Doorgaan naar hoofdcontent

LiLa(Li)


"Moeten we echt mee gaan wandelen?" 
"Moet ik echt op de blog ?" 
Menig bloggende tienermoeder zal deze vragen wel herkennen ... 

We wandelden vorige zondag onder een stralende herfstzon de Filliersroute: vertrek aan de graanstokerij Filliers in het centrum van Deinze, naar Bachte, Vosselare Put en Astenene Sas.

De wandeling werd ook het perfecte decor om de Lila-sweater van Fibre Mood op model voor te stellen. 

De Lila Sweater is een korte, wijde damestrui in twee versies: ééntje met één golfpatroon op het voorpand en ééntje met twee golfpatronen op het voorpand. 

Ik koos voor de versie met één golfpatroon.

Bij Perfecta Deinze pikte ik de Air van Wooladdictsbylangyarns uit de kastjes. 
Deze wol heeft dezelfde naalddikte als de Mila wol, die in het boekje wordt gebruikt, is superzacht en prikt absoluut niet. 
De wol is verkrijgbaar in nog een paar leuke trendkleuren (waaronder oker en petrol), maar ik koos voor muisgrijs. Lekker goed combineerbaar met de inhoud van de meisjes hun kleerkast.

Met de bolletjes en naalden in aanslag, ging ik een ware breirace aan. Enkele dagen herfstvakantie bleken onontbeerlijk te zijn om deze sweater op tijd klaar te hebben ...

Het rugpand was in no time af, alhoewel je toch goed moet opletten dat je met de juist steek (rechts of averechts) jouw teruggaande naald begint voor de omgekeerde parelsteek, want als je je vergist, merk je dat pas enkele naalden verder als je het werk van op een afstand bekijkt.

De combinatie van de omgekeerde parelsteek en het golfpatroon in het voorpand en de mouwen, vergt nog wat extra concentratie en telwerk, maar na een aantal herhalingen (en het plaatsen van steekmarkeerder bij het begin en het einde van het golfpatroon) heb je dit zo in de vingers.

Qua model is de trui erg eenvoudig: aan het voor- en rugpand geen minderingen voor de oksels en om de mouwen te vormen verdubbel je alle steken (behalve de eerste en de laatste steek) na het breien van het boordje. Zo krijg je het leuke pofeffect aan de mouwen !
In de werkbeschrijving staat dat het golfpatroon over 5 naalden loopt en je deze 5 naalden moet herhalen, maar dat klopt volgens mij niet. Je moet immers nog een teruggaande naald breien (en dus een 6de naald alle steken averechts) vooraleer je terug met naald 1 kan beginnen aan de goede kant van het werk.

De kantsteken liet ik achterwege: het golfpatroon gaat over 36 steken en dan heb je volgens mij onvoldoende steken om twee kantsteken te maken. 

Ook de elastische opzet liet ik voor wat ze was en zette 'gewoon' op. 

De boordjes breide ik in 1/1, maar dan in de verdraaide boordsteek (dwz dat wanneer je rechts breit, je de steek breit in de achterste lus van de steek op de linkernaald). Mocht je dit als Chinees in de oren klinken, dan geeft Youtube wel raad ! 

Op verzoek van mijn tieners werd het halsboordje beperkt tot 4 naalden verdraaide boordsteek.

Ik breide maat XS. De trui valt ruim, maar nog binnen de perken.

Ik had acht bollen nodig
Met de rest van de achtste bol breide ik een muts, op basis van het patroon van de fluffy muts van Wolhuis Wolder. Ook hier werden de verdraaide boordsteek en de omgekeerde parelsteek gebruikt.
De tiener wilde ze onder geen beding dragen, Jozefien sprong dan maar in de bres :-D

Terug naar de wandeling: deze is 7,1 km lang en brengt je langs enkele schilderachtige plekjes van de Oude Leie. 

In Bachte vind je niet alleen het beste en mooiste terras volgens Gault&Millaut (Bachtekerke - je ziet het terras liggen op de foto hieronder) maar ook een mechanisch veer dat je naar de overkant van het water brengt ...


Volgens de bordjes aan het hekken, bijt de pony soms :-)
We passeerden ook langs Vosselare Put waar momenteel enkel Ijsberen te vinden zijn en voorbij Astene-Sas vergaapten we ons aan de mooie tuinen met aanlegsteigers langs de Oude Leie ...

Een namiddag met een muisgrijze sweater en een gouden herfstrandje :-)

Het Lila breipatroon is ter beschikking op Fibre Mood, of koop het hele patroonboek, want er staan nog meer pareltjes in ! Mis zeker ook de Linkparty #5 niet: de nieuwe patronen inspirerenden al heel wat bloggers en IG'ers ! 

