Doorgaan naar hoofdcontent

Miss Roos

Mijn Roos wordt binnen iets minder dan twee weken 10 ! 

Wat vliegt de tijd, van een rozig, verfrommeld baby'tje is ze uitgegroeid tot een echt dametje met een fascinatie voor giraffen.

Toen de stof met giraffen (helaas uitverkocht) van Miss Chips te koop aangeboden werd bij Mondepot, aarzelde ik dan ook geen seconde om er twee meter van te bestellen. Een jurk* voor Miss Roos in Miss Chips zou het worden.

Voor diegene die Miss Chips** nog niet zouden kennen: dit is een Belgisch kinderkledijmerk, dat goed op weg is de wereld te veroveren. 
Velen vielen al in januari 2013 als een blok voor de vintage-geïnspireerde jurken: jurkjes met een super eenvoudige belijning, met als accent een lapje, afgeboord met paspel en vastgemaakt met een knoopje.
Ikzelf was niet geheel overtuigd. Ik vond de jurkjes wel mooi voor kleine meisjes, maar wat met de grotere meiden ... 
De wintercollectie van 2014 toonde aan dat Amélie Dewinter (Brugse madam achter Miss Chips) meer in haar mars had dan eenvoudige jurken: zalig breigoed, jassen en hier en daar nog het bekende lapje met knoop ... 
Met de voorbije zomercollectie installeerde ze zich als must-see/have in de communiecollectie (met als topstuk de bomberjack met kant, ook in mamamaten. Man, spijt dat ik heb dat ik hem niet gekocht heb). Maar de huidige wintercollectie is zonder meer prachtig en helemaal mijn ding: van sportieve sweatpants en sweatersjurken, bloesjes, breigoed, jeans tot jurken voor de feestdagen en wat meer is, ook mijn tieners zijn er helemaal verliefd op ! En dat ik niet alleen ben met mijn liefde, bewijst  deze post met een mooie review voor Miss Chips.
Jammer voor de jongensmama's is het enkel voor meisjes, maar misschien komt er ooit een Mister Chips ? 

Maar back to the dress voor Roos: ze wilde een jurk met een elastiek in het midden en een rechte rok (geen zwierrok), niet te breed en toen ik het soepel jurkje van Valerie Boone toonde, knikte ze heel hard van ja !

Pied de Poule by Miss Lizz (die de voorbije week de kijkcijfers van huidig blog opkrikte, waarvoor dank !) maakte het modelletje al enkele keren in steeds een adembenemende stoffenkeuze. Ook de versie van Van Jansen deed mijn hart sneller slaan !

Maar hoe kon ik van een zomers modelletje, in een zomers stofje, toch een herfstjurk maken ? 

Eerst en vooral sloot ik de rug achteraan door de panden op elkaar te stikken. Toen bemerkte ik dit ...


Alle voorgaande pogingen kwamen tot stand door zwoegen en zweten, dit puur toeval.

Ik liet het een 15-tal centimer open en zette een knoopje aan om zeker te zijn dat het vlot aan en uit kan.

De jurk zit in 123 in elkaar. Zoals bekend zijn de maten aan de ruime kant, want ook mijn (oké, nogal klein uitgevallen) twaaIf-jarige past perfect in de jurk, maar dat is dan ook weer tijd uitgespaard bij het snijden van een jurkje voor haar. De tienerversie zal dus nog eventjes moeten wachten. Ook ik wacht vol ongeduld op de versie voor volwassenen (alhoewel het model mss niet helemaal geschikt is voor mijn vormen) ...

Hou u klaar voor een heleboel foto's, genomen op een zonnige dag aan de oevers van de Leie, (niet zo) diep verscholen in het riet ...

Eerst een beetje onwennig poseren, daarna niet te stoppen ...

The files:
Model: Soepel jurkje van Remi en Cosette
Stof: Giraffes van Miss Chips bij Mondepot
Garen: Gütermann col.325 (kleurcode van het garen)
Knoop uit oma rimpeltjes doos (die nergens op de foto's staat, merk ik nu)
Lekker stoer met kniekousen (kleur militair) van Condor (Kousen en Karton) en Timberlands

Ten tweede voorzag ik de outfit van een 'Bernadette' of zoals Roos het zegt: 'een harige pull'.
De wol die ik gebruikte is Kid Annell van Annell, opnieuw gekocht bij Lana Ecxlusieve.

De afmetingen nam ik over van de 8-jarige versie van de Florence uit het fantastisch breiboek 'Jules en Julie voor groot en klein', het model baseerde ik op mijn grote versie. Ik gebruikte 2 draden en naalden 7 voor de boord en naalden 9 voor de tricotsteek.
Blij met het resultaat, net oversized genoeg, misschien de volgende iets langer ...

Ook bij breien (en zeker bij dergelijke makkelijke modelletjes) kan je volledig op maat breien. Het vergt alleen wat reken-en schetswerk.

Het aantal steken dat je moet opzetten om een bepaald aantal cm te bereiken kan je meestal berekenen aan de hand van het labeltje op de wol: deze vermeldt altijd de stekenverhouding voor het proeflapje, de regel van 3 toepassen en je hebt het juiste aantal steken, easy peasy.

Of als je geen rekenwonder bent zoals mezelf, doe je het proefondervindelijk: steken opzetten, eerste rij breien en meten en afhankelijk van het resultaat steken afhalen of bijvoegen.

Pas op: ook de vastheid waarmee je breit heeft een invloed op het aantal steken, maar dat legt Julie je helder uit in het boek.

Met een restje van de wol het ik nog een haarband gebreid à la Véronique Leysen. 'Nog een breiboek' heeft de twee oudste meisjes in elk geval geprikkeld om zelf aan de slag te gaan met breinaalden.


