Doorgaan naar hoofdcontent

LiLa(Li)


"Moeten we echt mee gaan wandelen?" 
"Moet ik echt op de blog ?" 
Menig bloggende tienermoeder zal deze vragen wel herkennen ... 

We wandelden vorige zondag onder een stralende herfstzon de Filliersroute: vertrek aan de graanstokerij Filliers in het centrum van Deinze, naar Bachte, Vosselare Put en Astenene Sas.

De wandeling werd ook het perfecte decor om de Lila-sweater van Fibre Mood op model voor te stellen. 

De Lila Sweater is een korte, wijde damestrui in twee versies: ééntje met één golfpatroon op het voorpand en ééntje met twee golfpatronen op het voorpand. 

Ik koos voor de versie met één golfpatroon.

Bij Perfecta Deinze pikte ik de Air van Wooladdictsbylangyarns uit de kastjes. 
Deze wol heeft dezelfde naalddikte als de Mila wol, die in het boekje wordt gebruikt, is superzacht en prikt absoluut niet. 
De wol is verkrijgbaar in nog een paar leuke trendkleuren (waaronder oker en petrol), maar ik koos voor muisgrijs. Lekker goed combineerbaar met de inhoud van de meisjes hun kleerkast.

Met de bolletjes en naalden in aanslag, ging ik een ware breirace aan. Enkele dagen herfstvakantie bleken onontbeerlijk te zijn om deze sweater op tijd klaar te hebben ...

Het rugpand was in no time af, alhoewel je toch goed moet opletten dat je met de juist steek (rechts of averechts) jouw teruggaande naald begint voor de omgekeerde parelsteek, want als je je vergist, merk je dat pas enkele naalden verder als je het werk van op een afstand bekijkt.

De combinatie van de omgekeerde parelsteek en het golfpatroon in het voorpand en de mouwen, vergt nog wat extra concentratie en telwerk, maar na een aantal herhalingen (en het plaatsen van steekmarkeerder bij het begin en het einde van het golfpatroon) heb je dit zo in de vingers.

Qua model is de trui erg eenvoudig: aan het voor- en rugpand geen minderingen voor de oksels en om de mouwen te vormen verdubbel je alle steken (behalve de eerste en de laatste steek) na het breien van het boordje. Zo krijg je het leuke pofeffect aan de mouwen !
In de werkbeschrijving staat dat het golfpatroon over 5 naalden loopt en je deze 5 naalden moet herhalen, maar dat klopt volgens mij niet. Je moet immers nog een teruggaande naald breien (en dus een 6de naald alle steken averechts) vooraleer je terug met naald 1 kan beginnen aan de goede kant van het werk.

De kantsteken liet ik achterwege: het golfpatroon gaat over 36 steken en dan heb je volgens mij onvoldoende steken om twee kantsteken te maken. 

Ook de elastische opzet liet ik voor wat ze was en zette 'gewoon' op. 

De boordjes breide ik in 1/1, maar dan in de verdraaide boordsteek (dwz dat wanneer je rechts breit, je de steek breit in de achterste lus van de steek op de linkernaald). Mocht je dit als Chinees in de oren klinken, dan geeft Youtube wel raad ! 

Op verzoek van mijn tieners werd het halsboordje beperkt tot 4 naalden verdraaide boordsteek.

Ik breide maat XS. De trui valt ruim, maar nog binnen de perken.

Ik had acht bollen nodig
Met de rest van de achtste bol breide ik een muts, op basis van het patroon van de fluffy muts van Wolhuis Wolder. Ook hier werden de verdraaide boordsteek en de omgekeerde parelsteek gebruikt.
De tiener wilde ze onder geen beding dragen, Jozefien sprong dan maar in de bres :-D

Terug naar de wandeling: deze is 7,1 km lang en brengt je langs enkele schilderachtige plekjes van de Oude Leie. 

In Bachte vind je niet alleen het beste en mooiste terras volgens Gault&Millaut (Bachtekerke - je ziet het terras liggen op de foto hieronder) maar ook een mechanisch veer dat je naar de overkant van het water brengt ...


Volgens de bordjes aan het hekken, bijt de pony soms :-)
We passeerden ook langs Vosselare Put waar momenteel enkel Ijsberen te vinden zijn en voorbij Astene-Sas vergaapten we ons aan de mooie tuinen met aanlegsteigers langs de Oude Leie ...

Een namiddag met een muisgrijze sweater en een gouden herfstrandje :-)

Het Lila breipatroon is ter beschikking op Fibre Mood, of koop het hele patroonboek, want er staan nog meer pareltjes in ! Mis zeker ook de Linkparty #5 niet: de nieuwe patronen inspirerenden al heel wat bloggers en IG'ers ! 

