Doorgaan naar hoofdcontent

Een terugblik: 1 mei 2015

Waarschuwing: lange post met veel foto's


Door deze post van Van Jansen realiseer ik me dat ik de jurken van het Vormsel geblogd heb, maar niet de jurken van de Eerste Communie, waar het eigenlijk allemaal mee begon.

Enfin, beginnen deed het eigenlijk allemaal met deze post van Liesbet Bergen, ex- De Stoffenkamer.

Liefde op het eerste gezicht, heet dat dan ! Dit zou de communiejurk worden voor mijn Jozefien in 2015 !

Het patroon werd besteld in mei 2013 en naar de naailes meegebracht om te bestuderen, want de tekeningen waren toen nog Chinees voor mij.

Margriet, één van mijn collega-naaisters, met meer levens- en naaiervaring, wou dit wel eens uitproberen en stuurde mij enkele weken later deze foto door :


Ons Natalia zou zeggen: Boenk erop ! Nu had ik nog 2 jaar om de geschikte stof te kiezen en een eigen testversie te maken, tijd zat !

Dé Stof vond ik nog hetzelfde jaar bij Roos en Violet, Michael Miller, Children on Parade, een klassieker ! Misschien daarom dat ik twijfelde en bleef zoeken naar 'iets' anders ... Misschien toch iets meer tule, kant, lintjes, frullen, ... 

Eind 2014, na deze versie en deze, hakte ik de knoop door: het zou de Roma Kid van C'est Dimanche worden in Michael Miller ! Op en top Jozefien, wit en toch speels en draagbaar na de communie.

Maar nu begon het serieuze werk: een testversie !

Jozefien had nog een jurk nodig voor Oudejaar. De stof werd gevonden indenbeer: een eenvoudig donkerblauw katoentje met witte bollen en een zilveren paspel om het was feestelijk te maken: ik volgde de tips die Margriet me had meegegeven en dit was het resultaat:

Foto: Tom Depoorter

Foto: Tom Depoorter

Foto: Tom Depoorter

Foto: Tom Depoorter

Foto: Tom Depoorter
Goudkleurig gilet: Le Big bij Hiddentreasures.be
Ik had hetzelfde probleem als zij met het lijfje, de naaijuf zei mij onderaan het lijfje te beginnen en te markeren ...

Na de testversie, 'the real deal' ... 

Twijfel sloeg weer toe toen plots iedereen (hetgeen erg relatief is, maar kom) de lap van Micheal Miller uit de kast haalde om jurken te maken ... Straks liepen er toch twee met dezelfde jurk rond, oh rampspoed !

Met twee meter stof ter beschikking, dacht ik nog stof over te hebben voor een wit lint, wrong again ! Twee meter bleek erg nipt en er kwam wat puzzelwerk aan te pas om alle delen, voering van het lijfje inclusief er uit te krijgen ... 

Met de kleurtjes op de stof had ik keuze te over voor de paspel. De naaicollega's waren unaniem: turkoois werd het, met een bijpassende biais om een striklintje te maken. 

Er werd een tule rok genaaid, à la Mina Dotter, dus 2 rechthoeken ecru stof, veel tule (1 laag champagnekleurig en 1 laag met glitters) en een elastiek van 5cm breed.

Deze schoentjes pasten perfect bij het geheel: 

Galucci bij aapnootmies.be
Op de ene of de andere manier had ik -tot op de ochtend van de grote dag- niet gezien dat de paspel er toch niet zo perfect in zat als ik het wilde en er wat plooitjes in het lijfje zaten ... Niets meer aan te doen, de (echte !) bloemenkroon werd op haar hoofd gezet, de cardigan (opnieuw eentje van Le Big van Hiddentreasures.be) aangedaan en hup naar de kerk! In de kerk zag ik dat het biaislint ontbrak :-)Ziet ze er niet godvruchtig uit ? 
Na het einde van de dag zag de jurk er zo uit:


Maar na een wasje, was alles weer mooi wit en werd de jurk elk zomerfeest uit de kast gehaald !


De twee andere meisjes hadden natuurlijk ook een (nieuwe) jurk nodig ...

Roos: de Jill jurk uit La Maison Victor, Editie 2, maart-april 2015
De stof had ik voor een speciale gelegenheid gespaard en aangezien er maar 1,5 meter ter beschikking was en mijn tweede dochter maar blijft groeien, was het tijd om deze uit de stoffenkast te halen. 


Ella: voor haar vond ik de inspiratie bij de zomercollectie van Anne Kuris

Bambiblauw bracht de eerste paneelstoffen uit en plots vielen de puzzelstukjes samen. Ik had twee panelen besteld, maar bleek door een fout in het knippen te kort te hebben om de tekening zowel voor- als achteraan perfect te laten doorlopen ... Paniek, want de panelen waren intussen uitverkocht en zouden pas terugkomen eind april, hetgeen uiteraard erg nipt was. Er was niemand die me kon helpen met een paneel (obvious wou iedereen dit pareltje zelf verwerken), maar toen kwam Bambiblauw zelf to the rescue met een afgekeurd paneel  (waar er wat amper zichtbare spikkels in de blauwe lucht zaten). 

Als basis nam ik de Billie-Jurk van La Maison Victor (Editie 3, herfst 2014), tekende er een aangeknipt mouwtje bij. Nog een hagelwit kraagje erbij en mijn tiener had de perfecte jurk !
Het werd een prachtige dag: de weergoden waren ons goed gezind, de versiering was in orde, het eten was lekker, de compagnie was goed ... 

