Doorgaan naar hoofdcontent

Il est mignon, mon champion !


Allez allez Maurice
Tedekke toch, en ik won zo graag
Allez allez Maurice
Want mijn Mariette, ze verjaart vandaag
Allez allez Maurice
Il est mignon, mon champignon
Allez allez Maurice
Maar ik ben toch in beeld geweest, èh ja


Uit: 'Allez, Allez Maurice' - Frank Dingenen, 1988 (de volledige versie vindt u hier, indien u geen tiener was eind de jaren '80)

Hij heeft er meer dan drie jaar moeten op wachten, maar deze week is het helemaal afgeraakt: het wielertruitje voor Dieter !

Pas op: het wielertruitje moest niet zomaar een wielertruitje worden, het moest kunnen tippen aan deze truitjes.

De truitjes zijn superpopulair onder hipsters, die met hun pokkedure wielerkledij en fixed gear, met stoppelbaard, na de inspanning fancy koffie gaan drinken in een koffiebar ...
Want waar mijn schat 50 EUR te duur vindt voor een tailored hemd, zou hij, en menig ander wielertoerist, zonder enige moeite het drievoud neertellen voor een truitje om te gaan fietsen, pardon koersen.

Ik won in het begin van mijn naaicarrière op Facebook een wedstrijd van 'La Famille Victor' (jawel de voorganger van La Maison Victor voor Sanoma in de picture kwam) en mocht één van hun patroontjes uitkiezen. Niet moeilijk, want ik had mijn oog al laten vallen op het Flandria en Superia-truitje-vestje. 

Maar toen begon de zoektocht naar geschikte stof: de Rapha-truitjes zijn gemaakt uit sportwool, een mengeling van lycra (gelukkig niet glanzend) en fijne merinowol, hetgeen ze lekker warm, ademend en zacht maakt ... maar je vindt dit dus nergens in stof (als er iemand een adres weet, alle tips zijn welkom) !

Bovendien moest de stof ook de retro-look van het Rapha-truitje belichamen: sobere belijning, retrokleuren en dat nog eens met een perfecte afwerking (je zou haast denken dat dit een gesponsorde post is, helaas pindakaas) ...

Ik had dus meer dan wat last van faalangst ... en bovendien de laatste keer dat ik een trui voor Dieter had gemaakt, heeft hij hem maar één keer gedragen (oké, toegegeven hij was een beetje te groot en gebreid, er bestaan gelukkig geen foto's van, maar bepaalde van onze vrienden herinneren zich het beeld wel nog, jammergenoeg) ...

De stof vond ik uiteindelijk hier: het werd een bordeauxkleurige punta di roma, gecombineerd met een grijskleurige. De stof voelt erg stevig aan en er zit duidelijk lycra in. Het is verre van sportwool, maar is volgens Dieter erg aangenaam om dragen.

Enkele actiefoto's, genomen op de plaats waar je ons dorp binnen of buiten rijdt, in de herfst een prachtige lokatie :De verschillende stuken werden keurig doorstikt, de zomen omzoomd met een tweelingnaald. 

Het patroon van het truitje heeft eigenlijk korte mouwen, maar gelet op de kleuren en het seizoen leken lange mouwen mij meer aangewezen. Ik nam de mouwen van het Superia-truitje, maar nam deze fors (zo'n 4cm) in, zodat ze meer aan de armen zouden spannen.

Ook hier heb ik, om een mooi passend resultaat te krijgen, de panden aan elkaar gedriegd, Dieter laten passen en aangepast. Om de maat te weten heb ik hem uiteraard uitgebreid opgemeten, maar eigenlijk kan je ook gewoon een goed passend truitje nemen en op de patroondelen leggen. De Small paste in elk geval perfect !

Het truitje heeft uiteraard ook achterzakjes, om gellekes, bananen, portefeuilles en .....


... een koffietasje te verbergen !

Met de stoppelbaard, het petje van Café Marcel, lijkt hij wel een echte !

Zijn collega's zien nu waarom hij zich al een halve week niet meer geschoren had. Een mens doet blijkbaar veel voor de liefde van zijn leven !

In elk geval smaakt dit naar meer en ligt er al stof klaar om een poging te doen om dit truitje te maken, opnieuw in punta di roma en zou ik -als ik het truitje opnieuw met een rits zou maken - een klein beschermingslapje voor de hals voorzien, zodat de rits niet schuurt tijdens de inspanning. 


Om het af te maken werd er '#flandrien' op geflockt. 


Il est mignon, mon champion !


Reacties

  1. Keimooi! Zowel het truitje als zijn inhoud ;) ik maakte de Lorajurk uit punta di roma, echt heerlijke stof om mee te werken en om te dragen, he!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het retro plaatje klopt helemaal! Knap gemaakt!!!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Laat je iets achter ? Ik lees het met veel plezier want ik ben super benieuwd wat jullie ervan vinden !
Wil je mij een vraag stellen, mail dan gerust naar depoorter.katrien@gmail.com !

