Doorgaan naar hoofdcontent

T-Shirt Weather

Er staan een paar dagen druilerig vakantieweer op het programma. Ideaal weer om aan het knutselen te gaan met de kinderen.

Hebben jullie een scanner en pc thuis ?
Weten jullie een Zeeman en/of Action (geen sponsoring, :-) ) in de buurt liggen ?

Ok, wat hebben jullie dan verder nog exact nodig ?
- een witte (of lichtgekleurde) effen t-shirt. Het exemplaar van de Zeeman kost 0,99 EUR, maar uiteraard kan je eens gaan grasduinen in de Kringloopwinkel of de eigen kleerkast
- transferpapier - ik kocht het mijne in de Action voor 2,99 EUR voor vier velletjes voor licht (gekleurd) textiel en één velletje voor donker (gekleurd) textiel;
-kleurpotloden of stiften
-tekenpapier (of gewoon papier waar kinderen op tekenen)
- eventueel textielstiften, ook te verkrijgen in de Action aan een democratische prijs;
(noot: duurder materiaal uit een echte hobbyshop zal wellicht een nog beter resultaat geven, maar hoger vermeld materiaal gaf ook al een leuk resultaat)
-strijkijzer
Je laat de kinderen naar hartenlust tekenen. Misschien moet je ze wel een aanzet geven (teken eens jouw beste vriend/vriendin, teken eens een eenhoorn, teken eens jouw familie, de auto van mama ....), maar over het algemeen hebben de koters wel inspiratie genoeg.

Voila, een kwartier verder zal je al resultaat hebben. Een zwart-wit tekening versterk je het best met zwarte stift. Willen ze de tekening inkleuren, denk ik dat het beste resultaat ook met stiften zal zijn. En nog een kwartier gevuld :-) 

Nu komt er wat computerwerk bij kijken: het inscannen van de tekening en het spiegelen ervan op transferpapier (dat spiegelen is eigenlijk alleen noodzakelijk als er tekst bijstaat).
Onze scanner maakt pdf-files van ingescande beelden. Om deze in een word-document te kunnen voegen (en te kunnen spiegelen), moet ik deze dus eerst converteren naar een jpg-bestand. Hiervoor consulteer je het best Google, die jou doorverwijst naar de juiste sites. De eerlijkheid gebiedt mij om te zeggen dat ik hiervoor de hulp van Dieter inschakelde, die mij de cursus 'hoe converteer ik een pdf naar jpg-for dummies' gaf, door 'pdf naar jpg' in te tikken in google en daarna de instructies van de site volgde *proest* De geconverteerde afbeelding bewaar je best op de PC (je vindt ze wellicht   terug onder 'downloads'). 
De spiegeling maakte ik in Paint (onderdeel van Word), waarin je dus eerst een nieuw document opent, de afbeelding selecteert van op je PC en importeert in Paint.
In het vakje 'Afbeelding' en 'Draaien' daar moet je zijn om horizontaal of vertikaal te kunnen spiegelen.
In Paint kan je de gespiegelde afbeelding dan ook nog vergroten of verkleinen, gewoon aan de randen van het kader slepen en de tekening neemt een andere dimensie aan, astemblieft!
Het blad transferpapier in de papierlade leggen met de witte kant naar beneden, Ctrl+P en daar komt de afbeelding uit de printer. De afbeelding een half uurtje laten drogen (tijd voor een gezonde snack!), met een beetje marge uitknippen en we kunnen beginnen met plakken ...

De t-shirt is best proper gewassen voor gebruik en ligt bij voorkeur plat op de strijktafel. Ik gebruikte mijn strijkijzer op de hoogste stand en had geen verkleuringen in het transferpapier van de Action. Eerdere pogingen met transferpapier van de Hema en de hoogste stand van mijn strijkijzer, eindigden in tranen en een bruin verkleurde print :-) Vertrouw je het niet helemaal, leg je best een theedoek tussen het transferpapier en het strijkijzer.
Je legt de afbeelding op de plaats waar je ze wil hebben en strijkt met draaiende bewegingen op het ruitjespapier, tot alles netjes vasthangt, zeker de randjes ! Je laat het werkstuk afkoelen en hopelijk kan je dan met wat geluk en zonder al te veel gefriemel het ruitjespapier losmaken en blijft de tekening op de t-shirt.
Ik fixeerde de tekening nog eens door, na enkele minuten rust, een theedoek er op te leggen en er nog eens zachtjes met het strijkijzer over te gaan.  

Roos maakte op die manier voor haarzelf en haar beste vriendin (die volgend jaar naar een andere school gaat) matching 'BFF' T-shirts. Geen geld, origineel en persoonlijk !
Dit was het resultaat:
Ook leuk als activiteit op een kinderpartijtje, waar elk kind naar huis kan gaan met een eigen t-shirt.

Met de textielstiften kan je kind natuurlijk zijn creativiteit rechtstreeks botvieren op het textiel. Je laat best de kinderen wat oefenen op een restje stof, want tekenen op textiel is toch net iets anders dan gewoon op een blad papier.

