Doorgaan naar hoofdcontent

Een terugblik: 1 mei 2015

Waarschuwing: lange post met veel foto's


Door deze post van Van Jansen realiseer ik me dat ik de jurken van het Vormsel geblogd heb, maar niet de jurken van de Eerste Communie, waar het eigenlijk allemaal mee begon.

Enfin, beginnen deed het eigenlijk allemaal met deze post van Liesbet Bergen, ex- De Stoffenkamer.

Liefde op het eerste gezicht, heet dat dan ! Dit zou de communiejurk worden voor mijn Jozefien in 2015 !

Het patroon werd besteld in mei 2013 en naar de naailes meegebracht om te bestuderen, want de tekeningen waren toen nog Chinees voor mij.

Margriet, één van mijn collega-naaisters, met meer levens- en naaiervaring, wou dit wel eens uitproberen en stuurde mij enkele weken later deze foto door :


Ons Natalia zou zeggen: Boenk erop ! Nu had ik nog 2 jaar om de geschikte stof te kiezen en een eigen testversie te maken, tijd zat !

Dé Stof vond ik nog hetzelfde jaar bij Roos en Violet, Michael Miller, Children on Parade, een klassieker ! Misschien daarom dat ik twijfelde en bleef zoeken naar 'iets' anders ... Misschien toch iets meer tule, kant, lintjes, frullen, ... 

Eind 2014, na deze versie en deze, hakte ik de knoop door: het zou de Roma Kid van C'est Dimanche worden in Michael Miller ! Op en top Jozefien, wit en toch speels en draagbaar na de communie.

Maar nu begon het serieuze werk: een testversie !

Jozefien had nog een jurk nodig voor Oudejaar. De stof werd gevonden indenbeer: een eenvoudig donkerblauw katoentje met witte bollen en een zilveren paspel om het was feestelijk te maken: ik volgde de tips die Margriet me had meegegeven en dit was het resultaat:

Foto: Tom Depoorter

Foto: Tom Depoorter

Foto: Tom Depoorter

Foto: Tom Depoorter

Foto: Tom Depoorter
Goudkleurig gilet: Le Big bij Hiddentreasures.be
Ik had hetzelfde probleem als zij met het lijfje, de naaijuf zei mij onderaan het lijfje te beginnen en te markeren ...

Na de testversie, 'the real deal' ... 

Twijfel sloeg weer toe toen plots iedereen (hetgeen erg relatief is, maar kom) de lap van Micheal Miller uit de kast haalde om jurken te maken ... Straks liepen er toch twee met dezelfde jurk rond, oh rampspoed !

Met twee meter stof ter beschikking, dacht ik nog stof over te hebben voor een wit lint, wrong again ! Twee meter bleek erg nipt en er kwam wat puzzelwerk aan te pas om alle delen, voering van het lijfje inclusief er uit te krijgen ... 

Met de kleurtjes op de stof had ik keuze te over voor de paspel. De naaicollega's waren unaniem: turkoois werd het, met een bijpassende biais om een striklintje te maken. 

Er werd een tule rok genaaid, à la Mina Dotter, dus 2 rechthoeken ecru stof, veel tule (1 laag champagnekleurig en 1 laag met glitters) en een elastiek van 5cm breed.

Deze schoentjes pasten perfect bij het geheel: 

Galucci bij aapnootmies.be
Op de ene of de andere manier had ik -tot op de ochtend van de grote dag- niet gezien dat de paspel er toch niet zo perfect in zat als ik het wilde en er wat plooitjes in het lijfje zaten ... Niets meer aan te doen, de (echte !) bloemenkroon werd op haar hoofd gezet, de cardigan (opnieuw eentje van Le Big van Hiddentreasures.be) aangedaan en hup naar de kerk! In de kerk zag ik dat het biaislint ontbrak :-)Ziet ze er niet godvruchtig uit ? 
Na het einde van de dag zag de jurk er zo uit:


Maar na een wasje, was alles weer mooi wit en werd de jurk elk zomerfeest uit de kast gehaald !


De twee andere meisjes hadden natuurlijk ook een (nieuwe) jurk nodig ...

Roos: de Jill jurk uit La Maison Victor, Editie 2, maart-april 2015
De stof had ik voor een speciale gelegenheid gespaard en aangezien er maar 1,5 meter ter beschikking was en mijn tweede dochter maar blijft groeien, was het tijd om deze uit de stoffenkast te halen. 


Ella: voor haar vond ik de inspiratie bij de zomercollectie van Anne Kuris

Bambiblauw bracht de eerste paneelstoffen uit en plots vielen de puzzelstukjes samen. Ik had twee panelen besteld, maar bleek door een fout in het knippen te kort te hebben om de tekening zowel voor- als achteraan perfect te laten doorlopen ... Paniek, want de panelen waren intussen uitverkocht en zouden pas terugkomen eind april, hetgeen uiteraard erg nipt was. Er was niemand die me kon helpen met een paneel (obvious wou iedereen dit pareltje zelf verwerken), maar toen kwam Bambiblauw zelf to the rescue met een afgekeurd paneel  (waar er wat amper zichtbare spikkels in de blauwe lucht zaten). 

Als basis nam ik de Billie-Jurk van La Maison Victor (Editie 3, herfst 2014), tekende er een aangeknipt mouwtje bij. Nog een hagelwit kraagje erbij en mijn tiener had de perfecte jurk !
Het werd een prachtige dag: de weergoden waren ons goed gezind, de versiering was in orde, het eten was lekker, de compagnie was goed ... 

