Doorgaan naar hoofdcontent

Une belle histoire

We beleven een echte 'été Indien' ... Lekker zomerse temperaturen, ideaal om nog wat uitstapjes te doen met familie en vrienden.

De voorbije jaren gingen we steeds met een vijftal gezinnen erop uit voor weekend in het najaar. Een weekend waar we het werk en de kinderen loslaten, straffe verhalen van 'aan den Unief' nog eens opdiepen, de resterende en grijze haren op de kruinen tellen, te laat opblijven, teveel eten en drinken, ...

Maar met vijf gezinnen en de respectievelijke kinderen de agenda's op elkaar afstemmen, blijkt geen sinecure te zijn en dit jaar was er dan ook geen weekend. Twee van onze vrienden vonden het zonde en organiseerden een heuse picknick voor vrienden en hun respectievelijke familie.

We gaven present vorige zaterdag in Machelen aan de Leie, een prachtig, rustig Oost-Vlaams dorpje met als trekpleister het Roger Raveelmuseum en het Roger Raveel Atelier.

De gids en Mevrouw Raveel stonden ons op te wachten voor een rondleiding in het museum, een prachtig gebouw van architect Stéphane Beel.
De kinderen mochten hun eigen toer doen van het museum aan de hand van een enveloppe puzzelstukjes: na ongeveer acht minuten stond de eerste al terug bij de groep ouders :-)Het meest in het oog springend vond ik de installaties met illusies van Raveel: samen met de kinderen werd er uitgebreid de tijd genomen om deze te ontdekken en foto's te nemen.
Het bewijst hoe visionair Roger Raveel wel is geweest: de kunstwerken werden in alle mogelijke bochten bekeken om de perfecte selfie te nemen, en niet alleen door de kinderen  :-)


Na het museum stond het Atelier op het programma, maar niet zonder eerst eens langs het graf van Roger Raveel te wandelen op het kerkhof te Machelen. De grafsteen is een eigen ontwerp van Raveel, die ook de grafzerk van zijn ouders maakte ...

twintig kinderen onder de indruk - kleine rechtzetting: Roger Raveel had de plaats van zijn zerk gekozen, de zerk zelf is een ontwerp van Marc Felix, waarin een kunstwerk van Roger werd verwerkt (de duif) ...

Daarna dus te voet naar het Atelier: onderweg, langs een prachtige Leie arm, ontmoet je ook nog enkele werken van Raveel.
In het Atelier wachtte ons een echt feestmaal: iedere familie had een eigen gerecht, dessert meegebracht  en dat resulteerde in een prachtige tafel van overvloed ... 


De gids nam de kinderen mee in het atelier, waar ze konden kennismaken met de kunstwerken, verftubes, borstels, ... alsof de kunstenaar zelf elk moment het atelier kon binnenlopen en de borstel zou opnemen.

Na de rondleiding werden ze zelf aan de hand van een 14-tal opdrachtjes aan het werk gezet met papier, wasco's, spiegelpapier, de buttonmachine ... Het ideale moment voor de mama's en de papa's om zelf het atelier te verkennen en aan de lippen van Marleen te hangen wanneer ze over Raveel vertelt ... 
Waar houden jullie van en schrijf het op het karretje ...

C'est un beau roman, c'est une belle histoire, c'est une romance d'aujourd'hui (Michel Fugain -1972, ook bekend in de versie van Ann Christy 'Zoals een mooi verhaal) ... op een warme septemberdag !
ook de lokale ijsje zijn geïnspireerd door Raveel 
Zin gekregen om dit alles zelf eens te gaan bekijken en je te laten betoveren door Raveel (exclusief picknick :-)) ? Grasduin dan zeker eens door de website van het musuem en de site van het Atelier, neem contact op en de mensen van het museum/atelier zullen samen met jullie graag kijken om er een onvergetelijke ervaring van te maken ! Ook scholen zijn van harte welkom !

Volgende keer terug een naaisel, de kleuren van Raveel werkten alvast inspirerend ! 

Reacties

  1. Wat een aanrader! En nu zit ik voor de rest van de dag met dat liedje in mijn hoofd...oooh!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Oh waw! Bedankt voor de tip! Lijkt me superleuk! Pinnen maar!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie plaatsen

Superbenieuwd naar wat jullie ervan vinden ... Laat gerust iets achter, ik lees het met veel plezier ! Wil je mij een vraag stellen, mail dan gerust naar depoorter.katrien@gmail.com !

