Doorgaan naar hoofdcontent

#lifewithgirls

Ik heb drie dochters ... ik heb daar niet om gebeden, gevraagd, gesmeekt vroeger, ik heb ze 'gekregen', gewild, en al.

Bij mij thuis was het netjes verdeeld: één meisje, twee jongens en dan nog één meisje, het ideale gezin 'proest'. Ruzie maken met z'n allen konden we het best, leek het wellicht voor mijn ouders op een bepaald moment.

Dieter heeft nog een broer, geen zus. Mijn schoonmoeder zegt altijd dat ze nog een derde kind, een meisje, had gewild, maar dat het er niet meer van gekomen is ...

Mijn tante heeft ook twee jongens en deed niet liever dan het haar van mijn zus en ikzelf in staartjes leggen, want dat was waarvan ze droomde om met een eigen meisje te doen ... Het leven schonk haar intussen één kleindochter, na zes kleinzonen en onlangs kwam er nog een kleinzoon bij.

Mijn papa heeft in zijn bureau een grote (speelgoed) vrachtwagen staan (in solden gekocht in de Colruyt -was het het duikboot in solden geweest, hij had hem ook gekocht, figure of speech).
Mijn dochters hebben hem niet gekregen en ook de twee dochters van mijn zus zullen er niet mogen mee spelen, want hij is voor zijn kleinzoon ... Op mij moet hij alvast niet meer rekenen om die wens in vervulling te laten gaan ! Intussen is hij wel stapelgek op zijn vijf kleindochters en zij op hun opa !

Als ik spreek met jongensmoeders of hun blogberichten lees, dan kijken deze meestal met iet of wat jaloezie naar meisjesmoeders of moeders van gemengde gezinnen ... Vaders en moeders van meisjes zijn over het algemeen gelukkig en lijken niet te verlangen naar een telg van het andere geslacht. Of toch ? 
Mis ik iets door geen (kleine) jongens in huis te hebben ? I don't know, en ik ga er geen slaap over laten (maar wel een blogpost over schrijven :-) ) ... Met drie kinderen is ons huis en onze wagen volgeladen. 

Jongens waren, denk ik, wel fijn geweest: wellicht drukker en er was wellicht meer gevochten in huis en was ik al eens over een autobaan gestruikeld.
De naaiprojecten zouden dan voornamelijke coole hemdjes, sweaters en broeken geweest zijn. Ze waren wellicht slim, grappig, modebewust, knap, stoer, teder en gevoelig geweest, mijn jongens, kortom het evenbeeld van hun vader (u voelt wellicht de ironie van het scherm spatten) grootvaders en nonkels ... 's
Ochtends zou ik in elk geval meer tijd gehad hebben, want ik denk dat mijn jongens zouden aangedaan hebben wat ik klaar gelegd had en ikzelf zou mijn kop niet moeten breken over de keuze tussen een broek, rokje of jurk.
Ze zouden mij geholpen hebben met het zetten van de tafel, de dieren eten geven, afwassen en hun moeder op handen hebben gedragen ...

Nu wordt er gekibbeld, aan elkaars haren getrokken, gegild en met de poppen gespeeld.
Druk is soms een understatement.
Jurken en rokjes worden er met karrenvrachten genaaid en aangekocht en ik vind overal (maar dan werkelijk overal) haarspeldjes, lintjes en andere ongein om het ellenlange haar mee op te smukken. En dan spreek ik nog niet over de tijd van maandverbanden, make-up en pubermeisjeskuren die me te wachten staat ... 

Mijn dochters zijn behulpzaam als het hen uitkomt, geven de dieren eten als het hen uitkomt, wassen af als het hen uitkomt en dragen hun moeder op handen ... (vul zelf maar aan)
Fijn was dan weer een moeder-dochter filmnamiddag op zondag met het tweede deel van de Hunger Games op het programma (na het studeren, de ontspanning) en in januari 2016 staat er een (laatste ?) uitstap naar K3 (pink overdose) op het programma ...

