Doorgaan naar hoofdcontent

Working nine to five

Terug aan de slag (ten laatste op 15 april 2017, enfin na Paasmaandag dus -diegene die nieuwsgierig zijn naar wat ik in het dagelijkse leven doe, kunnen hier terecht :-)) betekent opnieuw wat minder tijd om te koken en vooral wat meer georganiseer om alles klaar te krijgen ... 
Vlugge receptjes dus, dat hebben we nodig !
Eentje uit de trukendoos van Lien, één  van de twee verzorgsters van Familiehulp die hier vanaf begin januari langskwamen om de zorg voor mij op de schouders van mijn familieleden (die dit trouwens ook meer dan schitterend gedaan hebben en vele pluimen en nog veel meer verdienen !) te verlichten. 
Familiehulp is er dus niet enkel voor pas bevallen mama's of senioren, maar ook voor gezinnen waarin één van de partners zijn/haar gedeelte van de huishoudelijke taken niet meer kan opnemen, al dan niet tijdelijk. Je kan hen laten komen voor allerlei huishoudelijke taken, maar ook voor de persoonlijke verzorging. 
De bijdrage wordt berekend aan de hand van je inkomen en je krijgt een (zeer beperkt) bedrag terug van het ziekenfonds. Sommige hospitalisatieverzekeringen nemen ook deze noodzakelijke hulp ten laste, maar om hiervan zeker te zijn, check je best je polisvoorwaarden !
Hier werd vooral strijk- en kookwerk gedaan. En boodschappen ...  Ook werd er getroost, want soms zinkt de moed je in de schoenen. 
Hoe mobieler ik werd, hoe meer ik hen vergezelde op boodschappentocht en hoe meer ik mij terug 'moeide' in de keuken ... 
Lien en An, die beiden uitstekende koks zijn, deelden dan ook hun keukengeheimen tijdens hun tijd bij mij ... 
Dit maakte ik al eens klaar: Linguini met mascarpone, zalm en lenteuitjes
Wat heb je nodig voor 4 à 5 personen ?
- 400 gr Linguini (in werkelijkheid giet ik er gewoon 500 gr in, dan is er nog wat over voor de volgende dag)
- een grote pot mascarpone
- een bosje lenteuitjes
- een teentje look
-een beetje olijfolie
- 200 gr gerookte zalm
- een beetje verse bieslook 
- 2 middelgrote courgettes, om courgetti van te maken 
Grote pot nemen, water en een snuifje zou laten koken en de linguini 'all dente' koken. Dat zal ongeveer een 20-tal minuten duren (water koken + linguini beetgaar koken). In die tijd zal de saus klaar zijn: snij de lenteuitjes en de plet de look tot pulp en stoof deze aan in een diepe pan. Courgette in blokjes of courgetti snijden en meestoven...
Intussen snij je de zalm in reepjes en zet je die eventjes aan de kant
Daarna voeg je de mascarpone bij de lenteuitjes en look en laat je die op een zacht vuurtjes smelten tot je een sausje hebt. De zalm en bieslook erbij voegen, wat afkruiden met peper en zout (pas op de zalm is al zout) en klaar is kees !

Intussen zou ook de linguini klaar moeten zijn. Saus erover gieten en smullen maar ! Lien had mij aangeraden om de saus echt 'à la minute' klaar te maken, want de mascarpone heeft de neiging om terug te stollen te worden wanneer ze afkoelt ...
Geef toe: weinig 'effort', maximaal resultaat !
Smakelijk !  
Als jullie nog 'vluggertjes' hebben, geef ze maar gerust door !

*dit is geen gesponsorde post*

Reacties

  1. Ziet er lekker uit en fijn dat je terug mobiel bent!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. ik waggel en ga immens traag vooruit, maar het gaat vooruit, nu nog dat autorijden terug onder de knie (auwkes) krijgen

      Verwijderen
  2. Ziet er lekker uit en fijn dat je terug mobiel bent!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Mmmmm.... ik krijg al een hongerke! :p

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Een toppertje bij ons thuis : pasta koken (gaat sneller door eerst het water in de waterkoker te koken en dan op je pasta te gieten en verder koken op het vuur totdat ze klaar is), spekblokjes aanbakken, 2 courgettes gesneden in schijfjes (of halve of kwartschijfjes) erbij stoven, potje verse pesto erbij (kan je kant en klaar kopen bij oa lidl, makro,...) en dan je pasta erdoor roeren en klaar!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Omg kluns dat ik ben : het belangrijkste ingrediënt gewoon vergeten te vermelden : courgette !

      Verwijderen
  5. Zonder courgettes was het ook heerlijk, niet gemist, wel extra rucola toegevoegd.
    Hier in huis hebben we tijdens de studie geleefd op de "flanspasta" van Janneke Vreugdenhil. Ik zal het eens opzoeken en hier delen.
    Succes met de knie en in het ritme komen van het werk!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Jaaahaha ik heb m gevonden, die flanspasta van Janneke (ze noemt m zelf de "wilde pasta met chorizo en erwtjes", maar ze beschrijft in haar boek heel mooi dat het uit een creatief flans-momentje in de keuken komt dus vandaar dat wij m thuis flans-pasta noemen).

