Doorgaan naar hoofdcontent

Miss Roos

Mijn Roos wordt binnen iets minder dan twee weken 10 ! 

Wat vliegt de tijd, van een rozig, verfrommeld baby'tje is ze uitgegroeid tot een echt dametje met een fascinatie voor giraffen.

Toen de stof met giraffen (helaas uitverkocht) van Miss Chips te koop aangeboden werd bij Mondepot, aarzelde ik dan ook geen seconde om er twee meter van te bestellen. Een jurk* voor Miss Roos in Miss Chips zou het worden.

Voor diegene die Miss Chips** nog niet zouden kennen: dit is een Belgisch kinderkledijmerk, dat goed op weg is de wereld te veroveren. 
Velen vielen al in januari 2013 als een blok voor de vintage-geïnspireerde jurken: jurkjes met een super eenvoudige belijning, met als accent een lapje, afgeboord met paspel en vastgemaakt met een knoopje.
Ikzelf was niet geheel overtuigd. Ik vond de jurkjes wel mooi voor kleine meisjes, maar wat met de grotere meiden ... 
De wintercollectie van 2014 toonde aan dat Amélie Dewinter (Brugse madam achter Miss Chips) meer in haar mars had dan eenvoudige jurken: zalig breigoed, jassen en hier en daar nog het bekende lapje met knoop ... 
Met de voorbije zomercollectie installeerde ze zich als must-see/have in de communiecollectie (met als topstuk de bomberjack met kant, ook in mamamaten. Man, spijt dat ik heb dat ik hem niet gekocht heb). Maar de huidige wintercollectie is zonder meer prachtig en helemaal mijn ding: van sportieve sweatpants en sweatersjurken, bloesjes, breigoed, jeans tot jurken voor de feestdagen en wat meer is, ook mijn tieners zijn er helemaal verliefd op ! En dat ik niet alleen ben met mijn liefde, bewijst  deze post met een mooie review voor Miss Chips.
Jammer voor de jongensmama's is het enkel voor meisjes, maar misschien komt er ooit een Mister Chips ? 

Maar back to the dress voor Roos: ze wilde een jurk met een elastiek in het midden en een rechte rok (geen zwierrok), niet te breed en toen ik het soepel jurkje van Valerie Boone toonde, knikte ze heel hard van ja !

Pied de Poule by Miss Lizz (die de voorbije week de kijkcijfers van huidig blog opkrikte, waarvoor dank !) maakte het modelletje al enkele keren in steeds een adembenemende stoffenkeuze. Ook de versie van Van Jansen deed mijn hart sneller slaan !

Maar hoe kon ik van een zomers modelletje, in een zomers stofje, toch een herfstjurk maken ? 

Eerst en vooral sloot ik de rug achteraan door de panden op elkaar te stikken. Toen bemerkte ik dit ...


Alle voorgaande pogingen kwamen tot stand door zwoegen en zweten, dit puur toeval.

Ik liet het een 15-tal centimer open en zette een knoopje aan om zeker te zijn dat het vlot aan en uit kan.

De jurk zit in 123 in elkaar. Zoals bekend zijn de maten aan de ruime kant, want ook mijn (oké, nogal klein uitgevallen) twaaIf-jarige past perfect in de jurk, maar dat is dan ook weer tijd uitgespaard bij het snijden van een jurkje voor haar. De tienerversie zal dus nog eventjes moeten wachten. Ook ik wacht vol ongeduld op de versie voor volwassenen (alhoewel het model mss niet helemaal geschikt is voor mijn vormen) ...

Hou u klaar voor een heleboel foto's, genomen op een zonnige dag aan de oevers van de Leie, (niet zo) diep verscholen in het riet ...

Eerst een beetje onwennig poseren, daarna niet te stoppen ...

The files:
Model: Soepel jurkje van Remi en Cosette
Stof: Giraffes van Miss Chips bij Mondepot
Garen: Gütermann col.325 (kleurcode van het garen)
Knoop uit oma rimpeltjes doos (die nergens op de foto's staat, merk ik nu)
Lekker stoer met kniekousen (kleur militair) van Condor (Kousen en Karton) en Timberlands

Ten tweede voorzag ik de outfit van een 'Bernadette' of zoals Roos het zegt: 'een harige pull'.
De wol die ik gebruikte is Kid Annell van Annell, opnieuw gekocht bij Lana Ecxlusieve.

De afmetingen nam ik over van de 8-jarige versie van de Florence uit het fantastisch breiboek 'Jules en Julie voor groot en klein', het model baseerde ik op mijn grote versie. Ik gebruikte 2 draden en naalden 7 voor de boord en naalden 9 voor de tricotsteek.
Blij met het resultaat, net oversized genoeg, misschien de volgende iets langer ...

Ook bij breien (en zeker bij dergelijke makkelijke modelletjes) kan je volledig op maat breien. Het vergt alleen wat reken-en schetswerk.

Het aantal steken dat je moet opzetten om een bepaald aantal cm te bereiken kan je meestal berekenen aan de hand van het labeltje op de wol: deze vermeldt altijd de stekenverhouding voor het proeflapje, de regel van 3 toepassen en je hebt het juiste aantal steken, easy peasy.

Of als je geen rekenwonder bent zoals mezelf, doe je het proefondervindelijk: steken opzetten, eerste rij breien en meten en afhankelijk van het resultaat steken afhalen of bijvoegen.

Pas op: ook de vastheid waarmee je breit heeft een invloed op het aantal steken, maar dat legt Julie je helder uit in het boek.

Met een restje van de wol het ik nog een haarband gebreid à la Véronique Leysen. 'Nog een breiboek' heeft de twee oudste meisjes in elk geval geprikkeld om zelf aan de slag te gaan met breinaalden.


