Doorgaan naar hoofdcontent

Een terugblik: 1 mei 2015

Waarschuwing: lange post met veel foto's


Door deze post van Van Jansen realiseer ik me dat ik de jurken van het Vormsel geblogd heb, maar niet de jurken van de Eerste Communie, waar het eigenlijk allemaal mee begon.

Enfin, beginnen deed het eigenlijk allemaal met deze post van Liesbet Bergen, ex- De Stoffenkamer.

Liefde op het eerste gezicht, heet dat dan ! Dit zou de communiejurk worden voor mijn Jozefien in 2015 !

Het patroon werd besteld in mei 2013 en naar de naailes meegebracht om te bestuderen, want de tekeningen waren toen nog Chinees voor mij.

Margriet, één van mijn collega-naaisters, met meer levens- en naaiervaring, wou dit wel eens uitproberen en stuurde mij enkele weken later deze foto door :


Ons Natalia zou zeggen: Boenk erop ! Nu had ik nog 2 jaar om de geschikte stof te kiezen en een eigen testversie te maken, tijd zat !

Dé Stof vond ik nog hetzelfde jaar bij Roos en Violet, Michael Miller, Children on Parade, een klassieker ! Misschien daarom dat ik twijfelde en bleef zoeken naar 'iets' anders ... Misschien toch iets meer tule, kant, lintjes, frullen, ... 

Eind 2014, na deze versie en deze, hakte ik de knoop door: het zou de Roma Kid van C'est Dimanche worden in Michael Miller ! Op en top Jozefien, wit en toch speels en draagbaar na de communie.

Maar nu begon het serieuze werk: een testversie !

Jozefien had nog een jurk nodig voor Oudejaar. De stof werd gevonden indenbeer: een eenvoudig donkerblauw katoentje met witte bollen en een zilveren paspel om het was feestelijk te maken: ik volgde de tips die Margriet me had meegegeven en dit was het resultaat:

Foto: Tom Depoorter

Foto: Tom Depoorter

Foto: Tom Depoorter

Foto: Tom Depoorter

Foto: Tom Depoorter
Goudkleurig gilet: Le Big bij Hiddentreasures.be
Ik had hetzelfde probleem als zij met het lijfje, de naaijuf zei mij onderaan het lijfje te beginnen en te markeren ...

Na de testversie, 'the real deal' ... 

Twijfel sloeg weer toe toen plots iedereen (hetgeen erg relatief is, maar kom) de lap van Micheal Miller uit de kast haalde om jurken te maken ... Straks liepen er toch twee met dezelfde jurk rond, oh rampspoed !

Met twee meter stof ter beschikking, dacht ik nog stof over te hebben voor een wit lint, wrong again ! Twee meter bleek erg nipt en er kwam wat puzzelwerk aan te pas om alle delen, voering van het lijfje inclusief er uit te krijgen ... 

Met de kleurtjes op de stof had ik keuze te over voor de paspel. De naaicollega's waren unaniem: turkoois werd het, met een bijpassende biais om een striklintje te maken. 

Er werd een tule rok genaaid, à la Mina Dotter, dus 2 rechthoeken ecru stof, veel tule (1 laag champagnekleurig en 1 laag met glitters) en een elastiek van 5cm breed.

Deze schoentjes pasten perfect bij het geheel: 

Galucci bij aapnootmies.be
Op de ene of de andere manier had ik -tot op de ochtend van de grote dag- niet gezien dat de paspel er toch niet zo perfect in zat als ik het wilde en er wat plooitjes in het lijfje zaten ... Niets meer aan te doen, de (echte !) bloemenkroon werd op haar hoofd gezet, de cardigan (opnieuw eentje van Le Big van Hiddentreasures.be) aangedaan en hup naar de kerk! In de kerk zag ik dat het biaislint ontbrak :-)Ziet ze er niet godvruchtig uit ? 
Na het einde van de dag zag de jurk er zo uit:


Maar na een wasje, was alles weer mooi wit en werd de jurk elk zomerfeest uit de kast gehaald !


De twee andere meisjes hadden natuurlijk ook een (nieuwe) jurk nodig ...

Roos: de Jill jurk uit La Maison Victor, Editie 2, maart-april 2015
De stof had ik voor een speciale gelegenheid gespaard en aangezien er maar 1,5 meter ter beschikking was en mijn tweede dochter maar blijft groeien, was het tijd om deze uit de stoffenkast te halen. 


Ella: voor haar vond ik de inspiratie bij de zomercollectie van Anne Kuris

Bambiblauw bracht de eerste paneelstoffen uit en plots vielen de puzzelstukjes samen. Ik had twee panelen besteld, maar bleek door een fout in het knippen te kort te hebben om de tekening zowel voor- als achteraan perfect te laten doorlopen ... Paniek, want de panelen waren intussen uitverkocht en zouden pas terugkomen eind april, hetgeen uiteraard erg nipt was. Er was niemand die me kon helpen met een paneel (obvious wou iedereen dit pareltje zelf verwerken), maar toen kwam Bambiblauw zelf to the rescue met een afgekeurd paneel  (waar er wat amper zichtbare spikkels in de blauwe lucht zaten). 

