Doorgaan naar hoofdcontent

Mamma Mia

Vaderdag is voorbij, de (al dan niet zelfgemaakte) kadootjes werden uitgedeeld ...

Maar het  mooiste kado, vonden, zowel mijn papa als mijn man, de zelfgemaakte petits beurres taart met KlopKlop, oftewel 'Slagschuim', na de rebranding door Dr Oetker (shame on you).

Het is het absolute lievelingsdessert van mijn man en daarbij nog eens poepsimpel om te maken. 
Toen ik nog maar net een koppel vormde met mijn man, kreeg ik het meer dan één keer voorgeschoteld bij de schoonouders. 
Mijn man is de kleinzoon van een bakker en zijn mama kreeg de kneepjes van het vak dus mee met de paplepel, maar voor deze taart hoef je echt geen bakkerskills te hebben.   

Wat heb je nodig voor een taart  (9 à 10 porties) ?

- 1 zakje slagschuim (of dus Klopklop)
- 200 gr  pure chocolade
- een eetlepel bakboter
- een beetje warme melk (+/- 200 ml)
- eventueel één espresso
- een doos petits beurres
- smarties, sprinkles, ... of ander kleurrijk versiersel
- een ovenschotel of schaal

Hoe maak je het ? 

De chocolade en de boter au-bain-marie smelten, slagschuim opkloppen met 5 à 6 eetlepels melk, rmengen met elkaar en de chocoladeganache is klaar !
De melk gatlauw opwarmen en er eventueel een espresso bij gieten, naar smaak.
De koekjes in de lauwe melk dippen en een eerste laagje leggen in een schotel, daarop een laagje chocoladeganache, daarna opnieuw een laagje gedipte koekjes, een laagje ganache ... enz ... 
Je eindigt met een laag ganache. 
Enige ervaring met truweel is meegenomen als je een perfect vierkant of rechthoek wil hebben :-)

Op de laatste laag ganache kan je je dan naar hartelust uitleven met het versiersel. 
Bij oma verscheen er dan altijd de eerste letter van de naam of de leeftijd van de jarige in Smarties of gekleurde sprinkels.

Een uurtje of twee laten opstijven in de koelkast en opdienen op een bordje met een gouden randje uit de Kringloopwinkel :-)

De stukjes zijn iets kleiner dan het koekje, maar, geloof me vrij, uw maag zal u dankbaar zijn dat het stuk niet groter was !

Liefst dus te eten na een lichte maaltijd*proest*


Bij seventies dessert, hoort uiteraard een seventies-song ! En wat is er meer seventies dan ABBA ...

Smakelijk ! Wat vonden jullie ervan ? En voor welke gelegenheid zouden jullie dit maken ? 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Moonstone

Ik had het wat lastig de laatste tijd ... Ondernemen op mijn eentje blijkt gepaard te gaan met hoogtes en met laagtes, een opleiding volgen en kinderen grootbrengen erg intensief, maar super interessant. Alle balletjes in de lucht houden en blijven focussen op 'the bigger picture' blijkt geen sinecure te zijn en dan durft de eeuwige twijfelaar in mij de bovenhand te krijgen ... Maar wat in dit gehele proces wel duidelijk is, is dat ik mijn werk nodig heb om creatief te kunnen zijn en omgekeerd. En de opleiding ('Bemiddeling in burgerlijke en handelszaken') belooft wat meer creativiteit te brengen in mijn werk, hetgeen ik tot nu toe wat miste in mijn dagelijkse bezigheden.  Eind deze maand volgt er alvast een nieuwe uitdaging, namelijk studeren voor een examen, zodat ik vanaf december mijn advocatenpraktijk kan aanvullen met een praktijk als (erkend) bemiddelaar ... Deze vooruitzichten geven dan weer zuurstof aan mijn slabakkende naaiactiviteiten ... Raar toch hoe een …

1999

Tonight i'm gonna party like it's 1999 ...
Waarbij het voor Prince een vooruitblik was toen hij dit zong, kunnen we al heel wat jaren terugblikken ... 
2017, het jaar van de breuk in mijn knie en in mijn professioneel leven, maar vooral het jaar van opstaan, veerkracht en geloof in mijn eigen kracht (alhoewel het al dik oktober was toen dit kwam te dagen *proest*) !
Er werd gehuild, getoast, gebreid, voorzichtig gestapt, terug met de wagen gereden, nog eens gehuild, terug gelachen, op de nagels gebeten van de spanning, gesupporterd, out of the comfortzone gestapt, met de kop tegen de muur gelopen, nog eens gevallen, gerelativeerd, gestudeerd, alweer gelachen, genaaid ... en zoveel meer ! Kortom geleefd ! 
Ik feest, net als op Kerst (die blog ik binnenkort wel eens), in een zelfgemaakte outfit: een Elsa blouse en een Kirsty rok (allebei patronen uit La Maison Victor). 
De Elsa blouse (La Maison Victor, editie september-oktober 2016) was mijn tweede project van de naailes, na d…

Africa

Param pampam parampam paaaaaaaaaaam

De nieuwste La Maison Victor vond ik op het eerste zicht niet zo spectaculair: een beetje 'been there, done that' ...
Enkele dagen ervoor had ik enkele beelden gezien van Magdalena Collection, met als blikvangers een midi rok en lange broek in Afrikaanse print. In plaats van naar de winkel te spurten, wandelde ik naar mijn stoffenkamer, want enkele jaren geleden had mijn 'moeke' (zo noem ik mijn mama nog steeds) haar kasten opgeruimd en mij twee lappen Afrikaanse stof meegegeven, die ze zelf ongeveer 20 jaar (of is het al 25 of 30 jaar, time flies when having fun) geleden kocht tijdens hun (papa was ook mee) reis naar Kenia en Tanzania. De link met het Fez-patroon werd snel gelegd. 
De stof is redelijk stug en doorzichtig (de kwaliteit lijkt nog het best op linnen) maar ik was niet meer te houden: één van de twee lappen zou een Fez-broek worden !



Ik nam -zoals steeds- maat 42 over, maar wel met een klein hartje ... Een broek is toch …

De Zji

De kop van het school- en gerechtelijk jaar is eraf, de triathlon van Keulen staat afgevinkt op Dieters Bucket List en dat in een tijd onder de 12 uur (om exact te zijn 11 uur, 43 minuten en 42 seconden, hetgeen een 51ste plaats in het algemeen klassement en een 8ste plaats in zijn leeftijdscategorie opleverde) en ook mijn eerste tourtocht met de koersfiets (het Grootste Vrouwenpeleton) is achter de kiezen.  Wat uitwaaien en familietijd was dan ook aan de orde ! Alhoewel we dichter bij Knokke-Heist wonen, kiezen we meestal voor Nieuwpoort als bestemming aan zee. Die 'meestal' moet je wel met een stevige korrel zout nemen, want meer dan één keer per zomer geraken we er meestal niet, aan onze Noordzee.  Op het programma stond een brunch in een charmant eethuisje 'Jeanne' in het centrum van Nieuwpoort. We werden er niet alleen erg hartelijk ontvangen, maar ook super verwend met allerlei lekkers !  Na de brunch trokken we met z'n allen langs de Vismijn en de talrijke …