Doorgaan naar hoofdcontent

Toen ik je zag

'maar er was een donder, een bliksem, een slag toen ik je zag ...'

Dit liedje, geschreven door Guust Meeuwis (ja, die van Kedeng, kedeng), gezongen door Antonie Kamerling, spookt al de hele dag door mijn hoofd.

Het is ook de titel van het boek van de Nederlandse actrice Isa Hoes, die gehuwd was met Antonie Kamerling, over haar leven met de Nederlandse acteur/zanger, die in 2010 een einde aan zijn leven maakte na een leven met een bipolaire stoornis (enfin, ik weet eigenlijk niet echt of die diagnose ooit werd gesteld bij hem, maar het ding moet nu eenmaal een naam krijgen).

Ook in de Belgische media werd aandacht aan dit overlijden besteed, herinner ik mij, want hij was een vrij bekend en populair acteur, ook in België.

Zowel hij als Isa Hoes startten hun carrière bij 'Goede tijden, slechte tijden', de Nederlands oer-soap (ook Louis Talpe speelde hierin kort geleden een rol) en toen die twee een relatie beginnen waren ze uitstekend voer voor de Nederlandse 'boekskes' ... Die zijn ook bij ons in Vlaanderen te verkrijgen en liggen bij de betere kapper.

Het boek stond op mijn e-reader, geen idee meer waarom ...

Vorig weekend was Dieter op short-ski en was ik met mijn ouders naar Lac de l'Eau d'Heure, een aan te raden bungalowpark van Landal Greenparks. Tijd dus om mijn boek, waarmee ik al maanden worstelde uit te lezen. Alleen had ik geen vers leervoer voorzien en de wifi-code op de Tolino intoetsten was me te veel moeite (is nochtans een fluitje van een cent). Ik scrolde in mijn bibliotheek en zag het boek staan ...

'Waarom niet' dacht ik en ik begon er aan.

'Het boek leest als een trein' is een understatement. Alhoewel je weet hoe het verhaal afloopt tussen die twee, blijf het boeien. Isa Hoes deelt een aantal intieme momenten van het bekende koppel en vraagt zich af of ze de gekende afloop had kunnen vermijden, zonder te overdramatiseren. Bij momenten banale scenes uit hun gezinsleven, een tikje glamour en glitter, haar eigen carrière en de neergang van de geestelijke gezondheid van Antonie: kortom een eerlijk portret van de worsteling van iemand om al deze balletjes omhoog te houden.
Het boek beet me vast, want eigenlijk wil je weten waarom iemand die schijnbaar alles heeft om voor te leven, toch kiest voor de dood. Het antwoord zal je niet in het boek vinden. Helaas kon ook Isa niet in het hoofd van haar partner kijken en blijft ze achter met veel onbeantwoorde vragen ...

Ok, het is geen Shakespeare en het heeft geen happy end, maar het geeft een realistisch beeld van het leven met iemand met geestelijke gezondheidsproblemen.

Het liedje komt uit de film 'All Stars' (1997), waarin Kamerling de rol speelt van Hero, die verliefd wordt op Carmen. 'All Stars' werd na een film, een TV-serie. Jan Verheyen maakte van 'All Stars' een remake onder de titel 'Team Spirit'.   

Eén tip: laat de song niet spelen terwijl je het boek aan het lezen bent, tranen gegarandeerd. Of misschien net wel ...


Reacties

Een reactie plaatsen

Superbenieuwd naar wat jullie ervan vinden ... Laat gerust iets achter, ik lees het met veel plezier ! Wil je mij een vraag stellen, mail dan gerust naar depoorter.katrien@gmail.com !

Populaire berichten van deze blog

Twee meisjes op het strand

Ze lezen modebladen en dragen sweaters uit stof, getekend door Eva Mouton in samenwerking met Bambiblauw.

En laat Eva Mouton nu één van de nieuwe rolmodellen zijn voor mijn tienerdochters (Check, mama, die nageltattoo's, drool drool). Ze hadden niet beter kunnen kiezen: een madam met ondernemingszin, creativiteit ten overvloede, een grote liefde voor dieren en een sprankelende dosis humor en zelfrelativering.