Voor 'twinning' met mama zijn ze alledrie te groot geworden en eerlijk gezegd ben ik er niet rouwig om: complimenten krijgen van de dochters is fijn, maar ik vind het nog fijner ze bezig te zien om hun eigen stijl en identiteit te vinden, al dan niet voort bordurend op mijn stijl ... Hun kritieken kunnen vernietigend zijn, de complimenten des te gemeender (niet gemener).

Ik ga er niet om liegen: ik maak graag jurken voor mijn dochters en mezelf: een jurk is af (zeker eentje met mouwen), geen gepieker over welk bovenstuk, enkel een cardigan en you're good to go !

Ook babymeisjes hebben massa's jurken nodig en met het gratis patroon van Griet heb je een schitterende basisjurk, met of zonder mouwtjes, rimpels of plooien.

Ik mocht de jurk testen, maar miste de deadline toen ik het mailadres van waar het wetransfer bestand kwam niet herkende en het patroon al op de blog stond nog voor ik het had kunnen afprinten.

Ik maakte een versie in maat 74 met de rimpelmouw en een versie in maat 62 zonder mouwtjes, 2 x in Petit Pan, stofjes uit mijn voorraad, die alsmaar lijkt aan te groeien in plaats van te slinken.

Beiden kwamen van bij Julija's shop, gekocht aan het begin van mijn naaicarrière.


Ik veranderde enkele kleine details: ik dubbelde het mouwtje niet, maar werkte af met een klein zoompje en voor het knopenpat werkte ik met een aangeknipt beleg van 2 cm (enkel aan de buitenstof, de voering knip je zonder naadwaarde aan de kant van het knopenpat). De zoom werd aan het knopenpat afgewerkt zoals beschreven in het boek Homemade Mini Couture.

Op de volgende foto's zie je hoe je te werk gaat met het aangeknipt beleg: 

De knoopsgaten maak je dan door drie lagen stof (2 x buitenstof en 1 x voering). Ook de knoopjes zet je vast aan de drie lagen stof. Op die manier blijft de voering netjes op haar plaats. De knoopjes komen van bij Veritas.

De oudroze voering is van MDM, gekocht bij Mondepot. Deze is wat stijf om te verwerken, maar na het wassen is deze superzacht en merk je dat de stof eigenlijk uit twee verschillende laagjes bestaat.

Nog wat foto's, zonder modellen, maar toch schattigheid troef !
Voor de jurk van Isaura gebruikte ik de gele variant van de knoopjes.

Isaura, die groeit als een kool, droeg de jurk al op een feest: 

Foto: Leen Depoorter
zusterliefde - Foto Leen Depoorter
Het andere jurkje is voor Lily ! Veel plezier ermee !

Eén van mijn volgende naaisels zal alvast er eentje zijn voor mijn lievelingsjongen ... to be continued !

En of de legoblokjes roze of blauw zijn, het doet evenveel pijn als je er met je blote voeten op trapt :-)


Reacties

  1. Onze kinderarts heeft aan Bram gevraagd of hij nu een mannelijke hond gaat nemen :-)

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Laat je iets achter ? Ik lees het met veel plezier want ik ben super benieuwd wat jullie ervan vinden !
Wil je mij een vraag stellen, mail dan gerust naar depoorter.katrien@gmail.com !

Populaire posts van deze blog

'Tis Autumn

Het was hier stil in oktober ...
Normaal gezien is dat anders: niet alleen is oktober de maand waarin ik jarig ben (hello, 44), het is ook de maand waarin alles op zijn plooi valt, na een drukke septembermaand ... Normaalgezien, want dit jaar bleef de septemberblues een beetje hangen, hetgeen resulteerde in geen zin om te naaien.  Er werd gebreid, maar dat resultaat krijg je in de komende weken wel eens te zien.  Maar naaien, neen, daar had ik geen zin in ... komt erbij dat mijn naaimachine bijna onzichtbaar geworden was onder de lappen stof, die wel nog werden aangekocht.  Enkele dagen voor mijn verjaardag volgde ik de Lederworkshop bij De Stoffenkamer. Alhoewel er bij het maken van de handtas (of heuptasje) geen naaimachine aan te pas kwam, deed het mij deugd om weer wat gelijkgestemde zielen tegen te komen, die net zoals ik een naaidip ondergingen ... Gedeelde smart is nog steeds halve smart.  Aangezien mijn tongspieren geen dip ondergingen, moest ik rekenen op de hulp van zij, met…