LiLaLi - Kim Kay (1998) met tienduizenden welgemeende excuses om deze oorwurm terug op te rakelen  :-)

Reacties

 1. Je hulp bij mijn lila maakt de lilali goed ;) Ik ga nu toch nog een neutralere versie maken, zonder spikkel. Muisgrijs zoals deze bijvoorbeeld.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. hier willen mijn kids ook niet meer zo vrijwillig poseren :) maar ach, als ze content zijn met wat we maken ;)
  Het is een prachtige trui. Ik wou dat ik dat kon!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik koos voor bijna dezelfde kleur voor mijn Lila. Al zorgde tijds- en woltekort voor een lichte variant van de mouwen. Maar ben er zot content van.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Laat je iets achter ? Ik lees het met veel plezier want ik ben super benieuwd wat jullie ervan vinden !
Wil je mij een vraag stellen, mail dan gerust naar depoorter.katrien@gmail.com !

Populaire posts van deze blog

She

We hebben elkaar ontmoet door een gemeenschappelijke passie: naaien en babbelen.
Ze kwam naar de naailes met een maxi-cosi gevuld met schattigheid en zowat twee jaar later heeft ze een tweede hoopje schattigheid op de wereld gezet.
Gisteren gingen we met het naaigroepje, dat als een verlengde van de naailes is ontstaan, op babybezoek met zelfgemaakte pakjes ... Elena is trouwens al de tweede baby die we in het naaigroepje mochten verwennen met zelfgemaakt moois. In juni was Loes aan de beurt, maar haar zonnehoedjes raakten niet op de blog ...
Dit was mijn pakje:


Dit pakje bestond uit een haarband (volgens dit patroon, maar dan vier centimeter ingekort en in katoen)

Een gebreid pakje volgens een patroon uit een babyboekje van Katia Garens. Het gebruikte katoen was de rest van dit project en kocht ik bij Julijasshop.  Ik had nog een volledige streng liggen en nog wat bolletjes en dit bleek meer dan voldoende voor het pakje in 6 maand. 
De knoopjes kwamen uit mijn voorraad. 
Een bloesje…

Perfect World

Welkom in mijn (opgeruimde) naaistekje.  Naaien kwam in mijn leven nadat de plannen van onze woning reeds meer dan één jaar uitgevoerd waren, vandaar dat de speelhoek voor de kinderen beetje bij beetje door mij werd ingenomen als vaste naaiplaats.  Vorig jaar verhuisde het speelkeukentje definitief naar neefje Vik en in de kerstvakantie werd bij dezelfde meubelgigant een kast aangeschaft om die plaats in te nemen.  De kast herbergt de collectie La Maison Victor, mijn favoriete naaibenodigdheden en een fractie van mijn stoffenvoorraad, voornamelijk deze die recent werden aangeschaft.


De jurk die aan de kast hangt en waarvan ik jullie met trots mijn bijna perfecte tweelingstiksel toon, is de Cara uit de jubileumeditie van La Maison Victor.  Een jurk zonder frivoliteiten, maat 36 in een helblauwe lichte, maar streelzachte sweaterstof: een ideaal recept voor Ella. De sweat kocht ik ook als coupon bij Julijasshop. Gemaakt in een handomdraai en te versieren naar eigen zin of smaak. Leuk me…

Hips don't Lie

Over ondergoed schrijven, das net zoals over kousen schrijven: ik had niet gedacht dat ik het ooit zou doen *proest*. 
Ik maakte vorige week dus mijn eerste onderbroek op basis van de Play Pants van Madeit Patterns en de aanpassingen van Ik ben Vink
De eerste onderbroek was voor Jozefien. Toen Ella deze zag, wou ze er ook ene. Intussen hebben ze er beiden een drietal en merkte ik dat gewone tricot het beste resultaat geeft qua pasvorm en draagcomfort. Alleen Roos is nog niet overtuigd ...
Ik maakte er met en zonder pijpjes en er verschenen er al een aantal op mijn IG-account (@sterrenstofbykatrien). 
Ideaal voor restjesverwerking van tricot, alleen mogen de restjes niet te klein zijn, leerde ik ook ...
Dat de restjes van de Paper Pigeons Ice Pink niet zomaar in de restjesbak zouden verdwijnen en vrij snel een project zouden vinden, was al vrij snel duidelijk. Ook was duidelijk dat er nog voldoende stof over zou blijven om iets voor Jozefien te maken. Het werden twee stuks ...
Play P…

In Dreams

Alhoewel de tekst van deze song erg melancholisch is, vind ik de song erg rustgevend ...  De stem van Roy Orbison, de intro, het kabbelen van de melodie en de hoge eindnoten ... Chills !
Om de killere herfstavonden door te komen, maakte ik de Charlene sweater uit de laatste editie van La Maison Victor. Ik vind deze editie echt een top nummer ... Had ik de tijd, ik maakte elk model !
Op de sneak peak van La Maison Victor had ik deze al gezien en hem onmiddellijk mentaal gepind ... De zacht vuilroze nicky velours vond ik opnieuw bij De Strek te Ledeberg. Laat je niet afschrikken door de carnavalsstoffen bij het binnenkomen, maar deze winkel heeft ook een leuke collectie trendstoffen in huis aan een scherpe prijs. Voor deze streelzachte nicky velours betaalde ik 10,00 EUR per meter !
Ik weet niet meer precies hoe breed de stof was, maar 1m 50 was ruim voldoende om de sweater te maken 
Op de laatste namiddag van de vakantie samen met de meisjes maakte ik de sweater af, tekenen inbegrepen…