Populaire posts van deze blog

Moonstone

Ik had het wat lastig de laatste tijd ... Ondernemen op mijn eentje blijkt gepaard te gaan met hoogtes en met laagtes, een opleiding volgen en kinderen grootbrengen erg intensief, maar super interessant. Alle balletjes in de lucht houden en blijven focussen op 'the bigger picture' blijkt geen sinecure te zijn en dan durft de eeuwige twijfelaar in mij de bovenhand te krijgen ... Maar wat in dit gehele proces wel duidelijk is, is dat ik mijn werk nodig heb om creatief te kunnen zijn en omgekeerd. En de opleiding ('Bemiddeling in burgerlijke en handelszaken') belooft wat meer creativiteit te brengen in mijn werk, hetgeen ik tot nu toe wat miste in mijn dagelijkse bezigheden.  Eind deze maand volgt er alvast een nieuwe uitdaging, namelijk studeren voor een examen, zodat ik vanaf december mijn advocatenpraktijk kan aanvullen met een praktijk als (erkend) bemiddelaar ... Deze vooruitzichten geven dan weer zuurstof aan mijn slabakkende naaiactiviteiten ... Raar toch hoe een …

1999

Tonight i'm gonna party like it's 1999 ...
Waarbij het voor Prince een vooruitblik was toen hij dit zong, kunnen we al heel wat jaren terugblikken ... 
2017, het jaar van de breuk in mijn knie en in mijn professioneel leven, maar vooral het jaar van opstaan, veerkracht en geloof in mijn eigen kracht (alhoewel het al dik oktober was toen dit kwam te dagen *proest*) !
Er werd gehuild, getoast, gebreid, voorzichtig gestapt, terug met de wagen gereden, nog eens gehuild, terug gelachen, op de nagels gebeten van de spanning, gesupporterd, out of the comfortzone gestapt, met de kop tegen de muur gelopen, nog eens gevallen, gerelativeerd, gestudeerd, alweer gelachen, genaaid ... en zoveel meer ! Kortom geleefd ! 
Ik feest, net als op Kerst (die blog ik binnenkort wel eens), in een zelfgemaakte outfit: een Elsa blouse en een Kirsty rok (allebei patronen uit La Maison Victor). 
De Elsa blouse (La Maison Victor, editie september-oktober 2016) was mijn tweede project van de naailes, na d…

Heaven is a Place on Earth

Wat doe je als een knieblessure roet in jouw vakantieplannen gooit ?  Juist, nieuwe plannen maken ! De roadtrip door Scandinavië werd vervangen door een staycation van twee weken, een midweek in de Provence en een weekje op onze favoriete vakantieplek in Italië.  De eerste week vakantie zit er bijna op: Parc Astérix met nonkel Frank (aanrader !), met Opa Jan op Heidi (de rollercoaster ;-)) in Plopsaland De Panne, samen met Oma Lily, nonkel Frank, Arianne, Isaura, tante Leen en nonkel Bram ... Woensdag deed iedereen zowat z'n eigen ding, donderdag werd er gefietst met Les Flammes Rouges, de nieuwbakken lokale damesfietsclub (we zoeken nog leden !) ... en vandaag gingen we met de meisjes dicht bij huis wat chillen met de grote C ! Tijd om foto's te nemen van mijn Carriejurk voor Ella.  Het adresje: Bar Rage, één van de drie zomer Pop-up bars van Aalter en omstreken.  Een klein stukje heaven on earth ...


Herkenbare 'moves' voor ouders van tieners *proest*

 De Mocktail Ba…

Africa

Param pampam parampam paaaaaaaaaaam

De nieuwste La Maison Victor vond ik op het eerste zicht niet zo spectaculair: een beetje 'been there, done that' ...
Enkele dagen ervoor had ik enkele beelden gezien van Magdalena Collection, met als blikvangers een midi rok en lange broek in Afrikaanse print. In plaats van naar de winkel te spurten, wandelde ik naar mijn stoffenkamer, want enkele jaren geleden had mijn 'moeke' (zo noem ik mijn mama nog steeds) haar kasten opgeruimd en mij twee lappen Afrikaanse stof meegegeven, die ze zelf ongeveer 20 jaar (of is het al 25 of 30 jaar, time flies when having fun) geleden kocht tijdens hun (papa was ook mee) reis naar Kenia en Tanzania. De link met het Fez-patroon werd snel gelegd. 
De stof is redelijk stug en doorzichtig (de kwaliteit lijkt nog het best op linnen) maar ik was niet meer te houden: één van de twee lappen zou een Fez-broek worden !Ik nam -zoals steeds- maat 42 over, maar wel met een klein hartje ... Een broek is toch …