Populaire berichten van deze blog

Twee meisjes op het strand

Ze lezen modebladen en dragen sweaters uit stof, getekend door Eva Mouton in samenwerking met Bambiblauw.

En laat Eva Mouton nu één van de nieuwe rolmodellen zijn voor mijn tienerdochters (Check, mama, die nageltattoo's, drool drool). Ze hadden niet beter kunnen kiezen: een madam met ondernemingszin, creativiteit ten overvloede, een grote liefde voor dieren en een sprankelende dosis humor en zelfrelativering.

En neen, er scheelt niets aan jullie ogen: het zijn er inderdaad drie en ze zitten niet op het strand. De foto's zijn genomen aan de oevers van het kanaal, in de buurt.

De weersvoorspellingen (alhoewel, heeft nu toch de hele namiddag de zon geschenen, zekers) en balletrepetities stuurden de plannen om terug naar zee te gaan in de war, maar gelukkig hebben we 'water' dichtbij huis. Een deken, een doos vol aardbeien, water en we waren vertrokken ...

De stoffen zijn zalig om mee te werken en voelen zalig aan op de huid ... ideaal om aan te doen op een zon gebruind …

Wild horses

Song uit opnieuw 1987, wat blijkbaar voor mij een muzikaal topjaar was (proest).

As the sun goes down on the arizona plain
and the wind whistles by like a runaway train
hey hey hey it's a beautiful thing
well it's me and you and a flatbed truck
my heart kicking over like a whitetail buck
hey hey hey in the middle of spring

You can cut me deep
you can cut me down
you can cut me loose 
don't you know it's okay
you can kick and scream
you can slap my face
you can set my wheels on a high speed chase
hey no matter what you do

Wild horses could not drag me away from you
Wild horses could not drag me away from you

Terwijl anderen in hun pen kropen om te reageren op de stok die de voorzitster van een politieke partij in het hoenderhok gooide over de moederschapsrust en de verdeling van deze tussen moeder en vader, zat ik rustig achter mijn naaimachine om de Aster-trui te maken uit het laatste nummer van La Maison Victor in het vierde stofje van de Eva Mouton Collectie van Bambiblauw. 
Niet dat …

Rosa

De kop van het nieuwe schooljaar is er vanaf en ook de naailessen zijn terug begonnen.

Mijn eerste project uit de les, kan ik je al voorstellen: De Rosa jurk uit La Maison Victor, Editie 2, maart-april 2015.

Een gemakkelijke jurk, zowel om te maken als om te dragen.

De stof is deze uit de Maan collectie gekocht bij Mondepot. In het het echt is de stof nog mooier ! Wel opnieuw geen idee of ik de rechte kant heb gebruikt. Samen met de andere cursisten koos ik voor de kant waar de stipjes op de stof wat blauw-grijs zijn ...

De mouwen hebben een zoom van 8 cm, zodat ik ze nog eens kan omslaan.

De neklijn achteraan veranderde ik, aangezien het v-nekje achteraan een te grote halsopening zou geven.

Er zit een rits in, maar ik kan de jurk eigenlijk gewoon aan- en uitdoen boven het hoofd.

De schouder had wat mij betreft nog iets verder mogen komen.

De stof is licht en zomers (en doorzichtig), maar met een onderjurkje, taupe kousen, zwarte enkellaarsje en een zandkleurige Bernadette, heb je in …

Weather with you

Mamaaaaa .... we leren vanaf morgen over de herfst en ik heb 'herfstdingen' nodig ...

Nu wonen we wel wat landelijk, maar meer dan wat afgevallen bladeren vind je hier niet in de onmiddellijke omgeving. Dus maakten we deze namiddag een blitzbezoek aan het Drongengoed op een kleine 10 km van onze voordeur. Joke Schauvlieghe opende er vorig weekend nog een nieuw boslooppad, dat we in de komende weken wel eens zullen uittesten ...
Maar bon, eerst 'herfstdingen' dus. We vonden paddestoelen, bladeren (duh), beukenootjes en tamme kastanjes, maar we maakten ook van de gelegenheid gebruik om foto's te nemen voor de blog. 
Je zal hier de komende tijd heel wat zien passeren met de hashtag #mysisterswedding14012017, want mijn zus en haar lief trouwen en op die dag moeten we er natuurlijk allemaal piekfijn uitzien !
Ze heeft me gevraagd om de jurken van de bruidsmeisjes te maken, maar die ga ik natuurlijk niet voor de grote dag aan jullie voorstellen. Deze blijven geheim tot n…