Doorgaan naar hoofdcontent

Beds Are Burning

Toum toum toum ...

We zijn Mei-plasticvrij en mijn wattenschijfjes zijn op ... Wat nu ? 
Die dingen zitten namelijk ook in een plastictasje dat je -nadat je al die wattenschijfjes in het vuilnisemmertje dropte- ook terug onze planeet instuurt ... 
Terug wattenschijfjes kopen is dus geen optie, maar ze zelf maken is dat wel ! 

Hier vind je een tutorial, maar eerlijk gezegd je gaat toch geen stof gaan kopen om die dingen te maken (laat staan 30cm) ... kleine resten zijn meer dan genoeg ! 
Bovendien heb je ook niet echt een kartonnen rondje nodig van 9 cm diameter, maar haal gewoon jouw lievelingstas (stijl 'mug') uit de kast en zet deze omgekeerd op het dubbelgeplooid stukje stof (misschien een speldje in het midden van het rondje om verschuiven te voorkomen), omtrekken met een potlood en voila, jouw patroon is klaar.
Je herhaalt hetzelfde op de badstof (of een oude handdoek of washandje) en stikt de twee lapjes aan elkaar. Ik stak er nog een dubbelgeplooid naamlabel tussen (kan je gebruiken om de dingen op te hangen), maar dat hoeft uiteraard niet ... Vergeet wel geen keergat open te houden, omkeren, erover met het strijkijzer, keergat dichten (ik deed het met de hand om het netjes te hebben, maar je kan het ook gewoon dichtstikken) en klaar ! 

Je kan het maakproces nog versnellen door de twee lapjes (met de mooie kant naar buiten) gewoon te dichten met de overlock. 
Nu nog mooi rond leren stikken *proest*. 
De wattenschijfjes die ik gebruikte waren iets groter dan de klassieke rondjes, dus wou ik ook grotere herbruikbare ... 
Ik gebruikte hiervoor het grootste patroondeel van dit portemonneetje. Verder is het maakproces hetzelfde als hierboven. 
Zeg nu zelf : een kleine moeite, maar een wereld van verschil ! 
Ik maakte twee sets van 4 ronde wattenschijfjes en 2 rechthoekige. 
Eentje in Atelier Brunette Graphite bleu, de resten van deze jurk. De achterkant is de rest badstof van dit dekentje.

De tweede set maakte ik uit een miniscuul restje Petit Pan (het restje was 10cm hoog en 20 cm breed, denk ik - Fleur des îles gris - rest van deze jurk) en witte badstof (ook een rest van een wrapdeken dat nooit de blog haalde).

Zo bij deze hebben jullie meteen ook mijn verzameling make-up spullen gezien en begrijpen jullie waarom ik er bijna een volledig jaar over gedaan heb om 50 wattenschijfjes te gebruiken :-D ... Je kan de doekjes ook gewoon gebruiken om jouw gezicht te reinigen (met reinigingsolie - ik gebruik deze -not sponsored), want dat doe je ook beter, ook al gebruik je weinig tot geen make-up.

Misschien een ideetje voor een last-minute kadootje voor Moederdag of een etentje bij vrienden ... 

Bij een milieuvriendelijke post, hoort een milieusong: de leadsinger van Midnight Oil was tot voor kort Minister van Milieu in Australië, maar treedt nu weer op met de band. Ik was twaalf toen ik rond het kampvuur (fijn stof, i know) liep te roepen: 
"How can we dance when our earth is turning ? How do we sleep while our beds are burning"
De wereld veranderen, het gaat in kleine stapjes ...

Beds Are Burning - Midnight Oil (1987)

Reacties

  1. inderdaad een leuk ideetje, ik maakte er ook al. Ze worden ook heel vaak gebruikt, alleen als ik heel precies rond mijn ogen wil werken gebruik ik nog een gekocht exemplaar

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Laat je iets achter ? Ik lees het met veel plezier want ik ben super benieuwd wat jullie ervan vinden !
Wil je mij een vraag stellen, mail dan gerust naar depoorter.katrien@gmail.com !

