Doorgaan naar hoofdcontent

Een terugblik: 1 mei 2015

Waarschuwing: lange post met veel foto's


Door deze post van Van Jansen realiseer ik me dat ik de jurken van het Vormsel geblogd heb, maar niet de jurken van de Eerste Communie, waar het eigenlijk allemaal mee begon.

Enfin, beginnen deed het eigenlijk allemaal met deze post van Liesbet Bergen, ex- De Stoffenkamer.

Liefde op het eerste gezicht, heet dat dan ! Dit zou de communiejurk worden voor mijn Jozefien in 2015 !

Het patroon werd besteld in mei 2013 en naar de naailes meegebracht om te bestuderen, want de tekeningen waren toen nog Chinees voor mij.

Margriet, één van mijn collega-naaisters, met meer levens- en naaiervaring, wou dit wel eens uitproberen en stuurde mij enkele weken later deze foto door :


Ons Natalia zou zeggen: Boenk erop ! Nu had ik nog 2 jaar om de geschikte stof te kiezen en een eigen testversie te maken, tijd zat !

Dé Stof vond ik nog hetzelfde jaar bij Roos en Violet, Michael Miller, Children on Parade, een klassieker ! Misschien daarom dat ik twijfelde en bleef zoeken naar 'iets' anders ... Misschien toch iets meer tule, kant, lintjes, frullen, ... 

Eind 2014, na deze versie en deze, hakte ik de knoop door: het zou de Roma Kid van C'est Dimanche worden in Michael Miller ! Op en top Jozefien, wit en toch speels en draagbaar na de communie.

Maar nu begon het serieuze werk: een testversie !

Jozefien had nog een jurk nodig voor Oudejaar. De stof werd gevonden indenbeer: een eenvoudig donkerblauw katoentje met witte bollen en een zilveren paspel om het was feestelijk te maken: ik volgde de tips die Margriet me had meegegeven en dit was het resultaat:

Foto: Tom Depoorter

Foto: Tom Depoorter

Foto: Tom Depoorter

Foto: Tom Depoorter

Foto: Tom Depoorter
Goudkleurig gilet: Le Big bij Hiddentreasures.be
Ik had hetzelfde probleem als zij met het lijfje, de naaijuf zei mij onderaan het lijfje te beginnen en te markeren ...

Na de testversie, 'the real deal' ... 

Twijfel sloeg weer toe toen plots iedereen (hetgeen erg relatief is, maar kom) de lap van Micheal Miller uit de kast haalde om jurken te maken ... Straks liepen er toch twee met dezelfde jurk rond, oh rampspoed !

Met twee meter stof ter beschikking, dacht ik nog stof over te hebben voor een wit lint, wrong again ! Twee meter bleek erg nipt en er kwam wat puzzelwerk aan te pas om alle delen, voering van het lijfje inclusief er uit te krijgen ... 

Met de kleurtjes op de stof had ik keuze te over voor de paspel. De naaicollega's waren unaniem: turkoois werd het, met een bijpassende biais om een striklintje te maken. 

Er werd een tule rok genaaid, à la Mina Dotter, dus 2 rechthoeken ecru stof, veel tule (1 laag champagnekleurig en 1 laag met glitters) en een elastiek van 5cm breed.

Deze schoentjes pasten perfect bij het geheel: 

Galucci bij aapnootmies.be
Op de ene of de andere manier had ik -tot op de ochtend van de grote dag- niet gezien dat de paspel er toch niet zo perfect in zat als ik het wilde en er wat plooitjes in het lijfje zaten ... Niets meer aan te doen, de (echte !) bloemenkroon werd op haar hoofd gezet, de cardigan (opnieuw eentje van Le Big van Hiddentreasures.be) aangedaan en hup naar de kerk! In de kerk zag ik dat het biaislint ontbrak :-)Ziet ze er niet godvruchtig uit ? 
Na het einde van de dag zag de jurk er zo uit:


Maar na een wasje, was alles weer mooi wit en werd de jurk elk zomerfeest uit de kast gehaald !


De twee andere meisjes hadden natuurlijk ook een (nieuwe) jurk nodig ...

Roos: de Jill jurk uit La Maison Victor, Editie 2, maart-april 2015
De stof had ik voor een speciale gelegenheid gespaard en aangezien er maar 1,5 meter ter beschikking was en mijn tweede dochter maar blijft groeien, was het tijd om deze uit de stoffenkast te halen. 


Ella: voor haar vond ik de inspiratie bij de zomercollectie van Anne Kuris

Bambiblauw bracht de eerste paneelstoffen uit en plots vielen de puzzelstukjes samen. Ik had twee panelen besteld, maar bleek door een fout in het knippen te kort te hebben om de tekening zowel voor- als achteraan perfect te laten doorlopen ... Paniek, want de panelen waren intussen uitverkocht en zouden pas terugkomen eind april, hetgeen uiteraard erg nipt was. Er was niemand die me kon helpen met een paneel (obvious wou iedereen dit pareltje zelf verwerken), maar toen kwam Bambiblauw zelf to the rescue met een afgekeurd paneel  (waar er wat amper zichtbare spikkels in de blauwe lucht zaten). 

Als basis nam ik de Billie-Jurk van La Maison Victor (Editie 3, herfst 2014), tekende er een aangeknipt mouwtje bij. Nog een hagelwit kraagje erbij en mijn tiener had de perfecte jurk !
Het werd een prachtige dag: de weergoden waren ons goed gezind, de versiering was in orde, het eten was lekker, de compagnie was goed ... 

