Doorgaan naar hoofdcontent

Ella, elle l'a ...


De eerste keer een echo, de eerste keer een naam kiezen, de eerste keer bevallen, de eerste keer naar de crèche, de eerste tandjes en stapjes, de eerste schooldag, de eerste keer naar het middelbaar .... Alles beleven we met haar voor de eerste keer .... 

We wisten vrij snel dat het een meisje ging worden en ook de naam was vrij snel gevonden: Ella, naar Ella Fitzgerald. France Gall zong dit prachtige lied over haar en dit werd meteen ook haar lijflied ... Één maand na haar geboorte maakte Dieter een collage met foto's van die eerste maand op de muziek van France Gall en 12 jaar na datum doet het me nog steeds een flinke krop in de keel krijgen ....

Het kleine ronde bolletje (48cm en 3,5 kilo) is uitgegroeid (nu, ja, groot is ze nog steeds niet) tot een echte tiener van 12 ....

In de herfstvakantie ging ze met Roos naar het plaatselijke voetbalveld om 'fotoshoot' te houden en ze kwamen naar huis met maar liefst 150 foto's. Een kleine selectie uit deze van Ella, genomen door Roos :


Een verjaardag vraagt om een verjaardagsjurk. 

Mijn en haar oog waren gevallen op de Sweet-jurk van Remi en Cosette for teens, maar na het knippen van het patroon bleek duidelijk dat deze nog meeeeeters te groot ging zijn en dat zelfs met grote aanpassingen het niet tot een mooi resultaat ging komen ... Dan maar iets anders, maar ik wilde wel verder op hetzelfde pad: een eenvoudige jurk met een kraagje. 

Het Louisa-patroon verschijnt binnenkort (vandaag?) in tiener- en damesmaten en Marte deed een oproep voor testers. Ik had graag de jurk in 12 jaar getest, maar werd niet geselecteerd, jammer, maar misschien een volgende keer ...

Niet getreurd, ik had het kinderpatroon liggen (of dat dacht ik toch ... aangekocht heb ik het zeker, want ik heb een hele stapel A4'tjes liggen met het patroon erop, alleen op de verkeerde schaal uitgedrukt en ik vond de digitale bestanden niet meer terug en ook het aankoopbewijs bij Compagnie M was verdwenen uit mijn bewaarde mails) ... Nele kwam to the rescue en we swapten Compagnie M-patroontjes. 

Bij het nameten van het patroon bleek dat ze inderdaad nog perfect in maat 140 zou passen. Alleen de zak was niet haar ding ... Het patroon voor de voering werd het patroon voor de jurk en de mouwen moesten kort worden.

De stof vond ik vorig jaar (of zelfs al twee jaar geleden) in De Strek te Ledeberg. Twee meter en een half, normaal gezien bestemd voor een projectje selfish sewing.

Bij ruiten (ik hoorde mijn naaijuf al zeggen: ah, neen geen ruiten, want dat moet overeenkomen en das veel werk) heb je dus voldoende stof nodig om het patroon te laten overeenstemmen. 

Dat vele werk, blijkt eigenlijk wel mee te vallen :bij het maken van mijn blouse, twee jaar geleden legde de juf het eens duidelijk uit, het komt er op aan de ruiten aan te duiden op het patroon en 'enkel' te knippen.

De foto's hieronder zijn een eerste poging tot een tutorial ...

Je begint met het patroon over te nemen op de goede kant van de stof. Het voorpand, zonder de naadwaarde leg je recht op de stof, langs de ruiten. De middenvoor kan je het best aanduiden door een draadje in te rijgen, bij het spiegelen leg je het patroon dan gewoon langs deze lijn.

Dan duidt je de lijntjes van de ruiten aan, hier zijn ze rood.


Patroon voorpand erafnemen en het patroon van het achterpand leg je op dat van het voorpand (zorg dat de schouders en onderkant mooi gelijk liggen) en duidt de ruiten aan (rode lijmtjes overnemen).Voila, nu kan je het 1ste achterpand overnemen. Bij het 2de achterpand (spiegelen!) moet je ook rekening houden met de rits en het doorlopen van de ruiten, dus duidt je ook aan de middenrug met rode streepjes de ruiten aan. Ik zorgde ervoor dat mijn middenrug tegen één van de rode lijntjes van de ruit (in de lengte) lag, zodat ik gemakkelijk de aansluitende ruit vond.


De mouwen liet ik niet doorlopen, dat vond ik er nu wel over.

De rits erin zetten, kan je doen aan de hand van speldjes. Hopelijk zijn de foto's duidelijk.
De jurk werd gevoerd met oud roze voering van MDN van bij Mondepot. De voering heeft dezelfde kleur van haar schoenen.

Het kraagje komt uit 'Nog een breiboek' van Véro Leysen, ex-Ketnet wrapster ofwel mevrouw Thomas Vanderveken (Alleen Elvis blijft bestaan), maar vooral het creatieve brein achter (en voor) Maurice, Coffeeshop and Knitwear

Het is gebreid met zilveren glitterwol Katia Gatsby (Perfecta Deinze), naalden 3, knoopjes terug uit de doos van Oma Rimpeltjes.

De jurk en het kraagje waren deze ochtend om 11.30 uur klaar, net op tijd voor het feest met de familie 

Nog vlug werden er foto's genomen in onze tuin. Zonder cardigan, brrrrrr ....
Een echte shoot op locatie zal voor een volgend projectje zijn.
Een detail van de doorlopende ruiten. Kleine meisjes worden groot, maar de schommel zal wellicht nog een tijdje blijven staan!

