Doorgaan naar hoofdcontent

T-Shirt Weather

Er staan een paar dagen druilerig vakantieweer op het programma. Ideaal weer om aan het knutselen te gaan met de kinderen.

Hebben jullie een scanner en pc thuis ?
Weten jullie een Zeeman en/of Action (geen sponsoring, :-) ) in de buurt liggen ?

Ok, wat hebben jullie dan verder nog exact nodig ?
- een witte (of lichtgekleurde) effen t-shirt. Het exemplaar van de Zeeman kost 0,99 EUR, maar uiteraard kan je eens gaan grasduinen in de Kringloopwinkel of de eigen kleerkast
- transferpapier - ik kocht het mijne in de Action voor 2,99 EUR voor vier velletjes voor licht (gekleurd) textiel en één velletje voor donker (gekleurd) textiel;
-kleurpotloden of stiften
-tekenpapier (of gewoon papier waar kinderen op tekenen)
- eventueel textielstiften, ook te verkrijgen in de Action aan een democratische prijs;
(noot: duurder materiaal uit een echte hobbyshop zal wellicht een nog beter resultaat geven, maar hoger vermeld materiaal gaf ook al een leuk resultaat)
-strijkijzer
Je laat de kinderen naar hartenlust tekenen. Misschien moet je ze wel een aanzet geven (teken eens jouw beste vriend/vriendin, teken eens een eenhoorn, teken eens jouw familie, de auto van mama ....), maar over het algemeen hebben de koters wel inspiratie genoeg.

Voila, een kwartier verder zal je al resultaat hebben. Een zwart-wit tekening versterk je het best met zwarte stift. Willen ze de tekening inkleuren, denk ik dat het beste resultaat ook met stiften zal zijn. En nog een kwartier gevuld :-) 

Nu komt er wat computerwerk bij kijken: het inscannen van de tekening en het spiegelen ervan op transferpapier (dat spiegelen is eigenlijk alleen noodzakelijk als er tekst bijstaat).
Onze scanner maakt pdf-files van ingescande beelden. Om deze in een word-document te kunnen voegen (en te kunnen spiegelen), moet ik deze dus eerst converteren naar een jpg-bestand. Hiervoor consulteer je het best Google, die jou doorverwijst naar de juiste sites. De eerlijkheid gebiedt mij om te zeggen dat ik hiervoor de hulp van Dieter inschakelde, die mij de cursus 'hoe converteer ik een pdf naar jpg-for dummies' gaf, door 'pdf naar jpg' in te tikken in google en daarna de instructies van de site volgde *proest* De geconverteerde afbeelding bewaar je best op de PC (je vindt ze wellicht   terug onder 'downloads'). 
De spiegeling maakte ik in Paint (onderdeel van Word), waarin je dus eerst een nieuw document opent, de afbeelding selecteert van op je PC en importeert in Paint.
In het vakje 'Afbeelding' en 'Draaien' daar moet je zijn om horizontaal of vertikaal te kunnen spiegelen.
In Paint kan je de gespiegelde afbeelding dan ook nog vergroten of verkleinen, gewoon aan de randen van het kader slepen en de tekening neemt een andere dimensie aan, astemblieft!
Het blad transferpapier in de papierlade leggen met de witte kant naar beneden, Ctrl+P en daar komt de afbeelding uit de printer. De afbeelding een half uurtje laten drogen (tijd voor een gezonde snack!), met een beetje marge uitknippen en we kunnen beginnen met plakken ...

De t-shirt is best proper gewassen voor gebruik en ligt bij voorkeur plat op de strijktafel. Ik gebruikte mijn strijkijzer op de hoogste stand en had geen verkleuringen in het transferpapier van de Action. Eerdere pogingen met transferpapier van de Hema en de hoogste stand van mijn strijkijzer, eindigden in tranen en een bruin verkleurde print :-) Vertrouw je het niet helemaal, leg je best een theedoek tussen het transferpapier en het strijkijzer.
Je legt de afbeelding op de plaats waar je ze wil hebben en strijkt met draaiende bewegingen op het ruitjespapier, tot alles netjes vasthangt, zeker de randjes ! Je laat het werkstuk afkoelen en hopelijk kan je dan met wat geluk en zonder al te veel gefriemel het ruitjespapier losmaken en blijft de tekening op de t-shirt.
Ik fixeerde de tekening nog eens door, na enkele minuten rust, een theedoek er op te leggen en er nog eens zachtjes met het strijkijzer over te gaan.  

Roos maakte op die manier voor haarzelf en haar beste vriendin (die volgend jaar naar een andere school gaat) matching 'BFF' T-shirts. Geen geld, origineel en persoonlijk !
Dit was het resultaat:
Ook leuk als activiteit op een kinderpartijtje, waar elk kind naar huis kan gaan met een eigen t-shirt.