Jozefien zei de volgende ochtend dat het de mooiste dag van haar leven was en dat ze blij was dat Jezus nu in haar hart zat ! 

Mission accomplie !

Enkele sfeerbeelden :

Foto: Tom Depoorter
Foto: Tom Depoorter
Foto: Tom Depoorter
Foto: Tom Depoorter
Deze foto is de enige familiefoto (foto van foto)

De twee feesten zorgden wel voor een serieuze naaidip in de maanden juni tot augustus, maar de zin is meer dan terug en er wordt achter de schermen hard gewerkt aan nieuwe (feest)jurken !

Stay tuned !


Reacties

Een reactie plaatsen

Superbenieuwd naar wat jullie ervan vinden ... Laat gerust iets achter, ik lees het met veel plezier ! Wil je mij een vraag stellen, mail dan gerust naar depoorter.katrien@gmail.com !

Populaire berichten van deze blog

Twee meisjes op het strand

Ze lezen modebladen en dragen sweaters uit stof, getekend door Eva Mouton in samenwerking met Bambiblauw.

En laat Eva Mouton nu één van de nieuwe rolmodellen zijn voor mijn tienerdochters (Check, mama, die nageltattoo's, drool drool). Ze hadden niet beter kunnen kiezen: een madam met ondernemingszin, creativiteit ten overvloede, een grote liefde voor dieren en een sprankelende dosis humor en zelfrelativering.

En neen, er scheelt niets aan jullie ogen: het zijn er inderdaad drie en ze zitten niet op het strand. De foto's zijn genomen aan de oevers van het kanaal, in de buurt.

De weersvoorspellingen (alhoewel, heeft nu toch de hele namiddag de zon geschenen, zekers) en balletrepetities stuurden de plannen om terug naar zee te gaan in de war, maar gelukkig hebben we 'water' dichtbij huis. Een deken, een doos vol aardbeien, water en we waren vertrokken ...

De stoffen zijn zalig om mee te werken en voelen zalig aan op de huid ... ideaal om aan te doen op een zon gebruind …

Wild horses

Song uit opnieuw 1987, wat blijkbaar voor mij een muzikaal topjaar was (proest).

As the sun goes down on the arizona plain
and the wind whistles by like a runaway train
hey hey hey it's a beautiful thing
well it's me and you and a flatbed truck
my heart kicking over like a whitetail buck
hey hey hey in the middle of spring

You can cut me deep
you can cut me down
you can cut me loose 
don't you know it's okay
you can kick and scream
you can slap my face
you can set my wheels on a high speed chase
hey no matter what you do

Wild horses could not drag me away from you
Wild horses could not drag me away from you

Terwijl anderen in hun pen kropen om te reageren op de stok die de voorzitster van een politieke partij in het hoenderhok gooide over de moederschapsrust en de verdeling van deze tussen moeder en vader, zat ik rustig achter mijn naaimachine om de Aster-trui te maken uit het laatste nummer van La Maison Victor in het vierde stofje van de Eva Mouton Collectie van Bambiblauw. 
Niet dat …

Rosa

De kop van het nieuwe schooljaar is er vanaf en ook de naailessen zijn terug begonnen.

Mijn eerste project uit de les, kan ik je al voorstellen: De Rosa jurk uit La Maison Victor, Editie 2, maart-april 2015.

Een gemakkelijke jurk, zowel om te maken als om te dragen.

De stof is deze uit de Maan collectie gekocht bij Mondepot. In het het echt is de stof nog mooier ! Wel opnieuw geen idee of ik de rechte kant heb gebruikt. Samen met de andere cursisten koos ik voor de kant waar de stipjes op de stof wat blauw-grijs zijn ...

De mouwen hebben een zoom van 8 cm, zodat ik ze nog eens kan omslaan.

De neklijn achteraan veranderde ik, aangezien het v-nekje achteraan een te grote halsopening zou geven.

Er zit een rits in, maar ik kan de jurk eigenlijk gewoon aan- en uitdoen boven het hoofd.

De schouder had wat mij betreft nog iets verder mogen komen.

De stof is licht en zomers (en doorzichtig), maar met een onderjurkje, taupe kousen, zwarte enkellaarsje en een zandkleurige Bernadette, heb je in …

Weather with you

Mamaaaaa .... we leren vanaf morgen over de herfst en ik heb 'herfstdingen' nodig ...

Nu wonen we wel wat landelijk, maar meer dan wat afgevallen bladeren vind je hier niet in de onmiddellijke omgeving. Dus maakten we deze namiddag een blitzbezoek aan het Drongengoed op een kleine 10 km van onze voordeur. Joke Schauvlieghe opende er vorig weekend nog een nieuw boslooppad, dat we in de komende weken wel eens zullen uittesten ...
Maar bon, eerst 'herfstdingen' dus. We vonden paddestoelen, bladeren (duh), beukenootjes en tamme kastanjes, maar we maakten ook van de gelegenheid gebruik om foto's te nemen voor de blog. 
Je zal hier de komende tijd heel wat zien passeren met de hashtag #mysisterswedding14012017, want mijn zus en haar lief trouwen en op die dag moeten we er natuurlijk allemaal piekfijn uitzien !
Ze heeft me gevraagd om de jurken van de bruidsmeisjes te maken, maar die ga ik natuurlijk niet voor de grote dag aan jullie voorstellen. Deze blijven geheim tot n…