Doorgaan naar hoofdcontent

Ella, elle l'a ...


De eerste keer een echo, de eerste keer een naam kiezen, de eerste keer bevallen, de eerste keer naar de crèche, de eerste tandjes en stapjes, de eerste schooldag, de eerste keer naar het middelbaar .... Alles beleven we met haar voor de eerste keer .... 

We wisten vrij snel dat het een meisje ging worden en ook de naam was vrij snel gevonden: Ella, naar Ella Fitzgerald. France Gall zong dit prachtige lied over haar en dit werd meteen ook haar lijflied ... Één maand na haar geboorte maakte Dieter een collage met foto's van die eerste maand op de muziek van France Gall en 12 jaar na datum doet het me nog steeds een flinke krop in de keel krijgen ....

Het kleine ronde bolletje (48cm en 3,5 kilo) is uitgegroeid (nu, ja, groot is ze nog steeds niet) tot een echte tiener van 12 ....

In de herfstvakantie ging ze met Roos naar het plaatselijke voetbalveld om 'fotoshoot' te houden en ze kwamen naar huis met maar liefst 150 foto's. Een kleine selectie uit deze van Ella, genomen door Roos :


Een verjaardag vraagt om een verjaardagsjurk. 

Mijn en haar oog waren gevallen op de Sweet-jurk van Remi en Cosette for teens, maar na het knippen van het patroon bleek duidelijk dat deze nog meeeeeters te groot ging zijn en dat zelfs met grote aanpassingen het niet tot een mooi resultaat ging komen ... Dan maar iets anders, maar ik wilde wel verder op hetzelfde pad: een eenvoudige jurk met een kraagje. 

Het Louisa-patroon verschijnt binnenkort (vandaag?) in tiener- en damesmaten en Marte deed een oproep voor testers. Ik had graag de jurk in 12 jaar getest, maar werd niet geselecteerd, jammer, maar misschien een volgende keer ...

Niet getreurd, ik had het kinderpatroon liggen (of dat dacht ik toch ... aangekocht heb ik het zeker, want ik heb een hele stapel A4'tjes liggen met het patroon erop, alleen op de verkeerde schaal uitgedrukt en ik vond de digitale bestanden niet meer terug en ook het aankoopbewijs bij Compagnie M was verdwenen uit mijn bewaarde mails) ... Nele kwam to the rescue en we swapten Compagnie M-patroontjes. 

Bij het nameten van het patroon bleek dat ze inderdaad nog perfect in maat 140 zou passen. Alleen de zak was niet haar ding ... Het patroon voor de voering werd het patroon voor de jurk en de mouwen moesten kort worden.

De stof vond ik vorig jaar (of zelfs al twee jaar geleden) in De Strek te Ledeberg. Twee meter en een half, normaal gezien bestemd voor een projectje selfish sewing.

Bij ruiten (ik hoorde mijn naaijuf al zeggen: ah, neen geen ruiten, want dat moet overeenkomen en das veel werk) heb je dus voldoende stof nodig om het patroon te laten overeenstemmen. 

Dat vele werk, blijkt eigenlijk wel mee te vallen :bij het maken van mijn blouse, twee jaar geleden legde de juf het eens duidelijk uit, het komt er op aan de ruiten aan te duiden op het patroon en 'enkel' te knippen.

De foto's hieronder zijn een eerste poging tot een tutorial ...

Je begint met het patroon over te nemen op de goede kant van de stof. Het voorpand, zonder de naadwaarde leg je recht op de stof, langs de ruiten. De middenvoor kan je het best aanduiden door een draadje in te rijgen, bij het spiegelen leg je het patroon dan gewoon langs deze lijn.

Dan duidt je de lijntjes van de ruiten aan, hier zijn ze rood.


Patroon voorpand erafnemen en het patroon van het achterpand leg je op dat van het voorpand (zorg dat de schouders en onderkant mooi gelijk liggen) en duidt de ruiten aan (rode lijmtjes overnemen).Voila, nu kan je het 1ste achterpand overnemen. Bij het 2de achterpand (spiegelen!) moet je ook rekening houden met de rits en het doorlopen van de ruiten, dus duidt je ook aan de middenrug met rode streepjes de ruiten aan. Ik zorgde ervoor dat mijn middenrug tegen één van de rode lijntjes van de ruit (in de lengte) lag, zodat ik gemakkelijk de aansluitende ruit vond.


De mouwen liet ik niet doorlopen, dat vond ik er nu wel over.

De rits erin zetten, kan je doen aan de hand van speldjes. Hopelijk zijn de foto's duidelijk.
De jurk werd gevoerd met oud roze voering van MDN van bij Mondepot. De voering heeft dezelfde kleur van haar schoenen.

Het kraagje komt uit 'Nog een breiboek' van Véro Leysen, ex-Ketnet wrapster ofwel mevrouw Thomas Vanderveken (Alleen Elvis blijft bestaan), maar vooral het creatieve brein achter (en voor) Maurice, Coffeeshop and Knitwear

Het is gebreid met zilveren glitterwol Katia Gatsby (Perfecta Deinze), naalden 3, knoopjes terug uit de doos van Oma Rimpeltjes.

De jurk en het kraagje waren deze ochtend om 11.30 uur klaar, net op tijd voor het feest met de familie 

Nog vlug werden er foto's genomen in onze tuin. Zonder cardigan, brrrrrr ....
Een echte shoot op locatie zal voor een volgend projectje zijn.
Een detail van de doorlopende ruiten. Kleine meisjes worden groot, maar de schommel zal wellicht nog een tijdje blijven staan!