      Nodig *voor 2 personen*:
      1 eetlepel olijfolie
      100/125 gram chorizo (maar salami/gerookte spek/in currykruiden gemarineerde paddenstoelen kan ook) in dobbelsteentjes (je kan het ook weglaten en flink wat currykruiden (te koop bij Lidl) toevoegen als smaakgever)
      1 flinke sjalot (een andere ui kan ook, maar sjalot is wel heel lekker)
      1 fijngehakt rood pepertje of chili vlokken
      200 gram spaghetti
      250 gram diepvries-doperwten (of sperziebonen. Kan ook blokjes courgette of aubergine, dan wel even chorizo en ui uit de pan scheppen en de groente in dezelfde pan gaar bakken )
      35 gram roomboter
      beetje rucola, handje ofzo (of munt of peterselie of basilicum of een ander favoriet groen kruid)

      Maken:
      1 Verwarm de olie in een koekenpan en bak de chorizo in ongeveer 5 minuten uit.
      2 Voeg de ui en het pepertje toe en laat even mee fruiten.
      3 Kook ondertussen de pasta beetgaar zoals aangegeven op de verpakking.
      4 vijf minuten voor het einde van de kooktijd voeg je de bevroren erwten toe.
      5 Wacht tot het water weer kookt en kook de erwten en de pasta beetgaar.
      6 giet de pasta af maar vang een half kopje kookvocht op. Voeg dit toe aan het chorizo-mengsel en roer daar de boter door.
      7 Voeg de spaghetti toe aan het chorizo-mengsel en warm alles nog eens al omscheppend door.
      8 Meng op het laatst de rucola er door.
      Erg lekker met geraspte parmezaan of pecorino.

      Eet smakelijk (en lekker snel)!

      Verwijderen

Een reactie posten

Laat je iets achter ? Ik lees het met veel plezier want ik ben super benieuwd wat jullie ervan vinden !
Wil je mij een vraag stellen, mail dan gerust naar depoorter.katrien@gmail.com !

Populaire posts van deze blog

Break Free

Treinen, stations en foto's, dat doet het altijd goed ...
Wat kan ik jullie voorstellen:  - mijn oudste dochter van bijna veertien - een Picha rok uit La Maison Victor: de grootste kindermaat, verlengd naar maxi-rok uit een zalige double gauze, die ik kocht bij De Stoffenkamer. De zakken en de tassels liet ik achterwege. - een Odette t-shirt uit La Maison Victor: maatje 34 in de allerzachtste double gauze, ook uit De Stoffenkamer. Ik werkte voor de halsafwerking met een op patroon getekend beleg. 


















Moonstone

Ik had het wat lastig de laatste tijd ... Ondernemen op mijn eentje blijkt gepaard te gaan met hoogtes en met laagtes, een opleiding volgen en kinderen grootbrengen erg intensief, maar super interessant. Alle balletjes in de lucht houden en blijven focussen op 'the bigger picture' blijkt geen sinecure te zijn en dan durft de eeuwige twijfelaar in mij de bovenhand te krijgen ... Maar wat in dit gehele proces wel duidelijk is, is dat ik mijn werk nodig heb om creatief te kunnen zijn en omgekeerd. En de opleiding ('Bemiddeling in burgerlijke en handelszaken') belooft wat meer creativiteit te brengen in mijn werk, hetgeen ik tot nu toe wat miste in mijn dagelijkse bezigheden.  Eind deze maand volgt er alvast een nieuwe uitdaging, namelijk studeren voor een examen, zodat ik vanaf december mijn advocatenpraktijk kan aanvullen met een praktijk als (erkend) bemiddelaar ... Deze vooruitzichten geven dan weer zuurstof aan mijn slabakkende naaiactiviteiten ... Raar toch hoe een …

Heaven is a Place on Earth

Wat doe je als een knieblessure roet in jouw vakantieplannen gooit ?  Juist, nieuwe plannen maken ! De roadtrip door Scandinavië werd vervangen door een staycation van twee weken, een midweek in de Provence en een weekje op onze favoriete vakantieplek in Italië.  De eerste week vakantie zit er bijna op: Parc Astérix met nonkel Frank (aanrader !), met Opa Jan op Heidi (de rollercoaster ;-)) in Plopsaland De Panne, samen met Oma Lily, nonkel Frank, Arianne, Isaura, tante Leen en nonkel Bram ... Woensdag deed iedereen zowat z'n eigen ding, donderdag werd er gefietst met Les Flammes Rouges, de nieuwbakken lokale damesfietsclub (we zoeken nog leden !) ... en vandaag gingen we met de meisjes dicht bij huis wat chillen met de grote C ! Tijd om foto's te nemen van mijn Carriejurk voor Ella.  Het adresje: Bar Rage, één van de drie zomer Pop-up bars van Aalter en omstreken.  Een klein stukje heaven on earth ...


Herkenbare 'moves' voor ouders van tieners *proest*

 De Mocktail Ba…