Doorgaan naar hoofdcontent

Mee mijne vlieger ...


Het schrijven van dit bericht wordt begeleid door de heerlijke geur van vers gebak : Gentse mastellen, na een weekje Paasvakantie, waarin we die schone stede maar liefst twee keer bezochten.

Donderdag naar het Designmusuem ( Bike to the future, een aanrader, voor de kinderen is er een kleine zoektocht met een verrassing op het einde), Huis van Alijn, Bar Bidon ( niet toevallig was Dieter de gids) en voor de meisjes: Primark. Dat laatste blijkt, na de ervaring in London, ook in Gent erg te gelijken op de hel ...


Het Huis van Alijn deed Dieter op zijn eentje en kwam naar huis met bikeporn:De meisjes en ik waren toen al de winkeltjes rond het Gravensteen aan het verkennen, maar we keren zeker nog eens terug naar het Huis van Alijn.

Vrijdag naar Rozebroeken, omdat het daar wel 30 C was:


Een subtropisch zwemparadijs, veel woorden moet ik daar niet aan vuil maken. Druk en proper, dat viel op.

Gisteren en vandaag was onze eigen tuin ons terrein. Zo'n staycation, met mooi weer, i love it! Bovendien is mijn bureau intussen opgeruimd. Er werd ook genaaid, maar dat was gek genoeg in de week dat er gewerkt werd ( behalve Paasmaandag dan).

Maar terug bij het begin: de mastellen

Het recept komt van Bloch, de Gentse bakkerij met tot 2008 haar vestiging in de Veldstraat. De recepten van Jacques Bloch werden kort na de sluiting in drie boekjes gebundeld en eind vorig jaar ontstond er een samenwerking met Delhaize. In het centrum van Gent staat er trouwens een heuse foodtruck van Bloch. Mastellen kan je er ook krijgen. Maar geraak je niet tot in het centrum ? Met dit recept maak je de lekkernij zelf:

Wat heb je nodig voor 10 mastellen ?

-250 gr tarwebloem
-30 gr gist (gebruik je droge gist, neem je 15 gr)
-30 gr bruine suiker
-2 eieren (1 voor het deeg en 1 voor het bestrijken van de mastellen)
-30 gr zachte boter
-125 gr lauwe melk
-4 gr zout
-2,5 gr kaneel
Oven voorverwarmen op 225 C

Gist oplossen in 100 ml lauwe melk, ei erbij doen en loskloppen. Bloem, suiker, kaneel, rest van de melk, zachte boter erbij en gedurende 10 minuten kneden tot een luchtig deeg. Op het laatst er het zout bij doen.

Eerste rijs van een half uurtje. Ik gebruik vaak mijn oven als rijskamer: op 30 C zetten en een kommetje water erbij zetten ( zo droogt het deeg niet uit) en het deeg afdekken met een propere handdoek.

Bolletjes maken van ongeveer 50 gr, op bakplaat leggen en terug 15 minuten laten rijzen.

Op dit moment worden de kaneelbroodjes mastellen: met je duim druk je een kuiltje in het deeg (niet tot op de bakplaat) en daarna laat je ze opnieuw 30 min rijzen.

Zo zien ze er dan ongeveer uit, wanneer je ze inwrijft met losgeklopt ei:


Na nog een half uurtje rijzen, kunnen ze voor ongeveer 7 à 8 min in de voorverwarmde oven.

En zo komen ze eruit en verdwijnen ze na één minuut in de hongerige maagjes van jouw huisgenoten:


Smakelijk en laat weten wat je ervan vond !


Reacties

  1. Het receptje lijkt me zo origineel en wil ik zeker eens proberen!
    Het huis van Alijn moet je zeker eens doen!! Ik ging er 7 jaar geleden met de twee oudste, Leonie is nu 12 en herinnert het zich nog, ze vroeg deze vakantie of we asjeblieft nog eens naar het huis met dat spookje konden in Gent. Toen kregen de kids namelijk een koptelefoon met een verhaal van een spookje ...

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Laat je iets achter ? Ik lees het met veel plezier want ik ben super benieuwd wat jullie ervan vinden !
Wil je mij een vraag stellen, mail dan gerust naar depoorter.katrien@gmail.com !

