste pasbeurt bleek een schot in de roos !
Maat 34 zit perfect (alhoewel ik volgens de maattabel uitkwam op maat 38), enkel de lengte moest iets ingekort worden aan de zoom en de mouwen.

Ella zag de jurk en wou eenzelfde jurk, maar dan in een effen stof. Maat 34 bleek ook voor haar te passen, zodat de tweede jurk nog sneller in elkaar zat dan de eerste.
Mijn stoffenvoorraad is 2 meter lichtblauwe/grijze double gauze armer, Ella een Mirajurk rijker. 
De double gauze kocht ik in De Strek (Au Plus Bas) te Ledeberg aan een zacht prijsje.
De mouwen van het patroon zijn erg eenvoudig van afwerking. Ik dacht eerst er nog een ruffle aan te zetten, maar zag ervan af na de verschrikte blik in de ogen van de dames. 
Ik zoomde de mouwen uiteindelijk 6 cm in en plooide daarna 3 cm naar buiten. Het boordje zette ik vast met enkele steekjes aan beide kanten van de mouw.
De double gauze van de beide jurken werd onderaan 3 cm met de hand ingezoomd.

De dames voor de lens krijgen was een ander paar mouwen.
Bon, het is toch gelukt, maar het waren serieuze onderhandelingen. Eens vijftien en dertien gepasseerd ligt hun prijs toch hoger dan een extra bol ijs of een kwartier langer Netflix, dat kan ik als tip alvast meegeven *proest*.
De jurken gaan hier niet veel de binnenkant van de kast zien, als het weer een beetje meezit deze lente en zomer.
Nog een aantal 'actie' shots: de jurk scoort hoog op de 'zwierfactor' en dat blijkt voor meisjes van vijftien en dertien nog steeds een pluspunt te zijn ...
De titel van deze blogpost was ook geen sinecure: Mira mag dan een leuke Vlaamse naam zijn, maar ze wordt niet bezongen ... 
Ik koos dan ook maar een song die aansloot op de leefwereld van mijn dames: eentje van Billie Eilish, de duistere popsensatie van het voorbije en huidige jaar. De zeventienjarige wordt verwacht op Pukkelpop deze zomer en de eerste onderhandelingen om een ticket te bemachtigen (en de bijhorende toelating om naar Kiewit te gaan -liefst zonder ouders) werden opgestart ! 
Kijk zeker naar de creaties van de andere deelnemers aan de Linkparty ! Fibre Mood #4 wordt een topeditie ! 

Lovely - Billie Eilish (feat. Khalid)

Reacties

 1. Naaien voor tieners lijkt me nog moeilijker als naaien voor mijn ventje... maar je slaagde er wonderwel in je moeilijke klanten tevreden te stellen. Mooie dames met mooie jurken!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Tof, toffer, tofst! Of wacht, hoe zeggen die gasten dat. Swag!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Super mooi, ik zou deze zo maken voor mijn dochter, maar eerst haar toestemming vragen … Tieners ...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. ik hou ook nog wel van zwierderige rokken ;) de volgende keer gewoon voor jezelf kiezen!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Twee mooie dames in twee mooie jurken!! Gescoord, mama!

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Laat je iets achter ? Ik lees het met veel plezier want ik ben super benieuwd wat jullie ervan vinden !
Wil je mij een vraag stellen, mail dan gerust naar depoorter.katrien@gmail.com !

Populaire posts van deze blog

Perfect World

Welkom in mijn (opgeruimde) naaistekje.  Naaien kwam in mijn leven nadat de plannen van onze woning reeds meer dan één jaar uitgevoerd waren, vandaar dat de speelhoek voor de kinderen beetje bij beetje door mij werd ingenomen als vaste naaiplaats.  Vorig jaar verhuisde het speelkeukentje definitief naar neefje Vik en in de kerstvakantie werd bij dezelfde meubelgigant een kast aangeschaft om die plaats in te nemen.  De kast herbergt de collectie La Maison Victor, mijn favoriete naaibenodigdheden en een fractie van mijn stoffenvoorraad, voornamelijk deze die recent werden aangeschaft.


