Doorgaan naar hoofdcontent

Ella, elle l'a ...


De eerste keer een echo, de eerste keer een naam kiezen, de eerste keer bevallen, de eerste keer naar de crèche, de eerste tandjes en stapjes, de eerste schooldag, de eerste keer naar het middelbaar .... Alles beleven we met haar voor de eerste keer .... 

We wisten vrij snel dat het een meisje ging worden en ook de naam was vrij snel gevonden: Ella, naar Ella Fitzgerald. France Gall zong dit prachtige lied over haar en dit werd meteen ook haar lijflied ... Één maand na haar geboorte maakte Dieter een collage met foto's van die eerste maand op de muziek van France Gall en 12 jaar na datum doet het me nog steeds een flinke krop in de keel krijgen ....

Het kleine ronde bolletje (48cm en 3,5 kilo) is uitgegroeid (nu, ja, groot is ze nog steeds niet) tot een echte tiener van 12 ....

In de herfstvakantie ging ze met Roos naar het plaatselijke voetbalveld om 'fotoshoot' te houden en ze kwamen naar huis met maar liefst 150 foto's. Een kleine selectie uit deze van Ella, genomen door Roos :


Een verjaardag vraagt om een verjaardagsjurk. 

Mijn en haar oog waren gevallen op de Sweet-jurk van Remi en Cosette for teens, maar na het knippen van het patroon bleek duidelijk dat deze nog meeeeeters te groot ging zijn en dat zelfs met grote aanpassingen het niet tot een mooi resultaat ging komen ... Dan maar iets anders, maar ik wilde wel verder op hetzelfde pad: een eenvoudige jurk met een kraagje. 

Het Louisa-patroon verschijnt binnenkort (vandaag?) in tiener- en damesmaten en Marte deed een oproep voor testers. Ik had graag de jurk in 12 jaar getest, maar werd niet geselecteerd, jammer, maar misschien een volgende keer ...

Niet getreurd, ik had het kinderpatroon liggen (of dat dacht ik toch ... aangekocht heb ik het zeker, want ik heb een hele stapel A4'tjes liggen met het patroon erop, alleen op de verkeerde schaal uitgedrukt en ik vond de digitale bestanden niet meer terug en ook het aankoopbewijs bij Compagnie M was verdwenen uit mijn bewaarde mails) ... Nele kwam to the rescue en we swapten Compagnie M-patroontjes. 

Bij het nameten van het patroon bleek dat ze inderdaad nog perfect in maat 140 zou passen. Alleen de zak was niet haar ding ... Het patroon voor de voering werd het patroon voor de jurk en de mouwen moesten kort worden.

De stof vond ik vorig jaar (of zelfs al twee jaar geleden) in De Strek te Ledeberg. Twee meter en een half, normaal gezien bestemd voor een projectje selfish sewing.

Bij ruiten (ik hoorde mijn naaijuf al zeggen: ah, neen geen ruiten, want dat moet overeenkomen en das veel werk) heb je dus voldoende stof nodig om het patroon te laten overeenstemmen. 

Dat vele werk, blijkt eigenlijk wel mee te vallen :bij het maken van mijn blouse, twee jaar geleden legde de juf het eens duidelijk uit, het komt er op aan de ruiten aan te duiden op het patroon en 'enkel' te knippen.

De foto's hieronder zijn een eerste poging tot een tutorial ...

Je begint met het patroon over te nemen op de goede kant van de stof. Het voorpand, zonder de naadwaarde leg je recht op de stof, langs de ruiten. De middenvoor kan je het best aanduiden door een draadje in te rijgen, bij het spiegelen leg je het patroon dan gewoon langs deze lijn.

Dan duidt je de lijntjes van de ruiten aan, hier zijn ze rood.


Patroon voorpand erafnemen en het patroon van het achterpand leg je op dat van het voorpand (zorg dat de schouders en onderkant mooi gelijk liggen) en duidt de ruiten aan (rode lijmtjes overnemen).Voila, nu kan je het 1ste achterpand overnemen. Bij het 2de achterpand (spiegelen!) moet je ook rekening houden met de rits en het doorlopen van de ruiten, dus duidt je ook aan de middenrug met rode streepjes de ruiten aan. Ik zorgde ervoor dat mijn middenrug tegen één van de rode lijntjes van de ruit (in de lengte) lag, zodat ik gemakkelijk de aansluitende ruit vond.


De mouwen liet ik niet doorlopen, dat vond ik er nu wel over.

De rits erin zetten, kan je doen aan de hand van speldjes. Hopelijk zijn de foto's duidelijk.
De jurk werd gevoerd met oud roze voering van MDN van bij Mondepot. De voering heeft dezelfde kleur van haar schoenen.

Het kraagje komt uit 'Nog een breiboek' van Véro Leysen, ex-Ketnet wrapster ofwel mevrouw Thomas Vanderveken (Alleen Elvis blijft bestaan), maar vooral het creatieve brein achter (en voor) Maurice, Coffeeshop and Knitwear

Het is gebreid met zilveren glitterwol Katia Gatsby (Perfecta Deinze), naalden 3, knoopjes terug uit de doos van Oma Rimpeltjes.

De jurk en het kraagje waren deze ochtend om 11.30 uur klaar, net op tijd voor het feest met de familie 

Nog vlug werden er foto's genomen in onze tuin. Zonder cardigan, brrrrrr ....
Een echte shoot op locatie zal voor een volgend projectje zijn.
Een detail van de doorlopende ruiten. Kleine meisjes worden groot, maar de schommel zal wellicht nog een tijdje blijven staan!