Ze wordt groot, my giraffe-girl ...

Terwijl deze foto's genomen werden, deed Dieter andere dingen: dikke proficiat met het uitlopen van de Leiemarathon ! The Ladies Neirinck supporterden en zagen dat het goed was !


Kortom, een zonnige zondag, waarin er niet veel genaaid werd, maar des te meer gepland werd voor volgende projecten !* Vroeger had ik het altijd over een 'kleedje' tot een vriendelijke Nederlandse vrouw dacht dat ik vloerkleedjes maakte voor mijn dochters.
** Dit is geen gesponsorde post


Reacties

  1. Wat een prachtige blogpost <3 Die gilet, dat jurkje, de styling... ik ben heel grote fan! Super gedaan! De mini-Florence staat hier ook op het programma; eerst nog een trui voor mijzelf afwerken...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Gaaf! Dat jurkje, de kousen, de hele outfit :)

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Laat je iets achter ? Ik lees het met veel plezier want ik ben super benieuwd wat jullie ervan vinden !
Wil je mij een vraag stellen, mail dan gerust naar depoorter.katrien@gmail.com !

Populaire posts van deze blog

She

We hebben elkaar ontmoet door een gemeenschappelijke passie: naaien en babbelen.
Ze kwam naar de naailes met een maxi-cosi gevuld met schattigheid en zowat twee jaar later heeft ze een tweede hoopje schattigheid op de wereld gezet.
Gisteren gingen we met het naaigroepje, dat als een verlengde van de naailes is ontstaan, op babybezoek met zelfgemaakte pakjes ... Elena is trouwens al de tweede baby die we in het naaigroepje mochten verwennen met zelfgemaakt moois. In juni was Loes aan de beurt, maar haar zonnehoedjes raakten niet op de blog ...
Dit was mijn pakje:


Dit pakje bestond uit een haarband (volgens dit patroon, maar dan vier centimeter ingekort en in katoen)

Een gebreid pakje volgens een patroon uit een babyboekje van Katia Garens. Het gebruikte katoen was de rest van dit project en kocht ik bij Julijasshop.  Ik had nog een volledige streng liggen en nog wat bolletjes en dit bleek meer dan voldoende voor het pakje in 6 maand. 
De knoopjes kwamen uit mijn voorraad. 
Een bloesje…

Perfect World

Welkom in mijn (opgeruimde) naaistekje.  Naaien kwam in mijn leven nadat de plannen van onze woning reeds meer dan één jaar uitgevoerd waren, vandaar dat de speelhoek voor de kinderen beetje bij beetje door mij werd ingenomen als vaste naaiplaats.  Vorig jaar verhuisde het speelkeukentje definitief naar neefje Vik en in de kerstvakantie werd bij dezelfde meubelgigant een kast aangeschaft om die plaats in te nemen.  De kast herbergt de collectie La Maison Victor, mijn favoriete naaibenodigdheden en een fractie van mijn stoffenvoorraad, voornamelijk deze die recent werden aangeschaft.


De jurk die aan de kast hangt en waarvan ik jullie met trots mijn bijna perfecte tweelingstiksel toon, is de Cara uit de jubileumeditie van La Maison Victor.  Een jurk zonder frivoliteiten, maat 36 in een helblauwe lichte, maar streelzachte sweaterstof: een ideaal recept voor Ella. De sweat kocht ik ook als coupon bij Julijasshop. Gemaakt in een handomdraai en te versieren naar eigen zin of smaak. Leuk me…

In Dreams

Alhoewel de tekst van deze song erg melancholisch is, vind ik de song erg rustgevend ...  De stem van Roy Orbison, de intro, het kabbelen van de melodie en de hoge eindnoten ... Chills !
Om de killere herfstavonden door te komen, maakte ik de Charlene sweater uit de laatste editie van La Maison Victor. Ik vind deze editie echt een top nummer ... Had ik de tijd, ik maakte elk model !
Op de sneak peak van La Maison Victor had ik deze al gezien en hem onmiddellijk mentaal gepind ... De zacht vuilroze nicky velours vond ik opnieuw bij De Strek te Ledeberg. Laat je niet afschrikken door de carnavalsstoffen bij het binnenkomen, maar deze winkel heeft ook een leuke collectie trendstoffen in huis aan een scherpe prijs. Voor deze streelzachte nicky velours betaalde ik 10,00 EUR per meter !
Ik weet niet meer precies hoe breed de stof was, maar 1m 50 was ruim voldoende om de sweater te maken 
Op de laatste namiddag van de vakantie samen met de meisjes maakte ik de sweater af, tekenen inbegrepen…

Hips don't Lie

Over ondergoed schrijven, das net zoals over kousen schrijven: ik had niet gedacht dat ik het ooit zou doen *proest*. 
Ik maakte vorige week dus mijn eerste onderbroek op basis van de Play Pants van Madeit Patterns en de aanpassingen van Ik ben Vink
De eerste onderbroek was voor Jozefien. Toen Ella deze zag, wou ze er ook ene. Intussen hebben ze er beiden een drietal en merkte ik dat gewone tricot het beste resultaat geeft qua pasvorm en draagcomfort. Alleen Roos is nog niet overtuigd ...
Ik maakte er met en zonder pijpjes en er verschenen er al een aantal op mijn IG-account (@sterrenstofbykatrien). 
Ideaal voor restjesverwerking van tricot, alleen mogen de restjes niet te klein zijn, leerde ik ook ...
Dat de restjes van de Paper Pigeons Ice Pink niet zomaar in de restjesbak zouden verdwijnen en vrij snel een project zouden vinden, was al vrij snel duidelijk. Ook was duidelijk dat er nog voldoende stof over zou blijven om iets voor Jozefien te maken. Het werden twee stuks ...
Play P…