En neen, er scheelt niets aan jullie ogen: het zijn er inderdaad drie en ze zitten niet op het strand. De foto's zijn genomen aan de oevers van het kanaal, in de buurt.

De weersvoorspellingen (alhoewel, heeft nu toch de hele namiddag de zon geschenen, zekers) en balletrepetities stuurden de plannen om terug naar zee te gaan in de war, maar gelukkig hebben we 'water' dichtbij huis. Een deken, een doos vol aardbeien, water en we waren vertrokken ...

De stoffen zijn zalig om mee te werken en voelen zalig aan op de huid ... ideaal om aan te doen op een zon gebruind …

Wild horses

Song uit opnieuw 1987, wat blijkbaar voor mij een muzikaal topjaar was (proest).

As the sun goes down on the arizona plain
and the wind whistles by like a runaway train
hey hey hey it's a beautiful thing
well it's me and you and a flatbed truck
my heart kicking over like a whitetail buck
hey hey hey in the middle of spring

You can cut me deep
you can cut me down
you can cut me loose 
don't you know it's okay
you can kick and scream
you can slap my face
you can set my wheels on a high speed chase
hey no matter what you do

Wild horses could not drag me away from you
Wild horses could not drag me away from you

Terwijl anderen in hun pen kropen om te reageren op de stok die de voorzitster van een politieke partij in het hoenderhok gooide over de moederschapsrust en de verdeling van deze tussen moeder en vader, zat ik rustig achter mijn naaimachine om de Aster-trui te maken uit het laatste nummer van La Maison Victor in het vierde stofje van de Eva Mouton Collectie van Bambiblauw. 
Niet dat …

Rosa

De kop van het nieuwe schooljaar is er vanaf en ook de naailessen zijn terug begonnen.

Mijn eerste project uit de les, kan ik je al voorstellen: De Rosa jurk uit La Maison Victor, Editie 2, maart-april 2015.

Een gemakkelijke jurk, zowel om te maken als om te dragen.

De stof is deze uit de Maan collectie gekocht bij Mondepot. In het het echt is de stof nog mooier ! Wel opnieuw geen idee of ik de rechte kant heb gebruikt. Samen met de andere cursisten koos ik voor de kant waar de stipjes op de stof wat blauw-grijs zijn ...

De mouwen hebben een zoom van 8 cm, zodat ik ze nog eens kan omslaan.

De neklijn achteraan veranderde ik, aangezien het v-nekje achteraan een te grote halsopening zou geven.

Er zit een rits in, maar ik kan de jurk eigenlijk gewoon aan- en uitdoen boven het hoofd.

De schouder had wat mij betreft nog iets verder mogen komen.

De stof is licht en zomers (en doorzichtig), maar met een onderjurkje, taupe kousen, zwarte enkellaarsje en een zandkleurige Bernadette, heb je in …

Weather with you

Mamaaaaa .... we leren vanaf morgen over de herfst en ik heb 'herfstdingen' nodig ...

Nu wonen we wel wat landelijk, maar meer dan wat afgevallen bladeren vind je hier niet in de onmiddellijke omgeving. Dus maakten we deze namiddag een blitzbezoek aan het Drongengoed op een kleine 10 km van onze voordeur. Joke Schauvlieghe opende er vorig weekend nog een nieuw boslooppad, dat we in de komende weken wel eens zullen uittesten ...
Maar bon, eerst 'herfstdingen' dus. We vonden paddestoelen, bladeren (duh), beukenootjes en tamme kastanjes, maar we maakten ook van de gelegenheid gebruik om foto's te nemen voor de blog. 
Je zal hier de komende tijd heel wat zien passeren met de hashtag #mysisterswedding14012017, want mijn zus en haar lief trouwen en op die dag moeten we er natuurlijk allemaal piekfijn uitzien !
Ze heeft me gevraagd om de jurken van de bruidsmeisjes te maken, maar die ga ik natuurlijk niet voor de grote dag aan jullie voorstellen. Deze blijven geheim tot n…