Bakerman is baking bread
Bakerman is baking bread
en dan de fameuze suikerbonen :-D
Maar vooral:
You've got to cool down, take it easy
You've got to cool down, relax, take it easy
Slow down, relax, It's too late to worry
Slow downSlow down
take it easytake it easytake it easy
Het recept komt opnieuw uit het boekje van Jacques Bloch.
Vier ingrediënten:
- 500 gr bloem (ik gebruik Surfina van Aveve)
- 6 à 7gr droge gist of 10gr 'natte' gist
- 285 ml à 300 ml lauw water
- 9gr zout
Bloem + water kneden (natte gist oplossen in ongeveer de helft van het water - de droge gist gooi ik gewoon tussen de bloem) tot een glad, compact deeg, het zout kneed ik erdoor als het water er bijna allemaal inzit (opgepast, de gist moet er al doorgekneed zijn - gist en zout zijn geen vrienden van elkaar!) - 10 minuten goed doorkneden - 20 minuten laten rijzen - vorm inboteren - brood vormen en 10 minuten laten rusten - na 10 minuten het brood afplatten (met de vlakke hand er een paar keer op meppen) en er een paar inkepingen in maken met schaar of vork - 60 à 70 minuten laten rijzen (de vorm zal dan mooi vol zijn en het brood zou bol moeten staan) - oven voorverwarmen op 200°C - 20 à 25 minuten laten bakken
Noot: bij het rijzen eerst bloem strooien over het deeg en dan afdekken met een (propere!) handdoek (de bloem verhindert dat de handdoek in het deeg blijft plakken)
Wanneer weet je dat je broodje 'gebakken' is ? Als het 'hol' klinkt als je op de onderkant tikt bij het ontvormen :-)
Smakelijk !
Met 'Laid Back' lopen we vooruit: 1990, maar we zijn er nog niet, bij die recente nummers :-)
Bakerman is baking bread
en dan de fameuze suikerbonen :-D
Maar vooral:
You've got to cool down, take it easy
You've got to cool down, relax, take it easy
Slow down, relax, It's too late to worry
Slow downSlow down
take it easytake it easytake it easy
En laat het nu net dat laatste zijn, waar ik het -samen met vele anderen- moeilijk mee heb.
Het einde van het schooljaar nadert, hobby's voor volgend jaar moeten ingepland worden, examens voorbereid, schooluitstappen, communiefeesten, verjaardagen, vaderdag ... Ook het einde van het gerechtelijk jaar is in zicht, maar voor alles op zijn gat valt, moeten we de drukke maand juni nog door dus ...
Tijd daarna om het tempo wat af te remmen en te herbronnen ...
Iets wat mij wat rust geeft in drukke tijden is het bakken van brood. Niet moeilijk, niet veel ingrediënten nodig (4 !) en na het bakken de geruststellende geur van versgebakken brood in huis.
Het recept komt opnieuw uit het boekje van Jacques Bloch.
Vier ingrediënten:
- 500 gr bloem (ik gebruik Surfina van Aveve)
- 6 à 7gr droge gist of 10gr 'natte' gist
- 285 ml à 300 ml lauw water
- 9gr zout
Bloem + water kneden (natte gist oplossen in ongeveer de helft van het water - de droge gist gooi ik gewoon tussen de bloem) tot een glad, compact deeg, het zout kneed ik erdoor als het water er bijna allemaal inzit (opgepast, de gist moet er al doorgekneed zijn - gist en zout zijn geen vrienden van elkaar!) - 10 minuten goed doorkneden - 20 minuten laten rijzen - vorm inboteren - brood vormen en 10 minuten laten rusten - na 10 minuten het brood afplatten (met de vlakke hand er een paar keer op meppen) en er een paar inkepingen in maken met schaar of vork - 60 à 70 minuten laten rijzen (de vorm zal dan mooi vol zijn en het brood zou bol moeten staan) - oven voorverwarmen op 200°C - 20 à 25 minuten laten bakken
Noot: bij het rijzen eerst bloem strooien over het deeg en dan afdekken met een (propere!) handdoek (de bloem verhindert dat de handdoek in het deeg blijft plakken)
Wanneer weet je dat je broodje 'gebakken' is ? Als het 'hol' klinkt als je op de onderkant tikt bij het ontvormen :-)
Smakelijk !
Met 'Laid Back' lopen we vooruit: 1990, maar we zijn er nog niet, bij die recente nummers :-)
Reacties
Een reactie posten
Laat je iets achter ? Ik lees het met veel plezier want ik ben super benieuwd wat jullie ervan vinden !
Wil je mij een vraag stellen, mail dan gerust naar depoorter.katrien@gmail.com !