Als basis nam ik de Billie-Jurk van La Maison Victor (Editie 3, herfst 2014), tekende er een aangeknipt mouwtje bij. Nog een hagelwit kraagje erbij en mijn tiener had de perfecte jurk !
Het werd een prachtige dag: de weergoden waren ons goed gezind, de versiering was in orde, het eten was lekker, de compagnie was goed ... 

Jozefien zei de volgende ochtend dat het de mooiste dag van haar leven was en dat ze blij was dat Jezus nu in haar hart zat ! 

Mission accomplie !

Enkele sfeerbeelden :

Foto: Tom Depoorter
Foto: Tom Depoorter
Foto: Tom Depoorter
Foto: Tom Depoorter
Deze foto is de enige familiefoto (foto van foto)

De twee feesten zorgden wel voor een serieuze naaidip in de maanden juni tot augustus, maar de zin is meer dan terug en er wordt achter de schermen hard gewerkt aan nieuwe (feest)jurken !

Stay tuned !


Reacties

Een reactie posten

Laat je iets achter ? Ik lees het met veel plezier want ik ben super benieuwd wat jullie ervan vinden !
Wil je mij een vraag stellen, mail dan gerust naar depoorter.katrien@gmail.com !

Populaire posts van deze blog

Break Free

Treinen, stations en foto's, dat doet het altijd goed ...
Wat kan ik jullie voorstellen:  - mijn oudste dochter van bijna veertien - een Picha rok uit La Maison Victor: de grootste kindermaat, verlengd naar maxi-rok uit een zalige double gauze, die ik kocht bij De Stoffenkamer. De zakken en de tassels liet ik achterwege. - een Odette t-shirt uit La Maison Victor: maatje 34 in de allerzachtste double gauze, ook uit De Stoffenkamer. Ik werkte voor de halsafwerking met een op patroon getekend beleg. 


Moonstone

Ik had het wat lastig de laatste tijd ... Ondernemen op mijn eentje blijkt gepaard te gaan met hoogtes en met laagtes, een opleiding volgen en kinderen grootbrengen erg intensief, maar super interessant. Alle balletjes in de lucht houden en blijven focussen op 'the bigger picture' blijkt geen sinecure te zijn en dan durft de eeuwige twijfelaar in mij de bovenhand te krijgen ... Maar wat in dit gehele proces wel duidelijk is, is dat ik mijn werk nodig heb om creatief te kunnen zijn en omgekeerd. En de opleiding ('Bemiddeling in burgerlijke en handelszaken') belooft wat meer creativiteit te brengen in mijn werk, hetgeen ik tot nu toe wat miste in mijn dagelijkse bezigheden.  Eind deze maand volgt er alvast een nieuwe uitdaging, namelijk studeren voor een examen, zodat ik vanaf december mijn advocatenpraktijk kan aanvullen met een praktijk als (erkend) bemiddelaar ... Deze vooruitzichten geven dan weer zuurstof aan mijn slabakkende naaiactiviteiten ... Raar toch hoe een …

Working nine to five

Terug aan de slag (ten laatste op 15 april 2017, enfin na Paasmaandag dus -diegene die nieuwsgierig zijn naar wat ik in het dagelijkse leven doe, kunnenhierterecht :-)) betekent opnieuw wat minder tijd om te koken en vooral wat meer georganiseer om alles klaar te krijgen ...  Vlugge receptjes dus, dat hebben we nodig ! Eentje uit de trukendoos van Lien, één  van de twee verzorgsters van Familiehulp die hier vanaf begin januari langskwamen om de zorg voor mij op de schouders van mijn familieleden (die dit trouwens ook meer dan schitterend gedaan hebben en vele pluimen en nog veel meer verdienen !) te verlichten.  Familiehulp is er dus niet enkel voor pas bevallen mama's of senioren, maar ook voor gezinnen waarin één van de partners zijn/haar gedeelte van de huishoudelijke taken niet meer kan opnemen, al dan niet tijdelijk. Je kan hen laten komen voor allerlei huishoudelijke taken, maar ook voor de persoonlijke verzorging.  De bijdrage wordt berekend aan de hand van je inkomen en j…

Heaven is a Place on Earth

Wat doe je als een knieblessure roet in jouw vakantieplannen gooit ?  Juist, nieuwe plannen maken ! De roadtrip door Scandinavië werd vervangen door een staycation van twee weken, een midweek in de Provence en een weekje op onze favoriete vakantieplek in Italië.  De eerste week vakantie zit er bijna op: Parc Astérix met nonkel Frank (aanrader !), met Opa Jan op Heidi (de rollercoaster ;-)) in Plopsaland De Panne, samen met Oma Lily, nonkel Frank, Arianne, Isaura, tante Leen en nonkel Bram ... Woensdag deed iedereen zowat z'n eigen ding, donderdag werd er gefietst met Les Flammes Rouges, de nieuwbakken lokale damesfietsclub (we zoeken nog leden !) ... en vandaag gingen we met de meisjes dicht bij huis wat chillen met de grote C ! Tijd om foto's te nemen van mijn Carriejurk voor Ella.  Het adresje: Bar Rage, één van de drie zomer Pop-up bars van Aalter en omstreken.  Een klein stukje heaven on earth ...


Herkenbare 'moves' voor ouders van tieners *proest*

 De Mocktail Ba…