Vaderdag is voorbij, de (al dan niet zelfgemaakte) kadootjes werden uitgedeeld ...
Maar het mooiste kado, vonden, zowel mijn papa als mijn man, de zelfgemaakte petits beurres taart met KlopKlop, oftewel 'Slagschuim', na de rebranding door Dr Oetker (shame on you).
Het is het absolute lievelingsdessert van mijn man en daarbij nog eens poepsimpel om te maken.
Toen ik nog maar net een koppel vormde met mijn man, kreeg ik het meer dan één keer voorgeschoteld bij de schoonouders.
Mijn man is de kleinzoon van een bakker en zijn mama kreeg de kneepjes van het vak dus mee met de paplepel, maar voor deze taart hoef je echt geen bakkerskills te hebben.
Wat heb je nodig voor een taart (9 à 10 porties) ?
- 1 zakje slagschuim (of dus Klopklop)
- 200 gr pure chocolade
- een eetlepel bakboter
- een beetje warme melk (+/- 200 ml)
- eventueel één espresso
- een doos petits beurres
- smarties, sprinkles, ... of ander kleurrijk versiersel
- een ovenschotel of schaal
Hoe maak je het ?
De chocolade en de boter au-bain-marie smelten, slagschuim opkloppen met 5 à 6 eetlepels melk, rmengen met elkaar en de chocoladeganache is klaar !
De melk gatlauw opwarmen en er eventueel een espresso bij gieten, naar smaak.
De koekjes in de lauwe melk dippen en een eerste laagje leggen in een schotel, daarop een laagje chocoladeganache, daarna opnieuw een laagje gedipte koekjes, een laagje ganache ... enz ...
Je eindigt met een laag ganache.
Enige ervaring met truweel is meegenomen als je een perfect vierkant of rechthoek wil hebben :-)
Op de laatste laag ganache kan je je dan naar hartelust uitleven met het versiersel.
Bij oma verscheen er dan altijd de eerste letter van de naam of de leeftijd van de jarige in Smarties of gekleurde sprinkels.
Een uurtje of twee laten opstijven in de koelkast en opdienen op een bordje met een gouden randje uit de Kringloopwinkel :-)
De stukjes zijn iets kleiner dan het koekje, maar, geloof me vrij, uw maag zal u dankbaar zijn dat het stuk niet groter was !
Liefst dus te eten na een lichte maaltijd*proest*
Bij seventies dessert, hoort uiteraard een seventies-song ! En wat is er meer seventies dan ABBA ...
Smakelijk ! Wat vonden jullie ervan ? En voor welke gelegenheid zouden jullie dit maken ?
Reacties
Een reactie posten
Laat je iets achter ? Ik lees het met veel plezier want ik ben super benieuwd wat jullie ervan vinden !
Wil je mij een vraag stellen, mail dan gerust naar depoorter.katrien@gmail.com !