Summer in the City

It's getting hot in here ...  Neen, das ander nummer, maar je voelt het in de lucht: de zomer hangt er in !  De rokjes en jurkjes worden korter, de panty's kunnen eindelijk in de kast blijven liggen, sandalen worden opgeblonken, de barbecue uitgerold ...  Een heerlijke tijd om wasgoed te drogen, een ramptijd voor hooikoortspatiënten (waarvan ik er helaas eentje ben), een zalige tijd om te genieten op een terras tot in de kleine uurtjes ... Catch my drift ?

In de nieuwste editie van Fibre Mood #5 staan er opnieuw enkele leuke designs om jouw zomergarderobe aan te vullen.  Ik kreeg de kans om het patroon Rosalie te maken.  Alhoewel dit de ideale tienerjurk is, besloot ik om deze voor mezelf te maken. De eerste foto's toonden deze jurk namelijk ook op een 'voller' model en ik was verkocht !
De tencel jeans die ik bij Pieke Wieke kocht om een Taylor jurk (uit Fibre Mood #4) te maken, kreeg een andere bestemming en ik een nieuwe lievelings zomerjurk.De jurk zit op één…

(It's Not Easy ) Bein' Green

Een groene maxijurk, een groen Pola, dat had ik mijn hoofd na het verschijnen van Fibremood #3.  Ik maakte eerst een testversie van de jurk, omdat er nogal veel stof in kruipt en je voor een leuke viscose toch al snel meer dan 15,00 EUR per meter betaalt ... Met net 3 meter teststof kon ik er een midiversie uitkrijgen, die je hier kan terugvinden. Ik volgde haar aanwijzingen om de jurk wat korter te maken en liet ook de manchetten en zakken vallen. Maar de definitieve jurk zou dus groen zijn en lang ! Toen we half april in Milaan waren, werd er geen stof geshopt en ook in de webwinkels vond ik geen groene viscose die beantwoordde aan mijn wensen ... het moest echt fel groen zijn en boho-stijl uitstralen.  Half mei was ik op een maandag voor het werk in Kortrijk en wie Kortrijk zegt, zegt Harelbeke en wie Harelbeke zegt, zegt In Den Beer !  De dames van In Den Beer zitten sinds het begin van dit jaar in een nagelnieuwe winkel, maar leveren nog steeds dezelfde geweldige service: een ru…

Doo-Wop (That Thing)

Een all-round naaisel in één van de meest zalige stofjes die ik al vastnam ?

Dat is de Lauren top van Fibre Mood (editie #3) in tencel tricot in bordeaux uit de Stoffenkamer.
Ondanks het feit dat Helena en ik dachten dat we er met 1m30cm wel gingen geraken, moest ik het rugpand uit twee delen maken. Eén franse naad verder, was het euvel opgelost !
Het resultaat is een soepelvallende top, die ik al vaak uit mijn kast haalde. Het enige nadeel is dat de stof nogal vetgevoelig is en dat de top er precies snel wat smoezelig eruit ziet ... Maar ook hier niets wat de wasmachine kan oplossen ! De stof is kleurvast en ook de kwaliteit is super.
Ik combineerde de top al met mijn Jutta, maar ook met jeans of een losse broek is het een topstuk.
Maar hoe krijg je dat op foto ?
Ik experimenteerde wat met mijn fototoestel en mijn trap ...
Eerst gaf het dit :

Toen Béyoncé de radio teisterde gaf het dit: Maar uiteindelijk slaagde ik er in om enkele leuke foto's te nemen, na heel wat trappen op en …