Doorgaan naar hoofdcontent

Miss Roos

Mijn Roos wordt binnen iets minder dan twee weken 10 ! 

Wat vliegt de tijd, van een rozig, verfrommeld baby'tje is ze uitgegroeid tot een echt dametje met een fascinatie voor giraffen.

Toen de stof met giraffen (helaas uitverkocht) van Miss Chips te koop aangeboden werd bij Mondepot, aarzelde ik dan ook geen seconde om er twee meter van te bestellen. Een jurk* voor Miss Roos in Miss Chips zou het worden.

Voor diegene die Miss Chips** nog niet zouden kennen: dit is een Belgisch kinderkledijmerk, dat goed op weg is de wereld te veroveren. 
Velen vielen al in januari 2013 als een blok voor de vintage-geïnspireerde jurken: jurkjes met een super eenvoudige belijning, met als accent een lapje, afgeboord met paspel en vastgemaakt met een knoopje.
Ikzelf was niet geheel overtuigd. Ik vond de jurkjes wel mooi voor kleine meisjes, maar wat met de grotere meiden ... 
De wintercollectie van 2014 toonde aan dat Amélie Dewinter (Brugse madam achter Miss Chips) meer in haar mars had dan eenvoudige jurken: zalig breigoed, jassen en hier en daar nog het bekende lapje met knoop ... 
Met de voorbije zomercollectie installeerde ze zich als must-see/have in de communiecollectie (met als topstuk de bomberjack met kant, ook in mamamaten. Man, spijt dat ik heb dat ik hem niet gekocht heb). Maar de huidige wintercollectie is zonder meer prachtig en helemaal mijn ding: van sportieve sweatpants en sweatersjurken, bloesjes, breigoed, jeans tot jurken voor de feestdagen en wat meer is, ook mijn tieners zijn er helemaal verliefd op ! En dat ik niet alleen ben met mijn liefde, bewijst  deze post met een mooie review voor Miss Chips.
Jammer voor de jongensmama's is het enkel voor meisjes, maar misschien komt er ooit een Mister Chips ? 

Maar back to the dress voor Roos: ze wilde een jurk met een elastiek in het midden en een rechte rok (geen zwierrok), niet te breed en toen ik het soepel jurkje van Valerie Boone toonde, knikte ze heel hard van ja !

Pied de Poule by Miss Lizz (die de voorbije week de kijkcijfers van huidig blog opkrikte, waarvoor dank !) maakte het modelletje al enkele keren in steeds een adembenemende stoffenkeuze. Ook de versie van Van Jansen deed mijn hart sneller slaan !

Maar hoe kon ik van een zomers modelletje, in een zomers stofje, toch een herfstjurk maken ? 

Eerst en vooral sloot ik de rug achteraan door de panden op elkaar te stikken. Toen bemerkte ik dit ...


Alle voorgaande pogingen kwamen tot stand door zwoegen en zweten, dit puur toeval.

Ik liet het een 15-tal centimer open en zette een knoopje aan om zeker te zijn dat het vlot aan en uit kan.

De jurk zit in 123 in elkaar. Zoals bekend zijn de maten aan de ruime kant, want ook mijn (oké, nogal klein uitgevallen) twaaIf-jarige past perfect in de jurk, maar dat is dan ook weer tijd uitgespaard bij het snijden van een jurkje voor haar. De tienerversie zal dus nog eventjes moeten wachten. Ook ik wacht vol ongeduld op de versie voor volwassenen (alhoewel het model mss niet helemaal geschikt is voor mijn vormen) ...

Hou u klaar voor een heleboel foto's, genomen op een zonnige dag aan de oevers van de Leie, (niet zo) diep verscholen in het riet ...

Eerst een beetje onwennig poseren, daarna niet te stoppen ...

The files:
Model: Soepel jurkje van Remi en Cosette
Stof: Giraffes van Miss Chips bij Mondepot
Garen: Gütermann col.325 (kleurcode van het garen)
Knoop uit oma rimpeltjes doos (die nergens op de foto's staat, merk ik nu)
Lekker stoer met kniekousen (kleur militair) van Condor (Kousen en Karton) en Timberlands

Ten tweede voorzag ik de outfit van een 'Bernadette' of zoals Roos het zegt: 'een harige pull'.
De wol die ik gebruikte is Kid Annell van Annell, opnieuw gekocht bij Lana Ecxlusieve.

De afmetingen nam ik over van de 8-jarige versie van de Florence uit het fantastisch breiboek 'Jules en Julie voor groot en klein', het model baseerde ik op mijn grote versie. Ik gebruikte 2 draden en naalden 7 voor de boord en naalden 9 voor de tricotsteek.
Blij met het resultaat, net oversized genoeg, misschien de volgende iets langer ...

Ook bij breien (en zeker bij dergelijke makkelijke modelletjes) kan je volledig op maat breien. Het vergt alleen wat reken-en schetswerk.

Het aantal steken dat je moet opzetten om een bepaald aantal cm te bereiken kan je meestal berekenen aan de hand van het labeltje op de wol: deze vermeldt altijd de stekenverhouding voor het proeflapje, de regel van 3 toepassen en je hebt het juiste aantal steken, easy peasy.

Of als je geen rekenwonder bent zoals mezelf, doe je het proefondervindelijk: steken opzetten, eerste rij breien en meten en afhankelijk van het resultaat steken afhalen of bijvoegen.