Ze wordt groot, my giraffe-girl ...

Terwijl deze foto's genomen werden, deed Dieter andere dingen: dikke proficiat met het uitlopen van de Leiemarathon ! The Ladies Neirinck supporterden en zagen dat het goed was !


Kortom, een zonnige zondag, waarin er niet veel genaaid werd, maar des te meer gepland werd voor volgende projecten !* Vroeger had ik het altijd over een 'kleedje' tot een vriendelijke Nederlandse vrouw dacht dat ik vloerkleedjes maakte voor mijn dochters.
** Dit is geen gesponsorde post


Reacties

  1. Wat een prachtige blogpost <3 Die gilet, dat jurkje, de styling... ik ben heel grote fan! Super gedaan! De mini-Florence staat hier ook op het programma; eerst nog een trui voor mijzelf afwerken...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Gaaf! Dat jurkje, de kousen, de hele outfit :)

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie plaatsen

Superbenieuwd naar wat jullie ervan vinden ... Laat gerust iets achter, ik lees het met veel plezier ! Wil je mij een vraag stellen, mail dan gerust naar depoorter.katrien@gmail.com !

Populaire berichten van deze blog

Twee meisjes op het strand

Ze lezen modebladen en dragen sweaters uit stof, getekend door Eva Mouton in samenwerking met Bambiblauw.

En laat Eva Mouton nu één van de nieuwe rolmodellen zijn voor mijn tienerdochters (Check, mama, die nageltattoo's, drool drool). Ze hadden niet beter kunnen kiezen: een madam met ondernemingszin, creativiteit ten overvloede, een grote liefde voor dieren en een sprankelende dosis humor en zelfrelativering.

En neen, er scheelt niets aan jullie ogen: het zijn er inderdaad drie en ze zitten niet op het strand. De foto's zijn genomen aan de oevers van het kanaal, in de buurt.

De weersvoorspellingen (alhoewel, heeft nu toch de hele namiddag de zon geschenen, zekers) en balletrepetities stuurden de plannen om terug naar zee te gaan in de war, maar gelukkig hebben we 'water' dichtbij huis. Een deken, een doos vol aardbeien, water en we waren vertrokken ...

De stoffen zijn zalig om mee te werken en voelen zalig aan op de huid ... ideaal om aan te doen op een zon gebruind …

Wild horses

Song uit opnieuw 1987, wat blijkbaar voor mij een muzikaal topjaar was (proest).

As the sun goes down on the arizona plain
and the wind whistles by like a runaway train
hey hey hey it's a beautiful thing
well it's me and you and a flatbed truck
my heart kicking over like a whitetail buck
hey hey hey in the middle of spring

You can cut me deep
you can cut me down
you can cut me loose 
don't you know it's okay
you can kick and scream
you can slap my face
you can set my wheels on a high speed chase
hey no matter what you do

Wild horses could not drag me away from you
Wild horses could not drag me away from you

Terwijl anderen in hun pen kropen om te reageren op de stok die de voorzitster van een politieke partij in het hoenderhok gooide over de moederschapsrust en de verdeling van deze tussen moeder en vader, zat ik rustig achter mijn naaimachine om de Aster-trui te maken uit het laatste nummer van La Maison Victor in het vierde stofje van de Eva Mouton Collectie van Bambiblauw. 
Niet dat …

Rosa

De kop van het nieuwe schooljaar is er vanaf en ook de naailessen zijn terug begonnen.

Mijn eerste project uit de les, kan ik je al voorstellen: De Rosa jurk uit La Maison Victor, Editie 2, maart-april 2015.

Een gemakkelijke jurk, zowel om te maken als om te dragen.

De stof is deze uit de Maan collectie gekocht bij Mondepot. In het het echt is de stof nog mooier ! Wel opnieuw geen idee of ik de rechte kant heb gebruikt. Samen met de andere cursisten koos ik voor de kant waar de stipjes op de stof wat blauw-grijs zijn ...

De mouwen hebben een zoom van 8 cm, zodat ik ze nog eens kan omslaan.

De neklijn achteraan veranderde ik, aangezien het v-nekje achteraan een te grote halsopening zou geven.

Er zit een rits in, maar ik kan de jurk eigenlijk gewoon aan- en uitdoen boven het hoofd.

De schouder had wat mij betreft nog iets verder mogen komen.

De stof is licht en zomers (en doorzichtig), maar met een onderjurkje, taupe kousen, zwarte enkellaarsje en een zandkleurige Bernadette, heb je in …

Weather with you

Mamaaaaa .... we leren vanaf morgen over de herfst en ik heb 'herfstdingen' nodig ...

Nu wonen we wel wat landelijk, maar meer dan wat afgevallen bladeren vind je hier niet in de onmiddellijke omgeving. Dus maakten we deze namiddag een blitzbezoek aan het Drongengoed op een kleine 10 km van onze voordeur. Joke Schauvlieghe opende er vorig weekend nog een nieuw boslooppad, dat we in de komende weken wel eens zullen uittesten ...
Maar bon, eerst 'herfstdingen' dus. We vonden paddestoelen, bladeren (duh), beukenootjes en tamme kastanjes, maar we maakten ook van de gelegenheid gebruik om foto's te nemen voor de blog. 
Je zal hier de komende tijd heel wat zien passeren met de hashtag #mysisterswedding14012017, want mijn zus en haar lief trouwen en op die dag moeten we er natuurlijk allemaal piekfijn uitzien !
Ze heeft me gevraagd om de jurken van de bruidsmeisjes te maken, maar die ga ik natuurlijk niet voor de grote dag aan jullie voorstellen. Deze blijven geheim tot n…