Jozefien zei de volgende ochtend dat het de mooiste dag van haar leven was en dat ze blij was dat Jezus nu in haar hart zat ! 

Mission accomplie !

Enkele sfeerbeelden :

Foto: Tom Depoorter
Foto: Tom Depoorter
Foto: Tom Depoorter
Foto: Tom Depoorter
Deze foto is de enige familiefoto (foto van foto)

De twee feesten zorgden wel voor een serieuze naaidip in de maanden juni tot augustus, maar de zin is meer dan terug en er wordt achter de schermen hard gewerkt aan nieuwe (feest)jurken !

Stay tuned !


Reacties

Een reactie posten

Laat je iets achter ? Ik lees het met veel plezier want ik ben super benieuwd wat jullie ervan vinden !
Wil je mij een vraag stellen, mail dan gerust naar depoorter.katrien@gmail.com !

Populaire posts van deze blog

She

We hebben elkaar ontmoet door een gemeenschappelijke passie: naaien en babbelen.
Ze kwam naar de naailes met een maxi-cosi gevuld met schattigheid en zowat twee jaar later heeft ze een tweede hoopje schattigheid op de wereld gezet.
Gisteren gingen we met het naaigroepje, dat als een verlengde van de naailes is ontstaan, op babybezoek met zelfgemaakte pakjes ... Elena is trouwens al de tweede baby die we in het naaigroepje mochten verwennen met zelfgemaakt moois. In juni was Loes aan de beurt, maar haar zonnehoedjes raakten niet op de blog ...
Dit was mijn pakje:


Dit pakje bestond uit een haarband (volgens dit patroon, maar dan vier centimeter ingekort en in katoen)

Een gebreid pakje volgens een patroon uit een babyboekje van Katia Garens. Het gebruikte katoen was de rest van dit project en kocht ik bij Julijasshop.  Ik had nog een volledige streng liggen en nog wat bolletjes en dit bleek meer dan voldoende voor het pakje in 6 maand. 
De knoopjes kwamen uit mijn voorraad. 
Een bloesje…

Perfect World

Welkom in mijn (opgeruimde) naaistekje.  Naaien kwam in mijn leven nadat de plannen van onze woning reeds meer dan één jaar uitgevoerd waren, vandaar dat de speelhoek voor de kinderen beetje bij beetje door mij werd ingenomen als vaste naaiplaats.  Vorig jaar verhuisde het speelkeukentje definitief naar neefje Vik en in de kerstvakantie werd bij dezelfde meubelgigant een kast aangeschaft om die plaats in te nemen.  De kast herbergt de collectie La Maison Victor, mijn favoriete naaibenodigdheden en een fractie van mijn stoffenvoorraad, voornamelijk deze die recent werden aangeschaft.


De jurk die aan de kast hangt en waarvan ik jullie met trots mijn bijna perfecte tweelingstiksel toon, is de Cara uit de jubileumeditie van La Maison Victor.  Een jurk zonder frivoliteiten, maat 36 in een helblauwe lichte, maar streelzachte sweaterstof: een ideaal recept voor Ella. De sweat kocht ik ook als coupon bij Julijasshop. Gemaakt in een handomdraai en te versieren naar eigen zin of smaak. Leuk me…

In Dreams

Alhoewel de tekst van deze song erg melancholisch is, vind ik de song erg rustgevend ...  De stem van Roy Orbison, de intro, het kabbelen van de melodie en de hoge eindnoten ... Chills !
Om de killere herfstavonden door te komen, maakte ik de Charlene sweater uit de laatste editie van La Maison Victor. Ik vind deze editie echt een top nummer ... Had ik de tijd, ik maakte elk model !
Op de sneak peak van La Maison Victor had ik deze al gezien en hem onmiddellijk mentaal gepind ... De zacht vuilroze nicky velours vond ik opnieuw bij De Strek te Ledeberg. Laat je niet afschrikken door de carnavalsstoffen bij het binnenkomen, maar deze winkel heeft ook een leuke collectie trendstoffen in huis aan een scherpe prijs. Voor deze streelzachte nicky velours betaalde ik 10,00 EUR per meter !
Ik weet niet meer precies hoe breed de stof was, maar 1m 50 was ruim voldoende om de sweater te maken 
Op de laatste namiddag van de vakantie samen met de meisjes maakte ik de sweater af, tekenen inbegrepen…

Hips don't Lie

Over ondergoed schrijven, das net zoals over kousen schrijven: ik had niet gedacht dat ik het ooit zou doen *proest*. 
Ik maakte vorige week dus mijn eerste onderbroek op basis van de Play Pants van Madeit Patterns en de aanpassingen van Ik ben Vink
De eerste onderbroek was voor Jozefien. Toen Ella deze zag, wou ze er ook ene. Intussen hebben ze er beiden een drietal en merkte ik dat gewone tricot het beste resultaat geeft qua pasvorm en draagcomfort. Alleen Roos is nog niet overtuigd ...
Ik maakte er met en zonder pijpjes en er verschenen er al een aantal op mijn IG-account (@sterrenstofbykatrien). 
Ideaal voor restjesverwerking van tricot, alleen mogen de restjes niet te klein zijn, leerde ik ook ...
Dat de restjes van de Paper Pigeons Ice Pink niet zomaar in de restjesbak zouden verdwijnen en vrij snel een project zouden vinden, was al vrij snel duidelijk. Ook was duidelijk dat er nog voldoende stof over zou blijven om iets voor Jozefien te maken. Het werden twee stuks ...
Play P…