Populaire posts van deze blog

She

We hebben elkaar ontmoet door een gemeenschappelijke passie: naaien en babbelen.
Ze kwam naar de naailes met een maxi-cosi gevuld met schattigheid en zowat twee jaar later heeft ze een tweede hoopje schattigheid op de wereld gezet.
Gisteren gingen we met het naaigroepje, dat als een verlengde van de naailes is ontstaan, op babybezoek met zelfgemaakte pakjes ... Elena is trouwens al de tweede baby die we in het naaigroepje mochten verwennen met zelfgemaakt moois. In juni was Loes aan de beurt, maar haar zonnehoedjes raakten niet op de blog ...
Dit was mijn pakje:


Dit pakje bestond uit een haarband (volgens dit patroon, maar dan vier centimeter ingekort en in katoen)

Een gebreid pakje volgens een patroon uit een babyboekje van Katia Garens. Het gebruikte katoen was de rest van dit project en kocht ik bij Julijasshop.  Ik had nog een volledige streng liggen en nog wat bolletjes en dit bleek meer dan voldoende voor het pakje in 6 maand. 
De knoopjes kwamen uit mijn voorraad. 
Een bloesje…

1999

Tonight i'm gonna party like it's 1999 ...
Waarbij het voor Prince een vooruitblik was toen hij dit zong, kunnen we al heel wat jaren terugblikken ... 
2017, het jaar van de breuk in mijn knie en in mijn professioneel leven, maar vooral het jaar van opstaan, veerkracht en geloof in mijn eigen kracht (alhoewel het al dik oktober was toen dit kwam te dagen *proest*) !
Er werd gehuild, getoast, gebreid, voorzichtig gestapt, terug met de wagen gereden, nog eens gehuild, terug gelachen, op de nagels gebeten van de spanning, gesupporterd, out of the comfortzone gestapt, met de kop tegen de muur gelopen, nog eens gevallen, gerelativeerd, gestudeerd, alweer gelachen, genaaid ... en zoveel meer ! Kortom geleefd ! 
Ik feest, net als op Kerst (die blog ik binnenkort wel eens), in een zelfgemaakte outfit: een Elsa blouse en een Kirsty rok (allebei patronen uit La Maison Victor). 
De Elsa blouse (La Maison Victor, editie september-oktober 2016) was mijn tweede project van de naailes, na d…

Hips don't Lie

Over ondergoed schrijven, das net zoals over kousen schrijven: ik had niet gedacht dat ik het ooit zou doen *proest*. 
Ik maakte vorige week dus mijn eerste onderbroek op basis van de Play Pants van Madeit Patterns en de aanpassingen van Ik ben Vink
De eerste onderbroek was voor Jozefien. Toen Ella deze zag, wou ze er ook ene. Intussen hebben ze er beiden een drietal en merkte ik dat gewone tricot het beste resultaat geeft qua pasvorm en draagcomfort. Alleen Roos is nog niet overtuigd ...
Ik maakte er met en zonder pijpjes en er verschenen er al een aantal op mijn IG-account (@sterrenstofbykatrien). 
Ideaal voor restjesverwerking van tricot, alleen mogen de restjes niet te klein zijn, leerde ik ook ...
Dat de restjes van de Paper Pigeons Ice Pink niet zomaar in de restjesbak zouden verdwijnen en vrij snel een project zouden vinden, was al vrij snel duidelijk. Ook was duidelijk dat er nog voldoende stof over zou blijven om iets voor Jozefien te maken. Het werden twee stuks ...
Play P…

Africa

Param pampam parampam paaaaaaaaaaam

De nieuwste La Maison Victor vond ik op het eerste zicht niet zo spectaculair: een beetje 'been there, done that' ...
Enkele dagen ervoor had ik enkele beelden gezien van Magdalena Collection, met als blikvangers een midi rok en lange broek in Afrikaanse print. In plaats van naar de winkel te spurten, wandelde ik naar mijn stoffenkamer, want enkele jaren geleden had mijn 'moeke' (zo noem ik mijn mama nog steeds) haar kasten opgeruimd en mij twee lappen Afrikaanse stof meegegeven, die ze zelf ongeveer 20 jaar (of is het al 25 of 30 jaar, time flies when having fun) geleden kocht tijdens hun (papa was ook mee) reis naar Kenia en Tanzania. De link met het Fez-patroon werd snel gelegd. 
De stof is redelijk stug en doorzichtig (de kwaliteit lijkt nog het best op linnen) maar ik was niet meer te houden: één van de twee lappen zou een Fez-broek worden !Ik nam -zoals steeds- maat 42 over, maar wel met een klein hartje ... Een broek is toch …