Pas op: ook de vastheid waarmee je breit heeft een invloed op het aantal steken, maar dat legt Julie je helder uit in het boek.

Met een restje van de wol het ik nog een haarband gebreid à la Véronique Leysen. 'Nog een breiboek' heeft de twee oudste meisjes in elk geval geprikkeld om zelf aan de slag te gaan met breinaalden.


Ze wordt groot, my giraffe-girl ...

Terwijl deze foto's genomen werden, deed Dieter andere dingen: dikke proficiat met het uitlopen van de Leiemarathon ! The Ladies Neirinck supporterden en zagen dat het goed was !


Kortom, een zonnige zondag, waarin er niet veel genaaid werd, maar des te meer gepland werd voor volgende projecten !* Vroeger had ik het altijd over een 'kleedje' tot een vriendelijke Nederlandse vrouw dacht dat ik vloerkleedjes maakte voor mijn dochters.
** Dit is geen gesponsorde post


Reacties

  1. Wat een prachtige blogpost <3 Die gilet, dat jurkje, de styling... ik ben heel grote fan! Super gedaan! De mini-Florence staat hier ook op het programma; eerst nog een trui voor mijzelf afwerken...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Gaaf! Dat jurkje, de kousen, de hele outfit :)

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Laat je iets achter ? Ik lees het met veel plezier want ik ben super benieuwd wat jullie ervan vinden !
Wil je mij een vraag stellen, mail dan gerust naar depoorter.katrien@gmail.com !

Populaire posts van deze blog

Break Free

Treinen, stations en foto's, dat doet het altijd goed ...
Wat kan ik jullie voorstellen:  - mijn oudste dochter van bijna veertien - een Picha rok uit La Maison Victor: de grootste kindermaat, verlengd naar maxi-rok uit een zalige double gauze, die ik kocht bij De Stoffenkamer. De zakken en de tassels liet ik achterwege. - een Odette t-shirt uit La Maison Victor: maatje 34 in de allerzachtste double gauze, ook uit De Stoffenkamer. Ik werkte voor de halsafwerking met een op patroon getekend beleg. 


Moonstone

Ik had het wat lastig de laatste tijd ... Ondernemen op mijn eentje blijkt gepaard te gaan met hoogtes en met laagtes, een opleiding volgen en kinderen grootbrengen erg intensief, maar super interessant. Alle balletjes in de lucht houden en blijven focussen op 'the bigger picture' blijkt geen sinecure te zijn en dan durft de eeuwige twijfelaar in mij de bovenhand te krijgen ... Maar wat in dit gehele proces wel duidelijk is, is dat ik mijn werk nodig heb om creatief te kunnen zijn en omgekeerd. En de opleiding ('Bemiddeling in burgerlijke en handelszaken') belooft wat meer creativiteit te brengen in mijn werk, hetgeen ik tot nu toe wat miste in mijn dagelijkse bezigheden.  Eind deze maand volgt er alvast een nieuwe uitdaging, namelijk studeren voor een examen, zodat ik vanaf december mijn advocatenpraktijk kan aanvullen met een praktijk als (erkend) bemiddelaar ... Deze vooruitzichten geven dan weer zuurstof aan mijn slabakkende naaiactiviteiten ... Raar toch hoe een …

Working nine to five

Terug aan de slag (ten laatste op 15 april 2017, enfin na Paasmaandag dus -diegene die nieuwsgierig zijn naar wat ik in het dagelijkse leven doe, kunnenhierterecht :-)) betekent opnieuw wat minder tijd om te koken en vooral wat meer georganiseer om alles klaar te krijgen ...  Vlugge receptjes dus, dat hebben we nodig ! Eentje uit de trukendoos van Lien, één  van de twee verzorgsters van Familiehulp die hier vanaf begin januari langskwamen om de zorg voor mij op de schouders van mijn familieleden (die dit trouwens ook meer dan schitterend gedaan hebben en vele pluimen en nog veel meer verdienen !) te verlichten.  Familiehulp is er dus niet enkel voor pas bevallen mama's of senioren, maar ook voor gezinnen waarin één van de partners zijn/haar gedeelte van de huishoudelijke taken niet meer kan opnemen, al dan niet tijdelijk. Je kan hen laten komen voor allerlei huishoudelijke taken, maar ook voor de persoonlijke verzorging.  De bijdrage wordt berekend aan de hand van je inkomen en j…

1999

Tonight i'm gonna party like it's 1999 ...
Waarbij het voor Prince een vooruitblik was toen hij dit zong, kunnen we al heel wat jaren terugblikken ... 
2017, het jaar van de breuk in mijn knie en in mijn professioneel leven, maar vooral het jaar van opstaan, veerkracht en geloof in mijn eigen kracht (alhoewel het al dik oktober was toen dit kwam te dagen *proest*) !
Er werd gehuild, getoast, gebreid, voorzichtig gestapt, terug met de wagen gereden, nog eens gehuild, terug gelachen, op de nagels gebeten van de spanning, gesupporterd, out of the comfortzone gestapt, met de kop tegen de muur gelopen, nog eens gevallen, gerelativeerd, gestudeerd, alweer gelachen, genaaid ... en zoveel meer ! Kortom geleefd ! 
Ik feest, net als op Kerst (die blog ik binnenkort wel eens), in een zelfgemaakte outfit: een Elsa blouse en een Kirsty rok (allebei patronen uit La Maison Victor). 
De Elsa blouse (La Maison Victor, editie september-oktober 2016) was mijn tweede project van de naailes, na d…