Elle a ce tout petit supplément d'âme
Cet indéfinissable charme
Cette petite flamme

Ella, elle l'a .... -France Gall

Reacties

 1. heel tof... de lijntjes lopen mooi door en ik weet dat er daar veel rekenwerk bij komt kijken.
  Vrolijke meid in een toffe vintage jurk

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Proficiat aan de jarige! Mooi jurkje dat onze 12-jarige (en dat sinds 2 weken) ook zou kunnen appreciëren!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. knap! en wauw wat een werkje met die ruitjes, zeg!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat viel eigenlijk mee, hoor ... patroon overgetekend, geknipt en een eerste pasversie was klaar op één dag (leve 11 november!) en intussen was ik ook nog twee uur gaan supporteren voor mijn lopende man :-) De perfectionist in mij, is in elk geval content :-)

   Verwijderen

Een reactie posten

Laat je iets achter ? Ik lees het met veel plezier want ik ben super benieuwd wat jullie ervan vinden !
Wil je mij een vraag stellen, mail dan gerust naar depoorter.katrien@gmail.com !

Populaire posts van deze blog

Moonstone

Ik had het wat lastig de laatste tijd ... Ondernemen op mijn eentje blijkt gepaard te gaan met hoogtes en met laagtes, een opleiding volgen en kinderen grootbrengen erg intensief, maar super interessant. Alle balletjes in de lucht houden en blijven focussen op 'the bigger picture' blijkt geen sinecure te zijn en dan durft de eeuwige twijfelaar in mij de bovenhand te krijgen ... Maar wat in dit gehele proces wel duidelijk is, is dat ik mijn werk nodig heb om creatief te kunnen zijn en omgekeerd. En de opleiding ('Bemiddeling in burgerlijke en handelszaken') belooft wat meer creativiteit te brengen in mijn werk, hetgeen ik tot nu toe wat miste in mijn dagelijkse bezigheden.  Eind deze maand volgt er alvast een nieuwe uitdaging, namelijk studeren voor een examen, zodat ik vanaf december mijn advocatenpraktijk kan aanvullen met een praktijk als (erkend) bemiddelaar ... Deze vooruitzichten geven dan weer zuurstof aan mijn slabakkende naaiactiviteiten ... Raar toch hoe een …

She

We hebben elkaar ontmoet door een gemeenschappelijke passie: naaien en babbelen.
Ze kwam naar de naailes met een maxi-cosi gevuld met schattigheid en zowat twee jaar later heeft ze een tweede hoopje schattigheid op de wereld gezet.
Gisteren gingen we met het naaigroepje, dat als een verlengde van de naailes is ontstaan, op babybezoek met zelfgemaakte pakjes ... Elena is trouwens al de tweede baby die we in het naaigroepje mochten verwennen met zelfgemaakt moois. In juni was Loes aan de beurt, maar haar zonnehoedjes raakten niet op de blog ...
Dit was mijn pakje:


Dit pakje bestond uit een haarband (volgens dit patroon, maar dan vier centimeter ingekort en in katoen)

Een gebreid pakje volgens een patroon uit een babyboekje van Katia Garens. Het gebruikte katoen was de rest van dit project en kocht ik bij Julijasshop.  Ik had nog een volledige streng liggen en nog wat bolletjes en dit bleek meer dan voldoende voor het pakje in 6 maand. 
De knoopjes kwamen uit mijn voorraad. 
Een bloesje…

1999

Tonight i'm gonna party like it's 1999 ...
Waarbij het voor Prince een vooruitblik was toen hij dit zong, kunnen we al heel wat jaren terugblikken ... 
2017, het jaar van de breuk in mijn knie en in mijn professioneel leven, maar vooral het jaar van opstaan, veerkracht en geloof in mijn eigen kracht (alhoewel het al dik oktober was toen dit kwam te dagen *proest*) !
Er werd gehuild, getoast, gebreid, voorzichtig gestapt, terug met de wagen gereden, nog eens gehuild, terug gelachen, op de nagels gebeten van de spanning, gesupporterd, out of the comfortzone gestapt, met de kop tegen de muur gelopen, nog eens gevallen, gerelativeerd, gestudeerd, alweer gelachen, genaaid ... en zoveel meer ! Kortom geleefd ! 
Ik feest, net als op Kerst (die blog ik binnenkort wel eens), in een zelfgemaakte outfit: een Elsa blouse en een Kirsty rok (allebei patronen uit La Maison Victor). 
De Elsa blouse (La Maison Victor, editie september-oktober 2016) was mijn tweede project van de naailes, na d…

Hips don't Lie

Over ondergoed schrijven, das net zoals over kousen schrijven: ik had niet gedacht dat ik het ooit zou doen *proest*. 
Ik maakte vorige week dus mijn eerste onderbroek op basis van de Play Pants van Madeit Patterns en de aanpassingen van Ik ben Vink
De eerste onderbroek was voor Jozefien. Toen Ella deze zag, wou ze er ook ene. Intussen hebben ze er beiden een drietal en merkte ik dat gewone tricot het beste resultaat geeft qua pasvorm en draagcomfort. Alleen Roos is nog niet overtuigd ...
Ik maakte er met en zonder pijpjes en er verschenen er al een aantal op mijn IG-account (@sterrenstofbykatrien). 
Ideaal voor restjesverwerking van tricot, alleen mogen de restjes niet te klein zijn, leerde ik ook ...
Dat de restjes van de Paper Pigeons Ice Pink niet zomaar in de restjesbak zouden verdwijnen en vrij snel een project zouden vinden, was al vrij snel duidelijk. Ook was duidelijk dat er nog voldoende stof over zou blijven om iets voor Jozefien te maken. Het werden twee stuks ...
Play P…