Doorgaan naar hoofdcontent

Babe

Kerstdag, voor ons een rustige dag, want traditioneel komt de familie bij ons samen op Kerstavond en kan iedereen de volgende dag bekomen van een overload aan hapjes, zalmtartaar, kalkoen en als klap op de vuurpijl de soezenboom van oma Tien. 
Het voordeel van een kleine familie is dat iedereen in onze living past, mits wat herschikking van de meubels ...
Wat nu volgt zijn enkele dagen onversneden familietijd: lang ontbijten, boekje lezen, cinema, tieners die en in en uit huis vliegen, familiefilms op televisie (wat hier meer en meer gelijkstaat aan Netflix) ...
Eén van die klassiekers is 'Babe'; het verhaal van een varkentje dat denkt dat het een herdershond is. Waarom moet ik bij de Carpino sweater nu toch aan 'Babe' denken ? 
Wel, mijn Carpino sweater is gemaakt in Titus van Baa Ram Ewe, één van de ongelooflijk mooie merken van Wolder
Ennn 'Baa Ram Ewe' is het paswoord dat Babe nodig heeft om de schapen op de schapenhoederswedstrijd in beweging te krijgen ...
Ik kocht de wol en het patroon in pakket bij Wolder. 
Ik koos de Brass Band 021 als kleur ... Met een streepje winterzon er bovenop het mooiste oker dat ik ooit zag ...
 
De trui is volledig op rondbreinaalden gebreid en nam anderhalve maand in beslag om te breien. 
Om de halslijn juist te krijgen, moest ik vier pogingen ondernemen, maar eens je deze horde hebt overwonnen en je de steekmarkeerders volgt gaat het vlot. De beschrijving is duidelijk, maar het loont de moeite om ze een paar keer door te nemen voor je effectief steken op de naalden zet ... (hetgeen ik dus niet deed, obviously) 
De mouwen in het patroon zijn driekwart, maar ik breide ze wat langer. 
Voor de afwerking van de hals, kan je kiezen tussen een aantal naalden 1/1 gedraaide boordsteek of een i-cord. 
Linda, lid van de naaidames, volgt ook breiles en toonde mij hoe je een i-cord breide als afwerking: ook hier had ik vier pogingen nodig vooraleer ik een bevredigend resultaat had, maar tevreden ben ik !
De sweater werd hier al veel gedragen, zowel met een topje eronder als met een bloesje of een hemdjurk ! 
Ik heb wel nog bijna een volledige bol Titus over, maar heb nog niet onmiddelijk een projectje hiervoor gevonden ... suggesties voor 300 meter fingering yarn zijn steeds welkom !

Prettige feestdagen !

Babe - Take That (1993)

Reacties

  1. Wat een leuk weetje over 'baa ram ewe'! We zijn bezig met het uitwerken van een patroontje voor een colsjaal in titus, ik zal het je sturen als het af is.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Deze trui is zo een pareltje! De fijne steek van het voorpand is prachtig. Ik heb zoveel respect voor deze talenten, 4 keer herbeginnen ... van doorzetting gesproken.
    De jongste is hier plots gebeten door het weven van wandtapijtjes, misschien moet je jouw meisjes eens warm maken om zo je wolrestjes te gebruiken ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oh God neen, die dingen vangen gigantisch veel stof *proest* ...
      Ik zette net een hele zak restjes bij de vuilniszakken (echt resten, geen hele of halve bollen), maar ik hou je in gedachten bij de volgende opruimronde !
      Meestal geef ik deze restjes aan de lokale naschoolse opvang ... een van de begeleidster leerde de oudsten breien, maar volgens mij zouden die wandtapijtjes ook een succes zijn !

      Verwijderen

Een reactie posten

Laat je iets achter ? Ik lees het met veel plezier want ik ben super benieuwd wat jullie ervan vinden !
Wil je mij een vraag stellen, mail dan gerust naar depoorter.katrien@gmail.com !