Jozefien zei de volgende ochtend dat het de mooiste dag van haar leven was en dat ze blij was dat Jezus nu in haar hart zat ! 

Mission accomplie !

Enkele sfeerbeelden :

Foto: Tom Depoorter
Foto: Tom Depoorter
Foto: Tom Depoorter
Foto: Tom Depoorter
Deze foto is de enige familiefoto (foto van foto)

De twee feesten zorgden wel voor een serieuze naaidip in de maanden juni tot augustus, maar de zin is meer dan terug en er wordt achter de schermen hard gewerkt aan nieuwe (feest)jurken !

Stay tuned !


Reacties

Een reactie posten

Laat je iets achter ? Ik lees het met veel plezier want ik ben super benieuwd wat jullie ervan vinden !
Wil je mij een vraag stellen, mail dan gerust naar depoorter.katrien@gmail.com !

Populaire posts van deze blog

Moonstone

Ik had het wat lastig de laatste tijd ... Ondernemen op mijn eentje blijkt gepaard te gaan met hoogtes en met laagtes, een opleiding volgen en kinderen grootbrengen erg intensief, maar super interessant. Alle balletjes in de lucht houden en blijven focussen op 'the bigger picture' blijkt geen sinecure te zijn en dan durft de eeuwige twijfelaar in mij de bovenhand te krijgen ... Maar wat in dit gehele proces wel duidelijk is, is dat ik mijn werk nodig heb om creatief te kunnen zijn en omgekeerd. En de opleiding ('Bemiddeling in burgerlijke en handelszaken') belooft wat meer creativiteit te brengen in mijn werk, hetgeen ik tot nu toe wat miste in mijn dagelijkse bezigheden.  Eind deze maand volgt er alvast een nieuwe uitdaging, namelijk studeren voor een examen, zodat ik vanaf december mijn advocatenpraktijk kan aanvullen met een praktijk als (erkend) bemiddelaar ... Deze vooruitzichten geven dan weer zuurstof aan mijn slabakkende naaiactiviteiten ... Raar toch hoe een …

1999

Tonight i'm gonna party like it's 1999 ...
Waarbij het voor Prince een vooruitblik was toen hij dit zong, kunnen we al heel wat jaren terugblikken ... 
2017, het jaar van de breuk in mijn knie en in mijn professioneel leven, maar vooral het jaar van opstaan, veerkracht en geloof in mijn eigen kracht (alhoewel het al dik oktober was toen dit kwam te dagen *proest*) !
Er werd gehuild, getoast, gebreid, voorzichtig gestapt, terug met de wagen gereden, nog eens gehuild, terug gelachen, op de nagels gebeten van de spanning, gesupporterd, out of the comfortzone gestapt, met de kop tegen de muur gelopen, nog eens gevallen, gerelativeerd, gestudeerd, alweer gelachen, genaaid ... en zoveel meer ! Kortom geleefd ! 
Ik feest, net als op Kerst (die blog ik binnenkort wel eens), in een zelfgemaakte outfit: een Elsa blouse en een Kirsty rok (allebei patronen uit La Maison Victor). 
De Elsa blouse (La Maison Victor, editie september-oktober 2016) was mijn tweede project van de naailes, na d…

Heaven is a Place on Earth

Wat doe je als een knieblessure roet in jouw vakantieplannen gooit ?  Juist, nieuwe plannen maken ! De roadtrip door Scandinavië werd vervangen door een staycation van twee weken, een midweek in de Provence en een weekje op onze favoriete vakantieplek in Italië.  De eerste week vakantie zit er bijna op: Parc Astérix met nonkel Frank (aanrader !), met Opa Jan op Heidi (de rollercoaster ;-)) in Plopsaland De Panne, samen met Oma Lily, nonkel Frank, Arianne, Isaura, tante Leen en nonkel Bram ... Woensdag deed iedereen zowat z'n eigen ding, donderdag werd er gefietst met Les Flammes Rouges, de nieuwbakken lokale damesfietsclub (we zoeken nog leden !) ... en vandaag gingen we met de meisjes dicht bij huis wat chillen met de grote C ! Tijd om foto's te nemen van mijn Carriejurk voor Ella.  Het adresje: Bar Rage, één van de drie zomer Pop-up bars van Aalter en omstreken.  Een klein stukje heaven on earth ...


Herkenbare 'moves' voor ouders van tieners *proest*

 De Mocktail Ba…

Africa

Param pampam parampam paaaaaaaaaaam

De nieuwste La Maison Victor vond ik op het eerste zicht niet zo spectaculair: een beetje 'been there, done that' ...
Enkele dagen ervoor had ik enkele beelden gezien van Magdalena Collection, met als blikvangers een midi rok en lange broek in Afrikaanse print. In plaats van naar de winkel te spurten, wandelde ik naar mijn stoffenkamer, want enkele jaren geleden had mijn 'moeke' (zo noem ik mijn mama nog steeds) haar kasten opgeruimd en mij twee lappen Afrikaanse stof meegegeven, die ze zelf ongeveer 20 jaar (of is het al 25 of 30 jaar, time flies when having fun) geleden kocht tijdens hun (papa was ook mee) reis naar Kenia en Tanzania. De link met het Fez-patroon werd snel gelegd. 
De stof is redelijk stug en doorzichtig (de kwaliteit lijkt nog het best op linnen) maar ik was niet meer te houden: één van de twee lappen zou een Fez-broek worden !Ik nam -zoals steeds- maat 42 over, maar wel met een klein hartje ... Een broek is toch …