Populaire posts van deze blog

She

We hebben elkaar ontmoet door een gemeenschappelijke passie: naaien en babbelen.
Ze kwam naar de naailes met een maxi-cosi gevuld met schattigheid en zowat twee jaar later heeft ze een tweede hoopje schattigheid op de wereld gezet.
Gisteren gingen we met het naaigroepje, dat als een verlengde van de naailes is ontstaan, op babybezoek met zelfgemaakte pakjes ... Elena is trouwens al de tweede baby die we in het naaigroepje mochten verwennen met zelfgemaakt moois. In juni was Loes aan de beurt, maar haar zonnehoedjes raakten niet op de blog ...
Dit was mijn pakje:


Dit pakje bestond uit een haarband (volgens dit patroon, maar dan vier centimeter ingekort en in katoen)

Een gebreid pakje volgens een patroon uit een babyboekje van Katia Garens. Het gebruikte katoen was de rest van dit project en kocht ik bij Julijasshop.  Ik had nog een volledige streng liggen en nog wat bolletjes en dit bleek meer dan voldoende voor het pakje in 6 maand. 
De knoopjes kwamen uit mijn voorraad. 
Een bloesje…

Perfect World

Welkom in mijn (opgeruimde) naaistekje.  Naaien kwam in mijn leven nadat de plannen van onze woning reeds meer dan één jaar uitgevoerd waren, vandaar dat de speelhoek voor de kinderen beetje bij beetje door mij werd ingenomen als vaste naaiplaats.  Vorig jaar verhuisde het speelkeukentje definitief naar neefje Vik en in de kerstvakantie werd bij dezelfde meubelgigant een kast aangeschaft om die plaats in te nemen.  De kast herbergt de collectie La Maison Victor, mijn favoriete naaibenodigdheden en een fractie van mijn stoffenvoorraad, voornamelijk deze die recent werden aangeschaft.


De jurk die aan de kast hangt en waarvan ik jullie met trots mijn bijna perfecte tweelingstiksel toon, is de Cara uit de jubileumeditie van La Maison Victor.  Een jurk zonder frivoliteiten, maat 36 in een helblauwe lichte, maar streelzachte sweaterstof: een ideaal recept voor Ella. De sweat kocht ik ook als coupon bij Julijasshop. Gemaakt in een handomdraai en te versieren naar eigen zin of smaak. Leuk me…

In Dreams

Alhoewel de tekst van deze song erg melancholisch is, vind ik de song erg rustgevend ...  De stem van Roy Orbison, de intro, het kabbelen van de melodie en de hoge eindnoten ... Chills !
Om de killere herfstavonden door te komen, maakte ik de Charlene sweater uit de laatste editie van La Maison Victor. Ik vind deze editie echt een top nummer ... Had ik de tijd, ik maakte elk model !
Op de sneak peak van La Maison Victor had ik deze al gezien en hem onmiddellijk mentaal gepind ... De zacht vuilroze nicky velours vond ik opnieuw bij De Strek te Ledeberg. Laat je niet afschrikken door de carnavalsstoffen bij het binnenkomen, maar deze winkel heeft ook een leuke collectie trendstoffen in huis aan een scherpe prijs. Voor deze streelzachte nicky velours betaalde ik 10,00 EUR per meter !
Ik weet niet meer precies hoe breed de stof was, maar 1m 50 was ruim voldoende om de sweater te maken 
Op de laatste namiddag van de vakantie samen met de meisjes maakte ik de sweater af, tekenen inbegrepen…

Hips don't Lie

Over ondergoed schrijven, das net zoals over kousen schrijven: ik had niet gedacht dat ik het ooit zou doen *proest*. 
Ik maakte vorige week dus mijn eerste onderbroek op basis van de Play Pants van Madeit Patterns en de aanpassingen van Ik ben Vink
De eerste onderbroek was voor Jozefien. Toen Ella deze zag, wou ze er ook ene. Intussen hebben ze er beiden een drietal en merkte ik dat gewone tricot het beste resultaat geeft qua pasvorm en draagcomfort. Alleen Roos is nog niet overtuigd ...
Ik maakte er met en zonder pijpjes en er verschenen er al een aantal op mijn IG-account (@sterrenstofbykatrien). 
Ideaal voor restjesverwerking van tricot, alleen mogen de restjes niet te klein zijn, leerde ik ook ...
Dat de restjes van de Paper Pigeons Ice Pink niet zomaar in de restjesbak zouden verdwijnen en vrij snel een project zouden vinden, was al vrij snel duidelijk. Ook was duidelijk dat er nog voldoende stof over zou blijven om iets voor Jozefien te maken. Het werden twee stuks ...
Play P…