Doorgaan naar hoofdcontent

Laid Back

Bakerman is baking bread
Bakerman is baking bread

en dan de fameuze suikerbonen :-D
Maar vooral:

You've got to cool down, take it easy

You've got to cool down, relax, take it easy

Slow down, relax, It's too late to worry

Slow downSlow down

take it easytake it easytake it easy


En laat het nu net dat laatste zijn, waar ik het -samen met vele anderen- moeilijk mee heb. 

Het einde van het schooljaar nadert, hobby's voor volgend jaar moeten ingepland worden, examens voorbereid, schooluitstappen, communiefeesten, verjaardagen, vaderdag ... Ook het einde van het gerechtelijk jaar is in zicht, maar voor alles op zijn gat valt, moeten we de drukke maand juni nog door dus ...


Tijd daarna om het tempo wat af te remmen en te herbronnen ...

Iets wat mij wat rust geeft in drukke tijden is het bakken van brood. Niet moeilijk, niet veel ingrediënten nodig (4 !) en na het bakken de geruststellende geur van versgebakken brood in huis. 
  

Het recept komt opnieuw uit het boekje van Jacques Bloch.

Vier ingrediënten:

- 500 gr bloem (ik gebruik Surfina van Aveve)
- 6 à 7gr droge gist of 10gr 'natte' gist
- 285 ml à 300 ml lauw water
- 9gr zout

Bloem + water kneden  (natte gist oplossen in ongeveer de helft van het water - de droge gist gooi ik gewoon tussen de bloem) tot een glad, compact deeg, het zout kneed ik erdoor als het water er bijna allemaal inzit (opgepast, de gist moet er al doorgekneed zijn - gist en zout zijn geen vrienden van elkaar!) - 10 minuten goed doorkneden - 20 minuten laten rijzen - vorm inboteren - brood vormen en 10 minuten laten rusten - na 10 minuten het brood afplatten (met de vlakke hand er een paar keer op meppen) en er een paar inkepingen in maken met schaar of vork - 60 à 70 minuten laten rijzen (de vorm zal dan mooi vol zijn en het brood zou bol moeten staan) - oven voorverwarmen op 200°C - 20 à 25 minuten laten bakken 
Noot: bij het rijzen eerst bloem strooien over het deeg en dan afdekken met een (propere!) handdoek (de bloem verhindert dat de handdoek in het deeg blijft plakken) 

Wanneer weet je dat je broodje 'gebakken' is ? Als het 'hol' klinkt als je op de onderkant tikt bij het ontvormen :-)

Smakelijk !

Met 'Laid Back' lopen we vooruit: 1990, maar we zijn er nog niet, bij die recente nummers :-)

Reacties

Populaire berichten van deze blog

Break Free

Treinen, stations en foto's, dat doet het altijd goed ...
Wat kan ik jullie voorstellen:  - mijn oudste dochter van bijna veertien - een Picha rok uit La Maison Victor: de grootste kindermaat, verlengd naar maxi-rok uit een zalige double gauze, die ik kocht bij De Stoffenkamer. De zakken en de tassels liet ik achterwege. - een Odette t-shirt uit La Maison Victor: maatje 34 in de allerzachtste double gauze, ook uit De Stoffenkamer. Ik werkte voor de halsafwerking met een op patroon getekend beleg. 


















Working nine to five

Terug aan de slag (ten laatste op 15 april 2017, enfin na Paasmaandag dus -diegene die nieuwsgierig zijn naar wat ik in het dagelijkse leven doe, kunnenhierterecht :-)) betekent opnieuw wat minder tijd om te koken en vooral wat meer georganiseer om alles klaar te krijgen ...  Vlugge receptjes dus, dat hebben we nodig ! Eentje uit de trukendoos van Lien, één  van de twee verzorgsters van Familiehulp die hier vanaf begin januari langskwamen om de zorg voor mij op de schouders van mijn familieleden (die dit trouwens ook meer dan schitterend gedaan hebben en vele pluimen en nog veel meer verdienen !) te verlichten.  Familiehulp is er dus niet enkel voor pas bevallen mama's of senioren, maar ook voor gezinnen waarin één van de partners zijn/haar gedeelte van de huishoudelijke taken niet meer kan opnemen, al dan niet tijdelijk. Je kan hen laten komen voor allerlei huishoudelijke taken, maar ook voor de persoonlijke verzorging.  De bijdrage wordt berekend aan de hand van je inkomen en j…

Rosa

De kop van het nieuwe schooljaar is er vanaf en ook de naailessen zijn terug begonnen.

Mijn eerste project uit de les, kan ik je al voorstellen: De Rosa jurk uit La Maison Victor, Editie 2, maart-april 2015.

Een gemakkelijke jurk, zowel om te maken als om te dragen.

De stof is deze uit de Maan collectie gekocht bij Mondepot. In het het echt is de stof nog mooier ! Wel opnieuw geen idee of ik de rechte kant heb gebruikt. Samen met de andere cursisten koos ik voor de kant waar de stipjes op de stof wat blauw-grijs zijn ...

De mouwen hebben een zoom van 8 cm, zodat ik ze nog eens kan omslaan.

De neklijn achteraan veranderde ik, aangezien het v-nekje achteraan een te grote halsopening zou geven.

Er zit een rits in, maar ik kan de jurk eigenlijk gewoon aan- en uitdoen boven het hoofd.

De schouder had wat mij betreft nog iets verder mogen komen.





De stof is licht en zomers (en doorzichtig), maar met een onderjurkje, taupe kousen, zwarte enkellaarsje en een zandkleurige Bernadette, heb je in …

Liefde is Alles

O-oh liefde is alles
Liefde is alles
Wat er blijft wanneer de rest verloren is
Leg je hand in de mijne
Tot we samen verdwijnen
Dan wordt het helder, wordt het simpel
Dan winnen we met vlag en wimpel
En zonder loopt het meestal ergens mis


Liefde voor je partner, kinderen, ouders, schoonouders, (schoon)broers en (schoon)zus, neefjes en nichtjes ...
Liefde voor de vrienden en vriendinnen, collega's ...
Liefde voor de familiehulp, de kine en de hometrainer (al is het met deze laatste eerder een haat-liefde-verhouding)

Zonder al deze liefde stond ik nu al niet met mijn krukken te zwaaien. 3 maand na het ongeval, kan ik korte stukjes stappen zonder krukken (maar met unloaderbrace), kan ik fietsen (op de hometrainer) zonder weerstand en zal ik wellicht volgende week het groen licht van de orthopedist krijgen om te beginnen autorijden, werken en trainen met weerstand. Duimen jullie mee ?

Zoals jullie wellicht opmerken, is de liefde voor eten in de revalidatieperiode ook niet overgegaan en zijn de win…