De jurk die aan de kast hangt en waarvan ik jullie met trots mijn bijna perfecte tweelingstiksel toon, is de Cara uit de jubileumeditie van La Maison Victor.  Een jurk zonder frivoliteiten, maat 36 in een helblauwe lichte, maar streelzachte sweaterstof: een ideaal recept voor Ella. De sweat kocht ik ook als coupon bij Julijasshop. Gemaakt in een handomdraai en te versieren naar eigen zin of smaak. Leuk me…

Summer in the City

It's getting hot in here ...  Neen, das ander nummer, maar je voelt het in de lucht: de zomer hangt er in !  De rokjes en jurkjes worden korter, de panty's kunnen eindelijk in de kast blijven liggen, sandalen worden opgeblonken, de barbecue uitgerold ...  Een heerlijke tijd om wasgoed te drogen, een ramptijd voor hooikoortspatiënten (waarvan ik er helaas eentje ben), een zalige tijd om te genieten op een terras tot in de kleine uurtjes ... Catch my drift ?

In de nieuwste editie van Fibre Mood #5 staan er opnieuw enkele leuke designs om jouw zomergarderobe aan te vullen.  Ik kreeg de kans om het patroon Rosalie te maken.  Alhoewel dit de ideale tienerjurk is, besloot ik om deze voor mezelf te maken. De eerste foto's toonden deze jurk namelijk ook op een 'voller' model en ik was verkocht !
De tencel jeans die ik bij Pieke Wieke kocht om een Taylor jurk (uit Fibre Mood #4) te maken, kreeg een andere bestemming en ik een nieuwe lievelings zomerjurk.De jurk zit op één…

(It's Not Easy ) Bein' Green

Een groene maxijurk, een groen Pola, dat had ik mijn hoofd na het verschijnen van Fibremood #3.  Ik maakte eerst een testversie van de jurk, omdat er nogal veel stof in kruipt en je voor een leuke viscose toch al snel meer dan 15,00 EUR per meter betaalt ... Met net 3 meter teststof kon ik er een midiversie uitkrijgen, die je hier kan terugvinden. Ik volgde haar aanwijzingen om de jurk wat korter te maken en liet ook de manchetten en zakken vallen. Maar de definitieve jurk zou dus groen zijn en lang ! Toen we half april in Milaan waren, werd er geen stof geshopt en ook in de webwinkels vond ik geen groene viscose die beantwoordde aan mijn wensen ... het moest echt fel groen zijn en boho-stijl uitstralen.  Half mei was ik op een maandag voor het werk in Kortrijk en wie Kortrijk zegt, zegt Harelbeke en wie Harelbeke zegt, zegt In Den Beer !  De dames van In Den Beer zitten sinds het begin van dit jaar in een nagelnieuwe winkel, maar leveren nog steeds dezelfde geweldige service: een ru…

Gigi (l'Amoroso)

Eentje uit mijn geboortejaar van de zangeres met de zwoelste stem ooit ...

Dat liedje catapulteert je onmiddellijk naar de zwoele straatjes van Napels, met een Napolitaanse Tarantella op de achtergrond. 
Of naar die zomer toen Dieter en ik in onze Opel Corsa helemaal tot in Bordeaux reden, ruzie maakten op een golfcourt en op de terugweg bleven hangen op een radiozender die de hele tijd Dalida, Nicoletta ('Il est Mort Le Soleil -1970, met de wondere tekst 'Il est mort le soleil, il est mort ... mais je suis la seule à porter le dieul) en andere Franse klassiekers speelde ... Heerlijk. 
Jammergenoeg is in deze periode van het jaar de zon ver te zoeken ... 
We moeten ons dan maar hullen in zachte stofjes. Gelukkig is velours hipper dan hip vandaag ! 
De Gigi van Fibre Mood #2 zal wellicht eerder genoemd zijn naar die andere Gigi, hedendaags topmodel en socialite Gigi Hadid :-)
Ik maakte de broek voor Jozefien. 
Mijn tienjarige heeft nog geen vrouwelijke vormen en dus dacht ik da…