Terug aan de slag (ten laatste op 15 april 2017, enfin na Paasmaandag dus -diegene die nieuwsgierig zijn naar wat ik in het dagelijkse leven doe, kunnen hier terecht :-)) betekent opnieuw wat minder tijd om te koken en vooral wat meer georganiseer om alles klaar te krijgen ...
Vlugge receptjes dus, dat hebben we nodig !
Eentje uit de trukendoos van Lien, één van de twee verzorgsters van Familiehulp die hier vanaf begin januari langskwamen om de zorg voor mij op de schouders van mijn familieleden (die dit trouwens ook meer dan schitterend gedaan hebben en vele pluimen en nog veel meer verdienen !) te verlichten.
Familiehulp is er dus niet enkel voor pas bevallen mama's of senioren, maar ook voor gezinnen waarin één van de partners zijn/haar gedeelte van de huishoudelijke taken niet meer kan opnemen, al dan niet tijdelijk. Je kan hen laten komen voor allerlei huishoudelijke taken, maar ook voor de persoonlijke verzorging.
De bijdrage wordt berekend aan de hand van je inkomen en je krijgt een (zeer beperkt) bedrag terug van het ziekenfonds. Sommige hospitalisatieverzekeringen nemen ook deze noodzakelijke hulp ten laste, maar om hiervan zeker te zijn, check je best je polisvoorwaarden !
Hier werd vooral strijk- en kookwerk gedaan. En boodschappen ... Ook werd er getroost, want soms zinkt de moed je in de schoenen.
Hoe mobieler ik werd, hoe meer ik hen vergezelde op boodschappentocht en hoe meer ik mij terug 'moeide' in de keuken ...
Lien en An, die beiden uitstekende koks zijn, deelden dan ook hun keukengeheimen tijdens hun tijd bij mij ...
Dit maakte ik al eens klaar: Linguini met mascarpone, zalm en lenteuitjes
Wat heb je nodig voor 4 à 5 personen ?
- 400 gr Linguini (in werkelijkheid giet ik er gewoon 500 gr in, dan is er nog wat over voor de volgende dag)
- een grote pot mascarpone
- een bosje lenteuitjes
- een teentje look
-een beetje olijfolie
- 200 gr gerookte zalm
- een beetje verse bieslook
- 2 middelgrote courgettes, om courgetti van te maken
Grote pot nemen, water en een snuifje zou laten koken en de linguini 'all dente' koken. Dat zal ongeveer een 20-tal minuten duren (water koken + linguini beetgaar koken). In die tijd zal de saus klaar zijn: snij de lenteuitjes en de plet de look tot pulp en stoof deze aan in een diepe pan. Courgette in blokjes of courgetti snijden en meestoven...
Intussen snij je de zalm in reepjes en zet je die eventjes aan de kant
Daarna voeg je de mascarpone bij de lenteuitjes en look en laat je die op een zacht vuurtjes smelten tot je een sausje hebt. De zalm en bieslook erbij voegen, wat afkruiden met peper en zout (pas op de zalm is al zout) en klaar is kees !
Intussen zou ook de linguini klaar moeten zijn. Saus erover gieten en smullen maar ! Lien had mij aangeraden om de saus echt 'à la minute' klaar te maken, want de mascarpone heeft de neiging om terug te stollen te worden wanneer ze afkoelt ...
Geef toe: weinig 'effort', maximaal resultaat !
Smakelijk !
Als jullie nog 'vluggertjes' hebben, geef ze maar gerust door !
*dit is geen gesponsorde post*
Ziet er lekker uit en fijn dat je terug mobiel bent!
BeantwoordenVerwijderenik waggel en ga immens traag vooruit, maar het gaat vooruit, nu nog dat autorijden terug onder de knie (auwkes) krijgen
VerwijderenZiet er lekker uit en fijn dat je terug mobiel bent!
BeantwoordenVerwijderenMmmmm.... ik krijg al een hongerke! :p
BeantwoordenVerwijderenEen toppertje bij ons thuis : pasta koken (gaat sneller door eerst het water in de waterkoker te koken en dan op je pasta te gieten en verder koken op het vuur totdat ze klaar is), spekblokjes aanbakken, 2 courgettes gesneden in schijfjes (of halve of kwartschijfjes) erbij stoven, potje verse pesto erbij (kan je kant en klaar kopen bij oa lidl, makro,...) en dan je pasta erdoor roeren en klaar!
BeantwoordenVerwijderenOmg kluns dat ik ben : het belangrijkste ingrediënt gewoon vergeten te vermelden : courgette !
VerwijderenZonder courgettes was het ook heerlijk, niet gemist, wel extra rucola toegevoegd.
BeantwoordenVerwijderenHier in huis hebben we tijdens de studie geleefd op de "flanspasta" van Janneke Vreugdenhil. Ik zal het eens opzoeken en hier delen.
Succes met de knie en in het ritme komen van het werk!
Jaaahaha ik heb m gevonden, die flanspasta van Janneke (ze noemt m zelf de "wilde pasta met chorizo en erwtjes", maar ze beschrijft in haar boek heel mooi dat het uit een creatief flans-momentje in de keuken komt dus vandaar dat wij m thuis flans-pasta noemen).
VerwijderenNodig *voor 2 personen*:
1 eetlepel olijfolie
100/125 gram chorizo (maar salami/gerookte spek/in currykruiden gemarineerde paddenstoelen kan ook) in dobbelsteentjes (je kan het ook weglaten en flink wat currykruiden (te koop bij Lidl) toevoegen als smaakgever)
1 flinke sjalot (een andere ui kan ook, maar sjalot is wel heel lekker)
1 fijngehakt rood pepertje of chili vlokken
200 gram spaghetti
250 gram diepvries-doperwten (of sperziebonen. Kan ook blokjes courgette of aubergine, dan wel even chorizo en ui uit de pan scheppen en de groente in dezelfde pan gaar bakken )
35 gram roomboter
beetje rucola, handje ofzo (of munt of peterselie of basilicum of een ander favoriet groen kruid)
Maken:
1 Verwarm de olie in een koekenpan en bak de chorizo in ongeveer 5 minuten uit.
2 Voeg de ui en het pepertje toe en laat even mee fruiten.
3 Kook ondertussen de pasta beetgaar zoals aangegeven op de verpakking.
4 vijf minuten voor het einde van de kooktijd voeg je de bevroren erwten toe.
5 Wacht tot het water weer kookt en kook de erwten en de pasta beetgaar.
6 giet de pasta af maar vang een half kopje kookvocht op. Voeg dit toe aan het chorizo-mengsel en roer daar de boter door.
7 Voeg de spaghetti toe aan het chorizo-mengsel en warm alles nog eens al omscheppend door.
8 Meng op het laatst de rucola er door.
Erg lekker met geraspte parmezaan of pecorino.
Eet smakelijk (en lekker snel)!