Elle a ce tout petit supplément d'âme
Cet indéfinissable charme
Cette petite flamme

Ella, elle l'a .... -France Gall

Reacties

 1. heel tof... de lijntjes lopen mooi door en ik weet dat er daar veel rekenwerk bij komt kijken.
  Vrolijke meid in een toffe vintage jurk

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Proficiat aan de jarige! Mooi jurkje dat onze 12-jarige (en dat sinds 2 weken) ook zou kunnen appreciëren!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. knap! en wauw wat een werkje met die ruitjes, zeg!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat viel eigenlijk mee, hoor ... patroon overgetekend, geknipt en een eerste pasversie was klaar op één dag (leve 11 november!) en intussen was ik ook nog twee uur gaan supporteren voor mijn lopende man :-) De perfectionist in mij, is in elk geval content :-)

   Verwijderen

Een reactie plaatsen

Superbenieuwd naar wat jullie ervan vinden ... Laat gerust iets achter, ik lees het met veel plezier ! Wil je mij een vraag stellen, mail dan gerust naar depoorter.katrien@gmail.com !

Populaire berichten van deze blog

Twee meisjes op het strand

Ze lezen modebladen en dragen sweaters uit stof, getekend door Eva Mouton in samenwerking met Bambiblauw.

En laat Eva Mouton nu één van de nieuwe rolmodellen zijn voor mijn tienerdochters (Check, mama, die nageltattoo's, drool drool). Ze hadden niet beter kunnen kiezen: een madam met ondernemingszin, creativiteit ten overvloede, een grote liefde voor dieren en een sprankelende dosis humor en zelfrelativering.

En neen, er scheelt niets aan jullie ogen: het zijn er inderdaad drie en ze zitten niet op het strand. De foto's zijn genomen aan de oevers van het kanaal, in de buurt.

De weersvoorspellingen (alhoewel, heeft nu toch de hele namiddag de zon geschenen, zekers) en balletrepetities stuurden de plannen om terug naar zee te gaan in de war, maar gelukkig hebben we 'water' dichtbij huis. Een deken, een doos vol aardbeien, water en we waren vertrokken ...

De stoffen zijn zalig om mee te werken en voelen zalig aan op de huid ... ideaal om aan te doen op een zon gebruind …

Wild horses

Song uit opnieuw 1987, wat blijkbaar voor mij een muzikaal topjaar was (proest).

As the sun goes down on the arizona plain
and the wind whistles by like a runaway train
hey hey hey it's a beautiful thing
well it's me and you and a flatbed truck
my heart kicking over like a whitetail buck
hey hey hey in the middle of spring

You can cut me deep
you can cut me down
you can cut me loose 
don't you know it's okay
you can kick and scream
you can slap my face
you can set my wheels on a high speed chase
hey no matter what you do

Wild horses could not drag me away from you
Wild horses could not drag me away from you

Terwijl anderen in hun pen kropen om te reageren op de stok die de voorzitster van een politieke partij in het hoenderhok gooide over de moederschapsrust en de verdeling van deze tussen moeder en vader, zat ik rustig achter mijn naaimachine om de Aster-trui te maken uit het laatste nummer van La Maison Victor in het vierde stofje van de Eva Mouton Collectie van Bambiblauw. 
Niet dat …

Rosa

De kop van het nieuwe schooljaar is er vanaf en ook de naailessen zijn terug begonnen.

Mijn eerste project uit de les, kan ik je al voorstellen: De Rosa jurk uit La Maison Victor, Editie 2, maart-april 2015.

Een gemakkelijke jurk, zowel om te maken als om te dragen.

De stof is deze uit de Maan collectie gekocht bij Mondepot. In het het echt is de stof nog mooier ! Wel opnieuw geen idee of ik de rechte kant heb gebruikt. Samen met de andere cursisten koos ik voor de kant waar de stipjes op de stof wat blauw-grijs zijn ...

De mouwen hebben een zoom van 8 cm, zodat ik ze nog eens kan omslaan.

De neklijn achteraan veranderde ik, aangezien het v-nekje achteraan een te grote halsopening zou geven.

Er zit een rits in, maar ik kan de jurk eigenlijk gewoon aan- en uitdoen boven het hoofd.

De schouder had wat mij betreft nog iets verder mogen komen.

De stof is licht en zomers (en doorzichtig), maar met een onderjurkje, taupe kousen, zwarte enkellaarsje en een zandkleurige Bernadette, heb je in …

Weather with you

Mamaaaaa .... we leren vanaf morgen over de herfst en ik heb 'herfstdingen' nodig ...

Nu wonen we wel wat landelijk, maar meer dan wat afgevallen bladeren vind je hier niet in de onmiddellijke omgeving. Dus maakten we deze namiddag een blitzbezoek aan het Drongengoed op een kleine 10 km van onze voordeur. Joke Schauvlieghe opende er vorig weekend nog een nieuw boslooppad, dat we in de komende weken wel eens zullen uittesten ...
Maar bon, eerst 'herfstdingen' dus. We vonden paddestoelen, bladeren (duh), beukenootjes en tamme kastanjes, maar we maakten ook van de gelegenheid gebruik om foto's te nemen voor de blog. 
Je zal hier de komende tijd heel wat zien passeren met de hashtag #mysisterswedding14012017, want mijn zus en haar lief trouwen en op die dag moeten we er natuurlijk allemaal piekfijn uitzien !
Ze heeft me gevraagd om de jurken van de bruidsmeisjes te maken, maar die ga ik natuurlijk niet voor de grote dag aan jullie voorstellen. Deze blijven geheim tot n…