Elle a ce tout petit supplément d'âme
Cet indéfinissable charme
Cette petite flamme

Ella, elle l'a .... -France Gall

Reacties

 1. heel tof... de lijntjes lopen mooi door en ik weet dat er daar veel rekenwerk bij komt kijken.
  Vrolijke meid in een toffe vintage jurk

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Proficiat aan de jarige! Mooi jurkje dat onze 12-jarige (en dat sinds 2 weken) ook zou kunnen appreciëren!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. knap! en wauw wat een werkje met die ruitjes, zeg!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat viel eigenlijk mee, hoor ... patroon overgetekend, geknipt en een eerste pasversie was klaar op één dag (leve 11 november!) en intussen was ik ook nog twee uur gaan supporteren voor mijn lopende man :-) De perfectionist in mij, is in elk geval content :-)

   Verwijderen

Een reactie posten

Laat je iets achter ? Ik lees het met veel plezier want ik ben super benieuwd wat jullie ervan vinden !
Wil je mij een vraag stellen, mail dan gerust naar depoorter.katrien@gmail.com !

Populaire posts van deze blog

Break Free

Treinen, stations en foto's, dat doet het altijd goed ...
Wat kan ik jullie voorstellen:  - mijn oudste dochter van bijna veertien - een Picha rok uit La Maison Victor: de grootste kindermaat, verlengd naar maxi-rok uit een zalige double gauze, die ik kocht bij De Stoffenkamer. De zakken en de tassels liet ik achterwege. - een Odette t-shirt uit La Maison Victor: maatje 34 in de allerzachtste double gauze, ook uit De Stoffenkamer. Ik werkte voor de halsafwerking met een op patroon getekend beleg. 


Moonstone

Ik had het wat lastig de laatste tijd ... Ondernemen op mijn eentje blijkt gepaard te gaan met hoogtes en met laagtes, een opleiding volgen en kinderen grootbrengen erg intensief, maar super interessant. Alle balletjes in de lucht houden en blijven focussen op 'the bigger picture' blijkt geen sinecure te zijn en dan durft de eeuwige twijfelaar in mij de bovenhand te krijgen ... Maar wat in dit gehele proces wel duidelijk is, is dat ik mijn werk nodig heb om creatief te kunnen zijn en omgekeerd. En de opleiding ('Bemiddeling in burgerlijke en handelszaken') belooft wat meer creativiteit te brengen in mijn werk, hetgeen ik tot nu toe wat miste in mijn dagelijkse bezigheden.  Eind deze maand volgt er alvast een nieuwe uitdaging, namelijk studeren voor een examen, zodat ik vanaf december mijn advocatenpraktijk kan aanvullen met een praktijk als (erkend) bemiddelaar ... Deze vooruitzichten geven dan weer zuurstof aan mijn slabakkende naaiactiviteiten ... Raar toch hoe een …

Working nine to five

Terug aan de slag (ten laatste op 15 april 2017, enfin na Paasmaandag dus -diegene die nieuwsgierig zijn naar wat ik in het dagelijkse leven doe, kunnenhierterecht :-)) betekent opnieuw wat minder tijd om te koken en vooral wat meer georganiseer om alles klaar te krijgen ...  Vlugge receptjes dus, dat hebben we nodig ! Eentje uit de trukendoos van Lien, één  van de twee verzorgsters van Familiehulp die hier vanaf begin januari langskwamen om de zorg voor mij op de schouders van mijn familieleden (die dit trouwens ook meer dan schitterend gedaan hebben en vele pluimen en nog veel meer verdienen !) te verlichten.  Familiehulp is er dus niet enkel voor pas bevallen mama's of senioren, maar ook voor gezinnen waarin één van de partners zijn/haar gedeelte van de huishoudelijke taken niet meer kan opnemen, al dan niet tijdelijk. Je kan hen laten komen voor allerlei huishoudelijke taken, maar ook voor de persoonlijke verzorging.  De bijdrage wordt berekend aan de hand van je inkomen en j…

Heaven is a Place on Earth

Wat doe je als een knieblessure roet in jouw vakantieplannen gooit ?  Juist, nieuwe plannen maken ! De roadtrip door Scandinavië werd vervangen door een staycation van twee weken, een midweek in de Provence en een weekje op onze favoriete vakantieplek in Italië.  De eerste week vakantie zit er bijna op: Parc Astérix met nonkel Frank (aanrader !), met Opa Jan op Heidi (de rollercoaster ;-)) in Plopsaland De Panne, samen met Oma Lily, nonkel Frank, Arianne, Isaura, tante Leen en nonkel Bram ... Woensdag deed iedereen zowat z'n eigen ding, donderdag werd er gefietst met Les Flammes Rouges, de nieuwbakken lokale damesfietsclub (we zoeken nog leden !) ... en vandaag gingen we met de meisjes dicht bij huis wat chillen met de grote C ! Tijd om foto's te nemen van mijn Carriejurk voor Ella.  Het adresje: Bar Rage, één van de drie zomer Pop-up bars van Aalter en omstreken.  Een klein stukje heaven on earth ...


Herkenbare 'moves' voor ouders van tieners *proest*

 De Mocktail Ba…