LiLaLi - Kim Kay (1998) met tienduizenden welgemeende excuses om deze oorwurm terug op te rakelen  :-)

Reacties

 1. Je hulp bij mijn lila maakt de lilali goed ;) Ik ga nu toch nog een neutralere versie maken, zonder spikkel. Muisgrijs zoals deze bijvoorbeeld.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. hier willen mijn kids ook niet meer zo vrijwillig poseren :) maar ach, als ze content zijn met wat we maken ;)
  Het is een prachtige trui. Ik wou dat ik dat kon!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik koos voor bijna dezelfde kleur voor mijn Lila. Al zorgde tijds- en woltekort voor een lichte variant van de mouwen. Maar ben er zot content van.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Laat je iets achter ? Ik lees het met veel plezier want ik ben super benieuwd wat jullie ervan vinden !
Wil je mij een vraag stellen, mail dan gerust naar depoorter.katrien@gmail.com !

Populaire posts van deze blog

Orinoco Flow (Sail Away)

De vorige edities van Fibremood indachtig, waarbij het me niet lukte om deel te nemen aan de Linkparty met een naaisel (vorige keer breide ik de #fibremoodbliss), koos ik voor het meest eenvoudige patroon: de #fibremoodafra: een t-shirt met boothals en driekwart mouwen.  Leuk detail: vanaf nu zullen de pdf-patronen zowel beschikbaar zijn met als zonder naadwaarde. Persoonlijk zou ik voor jurken, broeken, bloezen en rokken voor mezelf kiezen voor de versie zonder naadwaarde, omdat dan de aanpassingen makkelijker te maken zijn, maar voor een simpel t-shirt en kindernaaisels is een patroon met naadwaarde dan weer wat werk uitgespaard.  Ik denk vooral dat het kwestie van gewoonte is: als graag werkt met Angelsaksische patronen, zal je wellicht een gat in de lucht springen van blijdschap met deze mededeling, als je niet binnen de standaard maattabellen valt (zoals yours truly) zal de naadwaarde erbij tekenen, gewoon onderdeel van het naaiproces blijven.  Maar bij de Afra maakte ik

Hello

Wel hello again ...  Het is lang geleden dat hier nog iets is verschenen. Een hele lente, zomer en herfst gingen voorbij zonder bloggen. De zin was er niet, noch om foto's te nemen van werkstukken, noch om teksten te schrijven over het maakproces.  Langzaam merk ik dat blogs uitdoven en overgenomen worden door Instagramposts. Een beetje jammer voor de lezer die geïnteresseerd is in het wel en wee van een naaister, breister, bakster ...  Maar een blog onderhouden, daar kruipt tijd in, maar ook veel 'goesting', om het met de woorden van Gwendolyn Rutten te zeggen. En dat laatste ontbrak dus vaak... De wintermaanden zijn traditioneel breimaanden bij mij. Hygge, heet dat tegenwoordig ...  Naast twee truien voor Dieter, een nieuwe No Frills trui voor Roos, een Stockholmslipover (een debardeur) en een bijpassende haarband, breide ik sinds september 2020 ook een zalige trui voor mezelf: de Woodwardia pullover uit Pom Pom Quarterly nr 28 (The Botanical Issue).  Ik leerde Pom Pom Qu

'Tis Autumn

Het was hier stil in oktober ... Normaal gezien is dat anders: niet alleen is oktober de maand waarin ik jarig ben (hello, 44), het is ook de maand waarin alles op zijn plooi valt, na een drukke septembermaand ... Normaalgezien, want dit jaar bleef de septemberblues een beetje hangen, hetgeen resulteerde in geen zin om te naaien.  Er werd gebreid, maar dat resultaat krijg je in de komende weken wel eens te zien.  Maar naaien, neen, daar had ik geen zin in ... komt erbij dat mijn naaimachine bijna onzichtbaar geworden was onder de lappen stof, die wel nog werden aangekocht.  Enkele dagen voor mijn verjaardag volgde ik de Lederworkshop bij De Stoffenkamer. Alhoewel er bij het maken van de handtas (of heuptasje) geen naaimachine aan te pas kwam, deed het mij deugd om weer wat gelijkgestemde zielen tegen te komen, die net zoals ik een naaidip ondergingen ... Gedeelde smart is nog steeds halve smart.  Aangezien mijn tongspieren geen dip ondergingen, moest ik rekenen op de hulp van

Blauw, blauw, blauw ...

Blauw is, naast rood en groen, mijn kleur en is voor mij het nieuwe zwart ... Ik draag graag zwart, maar blauw is toch nog wat zachter. Blijkbaar zit in mijn blauwe periode, zie mijn vorige blogposten. Met de herfst in aankomst en de 'bernadette-hype' in volle storm, haalde ik de breipennen boven en na een week was de cardigan af !  Het model is oversized en dat geeft bij mij als resultaat dat de kilo's die er de voorbije weken af zijn gegaan (-3, dikke duim voor mezelf) er in één wip terug ... In combinatie met een strakke zwarte (of donkerblauwe) jurk of donkere jeans, zal de cardigan wel gedragen worden ! Kwaliteit van de wol is superzacht (100% mohair), niet goedkoop, maar zeker niet de prijs die je in de winkel voor een (echte) Bernadette betaalt. Het patroon kreeg ik bij aankoop van de wol. Rita van Lana Exclusieve in Aalter stond klaar met tips en tricks en de bolletjes op overschot nam ze terug over ! De breifiles: - bamboe naalden nr