Populaire posts van deze blog

Hello

Wel hello again ...  Het is lang geleden dat hier nog iets is verschenen. Een hele lente, zomer en herfst gingen voorbij zonder bloggen. De zin was er niet, noch om foto's te nemen van werkstukken, noch om teksten te schrijven over het maakproces.  Langzaam merk ik dat blogs uitdoven en overgenomen worden door Instagramposts. Een beetje jammer voor de lezer die geïnteresseerd is in het wel en wee van een naaister, breister, bakster ...  Maar een blog onderhouden, daar kruipt tijd in, maar ook veel 'goesting', om het met de woorden van Gwendolyn Rutten te zeggen. En dat laatste ontbrak dus vaak... De wintermaanden zijn traditioneel breimaanden bij mij. Hygge, heet dat tegenwoordig ...  Naast twee truien voor Dieter, een nieuwe No Frills trui voor Roos, een Stockholmslipover (een debardeur) en een bijpassende haarband, breide ik sinds september 2020 ook een zalige trui voor mezelf: de Woodwardia pullover uit Pom Pom Quarterly nr 28 (The Botanical Issue).  Ik leerde Pom Pom Qu

Brown Eyed Girl

Zelfde locatie, ander meisje en ander naaiproject ! Het rimpelrokje is een klassieker: 2 maal de stofbreedte en een mooie elastiek. 'Lekker veel zwier' wordt hier nog steeds geapprecieerd ! Het rimpelrokje werd gemaakt op een superleuke zaterdagnamiddag, toen de dames van de naailes op bezoek waren bij mij thuis ... een eenvoudig projectje was nodig want naar goede gewoonte werd er honderduit gekletst. Bij de lancering van de Playtime-collectie van See You at Six kon ik in De Stoffenkamer nog net één meter van mijn favoriet 'Copper Grid' bemachtigen. Toen al wist ik dat het stofje prachtig zou passen bij Jozefien, ons donkerste meisje ... Maar één meter is net te weinig om er een jurk uit te krijgen ... maar wel genoeg voor een rimpelrokje met zwier en een croptop.  Het topje is de Skytop uit La Maison Victor (editie juli-augustus 2015), in maat 128, maar met lengte maat 110. Dat paste namelijk nog perfect uit de resterende 30cm stof ... Stiekem jaloers,

Les Tigresses

De meisjes zijn momenteel helemaal in de ban van FC De Kampioenen. 'Les Tigresses' was de naam van de serviceclub waar Carmen bij zat of ging gaan. We weten alvast wat we in de Herfstvakantie gaan doen in de lokale cinema Capitole. Cinema Capitole is een begrip hier in Aalter: een cinemazaaltje achter hotel Capitole, waarbij één en dezelfde persoon de tickets regelt, dan vlug naar zijn bar rent om iedereen van lekkers te voorzien en dan op de startknop van de film drukt. Digitale kwaliteit in een pluchen zetel aan een democratische prijs, wat moet een mens meer hebben .... Maar terug naar de FC De kampioenen: dit naaisel heeft wat mij betreft een hoog Carmen-gehalte: ultra-kort (aangezien bij mijn vorige rok de algemene reactie was dat die niet zo kort was), een zichtbare rits en een dierenprint, maar volgens Dieter kom ik er mee weg ... Ik nam mijn gewone confectiemaat (42) en paste er, mits een aanpassing van 0,5 cm wonderwel in. Verder veranderde ik niets aan het patr

Africa

Param pampam parampam paaaaaaaaaaam De nieuwste La Maison Victor vond ik op het eerste zicht niet zo spectaculair: een beetje 'been there, done that' ... Enkele dagen ervoor had ik enkele beelden gezien van Magdalena Collection , met als blikvangers een midi rok en lange broek in Afrikaanse print. In plaats van naar de winkel te spurten, wandelde ik naar mijn stoffenkamer, want enkele jaren geleden had mijn 'moeke' (zo noem ik mijn mama nog steeds) haar kasten opgeruimd en mij twee lappen Afrikaanse stof meegegeven, die ze zelf ongeveer 20 jaar (of is het al 25 of 30 jaar, time flies when having fun) geleden kocht tijdens hun (papa was ook mee) reis naar Kenia en Tanzania. De link met het Fez-patroon werd snel gelegd.  De stof is redelijk stug en doorzichtig (de kwaliteit lijkt nog het best op linnen) maar ik was niet meer te houden: één van de twee lappen zou een Fez-broek worden ! Ik nam -zoals steeds- maat 42 over, maar wel met een klein hartje ...