Ik kan jullie niet garanderen dat de kinderen urenlang bezig zullen zijn, maar wel dat ze er een leuke t-shirt bij zullen hebben !
Veel plezier !

Reacties

  1. Wauw, zij kan prachtig tekenen!
    Dat vriendinnetje zal er wel heel blij met geweest zijn.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Laat je iets achter ? Ik lees het met veel plezier want ik ben super benieuwd wat jullie ervan vinden !
Wil je mij een vraag stellen, mail dan gerust naar depoorter.katrien@gmail.com !

Populaire posts van deze blog

She

We hebben elkaar ontmoet door een gemeenschappelijke passie: naaien en babbelen.
Ze kwam naar de naailes met een maxi-cosi gevuld met schattigheid en zowat twee jaar later heeft ze een tweede hoopje schattigheid op de wereld gezet.
Gisteren gingen we met het naaigroepje, dat als een verlengde van de naailes is ontstaan, op babybezoek met zelfgemaakte pakjes ... Elena is trouwens al de tweede baby die we in het naaigroepje mochten verwennen met zelfgemaakt moois. In juni was Loes aan de beurt, maar haar zonnehoedjes raakten niet op de blog ...
Dit was mijn pakje:


Dit pakje bestond uit een haarband (volgens dit patroon, maar dan vier centimeter ingekort en in katoen)

Een gebreid pakje volgens een patroon uit een babyboekje van Katia Garens. Het gebruikte katoen was de rest van dit project en kocht ik bij Julijasshop.  Ik had nog een volledige streng liggen en nog wat bolletjes en dit bleek meer dan voldoende voor het pakje in 6 maand. 
De knoopjes kwamen uit mijn voorraad. 
Een bloesje…

Hips don't Lie

Over ondergoed schrijven, das net zoals over kousen schrijven: ik had niet gedacht dat ik het ooit zou doen *proest*. 
Ik maakte vorige week dus mijn eerste onderbroek op basis van de Play Pants van Madeit Patterns en de aanpassingen van Ik ben Vink
De eerste onderbroek was voor Jozefien. Toen Ella deze zag, wou ze er ook ene. Intussen hebben ze er beiden een drietal en merkte ik dat gewone tricot het beste resultaat geeft qua pasvorm en draagcomfort. Alleen Roos is nog niet overtuigd ...
Ik maakte er met en zonder pijpjes en er verschenen er al een aantal op mijn IG-account (@sterrenstofbykatrien). 
Ideaal voor restjesverwerking van tricot, alleen mogen de restjes niet te klein zijn, leerde ik ook ...
Dat de restjes van de Paper Pigeons Ice Pink niet zomaar in de restjesbak zouden verdwijnen en vrij snel een project zouden vinden, was al vrij snel duidelijk. Ook was duidelijk dat er nog voldoende stof over zou blijven om iets voor Jozefien te maken. Het werden twee stuks ...
Play P…

Africa

Param pampam parampam paaaaaaaaaaam

De nieuwste La Maison Victor vond ik op het eerste zicht niet zo spectaculair: een beetje 'been there, done that' ...
Enkele dagen ervoor had ik enkele beelden gezien van Magdalena Collection, met als blikvangers een midi rok en lange broek in Afrikaanse print. In plaats van naar de winkel te spurten, wandelde ik naar mijn stoffenkamer, want enkele jaren geleden had mijn 'moeke' (zo noem ik mijn mama nog steeds) haar kasten opgeruimd en mij twee lappen Afrikaanse stof meegegeven, die ze zelf ongeveer 20 jaar (of is het al 25 of 30 jaar, time flies when having fun) geleden kocht tijdens hun (papa was ook mee) reis naar Kenia en Tanzania. De link met het Fez-patroon werd snel gelegd. 
De stof is redelijk stug en doorzichtig (de kwaliteit lijkt nog het best op linnen) maar ik was niet meer te houden: één van de twee lappen zou een Fez-broek worden !Ik nam -zoals steeds- maat 42 over, maar wel met een klein hartje ... Een broek is toch …

Perfect World

Welkom in mijn (opgeruimde) naaistekje.  Naaien kwam in mijn leven nadat de plannen van onze woning reeds meer dan één jaar uitgevoerd waren, vandaar dat de speelhoek voor de kinderen beetje bij beetje door mij werd ingenomen als vaste naaiplaats.  Vorig jaar verhuisde het speelkeukentje definitief naar neefje Vik en in de kerstvakantie werd bij dezelfde meubelgigant een kast aangeschaft om die plaats in te nemen.  De kast herbergt de collectie La Maison Victor, mijn favoriete naaibenodigdheden en een fractie van mijn stoffenvoorraad, voornamelijk deze die recent werden aangeschaft.


De jurk die aan de kast hangt en waarvan ik jullie met trots mijn bijna perfecte tweelingstiksel toon, is de Cara uit de jubileumeditie van La Maison Victor.  Een jurk zonder frivoliteiten, maat 36 in een helblauwe lichte, maar streelzachte sweaterstof: een ideaal recept voor Ella. De sweat kocht ik ook als coupon bij Julijasshop. Gemaakt in een handomdraai en te versieren naar eigen zin of smaak. Leuk me…