Met de textielstiften kan je kind natuurlijk zijn creativiteit rechtstreeks botvieren op het textiel. Je laat best de kinderen wat oefenen op een restje stof, want tekenen op textiel is toch net iets anders dan gewoon op een blad papier.

Ik kan jullie niet garanderen dat de kinderen urenlang bezig zullen zijn, maar wel dat ze er een leuke t-shirt bij zullen hebben !
Veel plezier !

Reacties

  1. Wauw, zij kan prachtig tekenen!
    Dat vriendinnetje zal er wel heel blij met geweest zijn.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Laat je iets achter ? Ik lees het met veel plezier want ik ben super benieuwd wat jullie ervan vinden !
Wil je mij een vraag stellen, mail dan gerust naar depoorter.katrien@gmail.com !

Populaire posts van deze blog

Break Free

Treinen, stations en foto's, dat doet het altijd goed ...
Wat kan ik jullie voorstellen:  - mijn oudste dochter van bijna veertien - een Picha rok uit La Maison Victor: de grootste kindermaat, verlengd naar maxi-rok uit een zalige double gauze, die ik kocht bij De Stoffenkamer. De zakken en de tassels liet ik achterwege. - een Odette t-shirt uit La Maison Victor: maatje 34 in de allerzachtste double gauze, ook uit De Stoffenkamer. Ik werkte voor de halsafwerking met een op patroon getekend beleg. 


Moonstone

Ik had het wat lastig de laatste tijd ... Ondernemen op mijn eentje blijkt gepaard te gaan met hoogtes en met laagtes, een opleiding volgen en kinderen grootbrengen erg intensief, maar super interessant. Alle balletjes in de lucht houden en blijven focussen op 'the bigger picture' blijkt geen sinecure te zijn en dan durft de eeuwige twijfelaar in mij de bovenhand te krijgen ... Maar wat in dit gehele proces wel duidelijk is, is dat ik mijn werk nodig heb om creatief te kunnen zijn en omgekeerd. En de opleiding ('Bemiddeling in burgerlijke en handelszaken') belooft wat meer creativiteit te brengen in mijn werk, hetgeen ik tot nu toe wat miste in mijn dagelijkse bezigheden.  Eind deze maand volgt er alvast een nieuwe uitdaging, namelijk studeren voor een examen, zodat ik vanaf december mijn advocatenpraktijk kan aanvullen met een praktijk als (erkend) bemiddelaar ... Deze vooruitzichten geven dan weer zuurstof aan mijn slabakkende naaiactiviteiten ... Raar toch hoe een …

Working nine to five

Terug aan de slag (ten laatste op 15 april 2017, enfin na Paasmaandag dus -diegene die nieuwsgierig zijn naar wat ik in het dagelijkse leven doe, kunnenhierterecht :-)) betekent opnieuw wat minder tijd om te koken en vooral wat meer georganiseer om alles klaar te krijgen ...  Vlugge receptjes dus, dat hebben we nodig ! Eentje uit de trukendoos van Lien, één  van de twee verzorgsters van Familiehulp die hier vanaf begin januari langskwamen om de zorg voor mij op de schouders van mijn familieleden (die dit trouwens ook meer dan schitterend gedaan hebben en vele pluimen en nog veel meer verdienen !) te verlichten.  Familiehulp is er dus niet enkel voor pas bevallen mama's of senioren, maar ook voor gezinnen waarin één van de partners zijn/haar gedeelte van de huishoudelijke taken niet meer kan opnemen, al dan niet tijdelijk. Je kan hen laten komen voor allerlei huishoudelijke taken, maar ook voor de persoonlijke verzorging.  De bijdrage wordt berekend aan de hand van je inkomen en j…

Heaven is a Place on Earth

Wat doe je als een knieblessure roet in jouw vakantieplannen gooit ?  Juist, nieuwe plannen maken ! De roadtrip door Scandinavië werd vervangen door een staycation van twee weken, een midweek in de Provence en een weekje op onze favoriete vakantieplek in Italië.  De eerste week vakantie zit er bijna op: Parc Astérix met nonkel Frank (aanrader !), met Opa Jan op Heidi (de rollercoaster ;-)) in Plopsaland De Panne, samen met Oma Lily, nonkel Frank, Arianne, Isaura, tante Leen en nonkel Bram ... Woensdag deed iedereen zowat z'n eigen ding, donderdag werd er gefietst met Les Flammes Rouges, de nieuwbakken lokale damesfietsclub (we zoeken nog leden !) ... en vandaag gingen we met de meisjes dicht bij huis wat chillen met de grote C ! Tijd om foto's te nemen van mijn Carriejurk voor Ella.  Het adresje: Bar Rage, één van de drie zomer Pop-up bars van Aalter en omstreken.  Een klein stukje heaven on earth ...


Herkenbare 'moves' voor ouders van tieners *proest*

 De Mocktail Ba…