Doorgaan naar hoofdcontent

Laid Back

Bakerman is baking bread
Bakerman is baking bread

en dan de fameuze suikerbonen :-D
Maar vooral:

You've got to cool down, take it easy

You've got to cool down, relax, take it easy

Slow down, relax, It's too late to worry

Slow downSlow down

take it easytake it easytake it easy


En laat het nu net dat laatste zijn, waar ik het -samen met vele anderen- moeilijk mee heb. 

Het einde van het schooljaar nadert, hobby's voor volgend jaar moeten ingepland worden, examens voorbereid, schooluitstappen, communiefeesten, verjaardagen, vaderdag ... Ook het einde van het gerechtelijk jaar is in zicht, maar voor alles op zijn gat valt, moeten we de drukke maand juni nog door dus ...


Tijd daarna om het tempo wat af te remmen en te herbronnen ...

Iets wat mij wat rust geeft in drukke tijden is het bakken van brood. Niet moeilijk, niet veel ingrediënten nodig (4 !) en na het bakken de geruststellende geur van versgebakken brood in huis. 
  

Het recept komt opnieuw uit het boekje van Jacques Bloch.

Vier ingrediënten:

- 500 gr bloem (ik gebruik Surfina van Aveve)
- 6 à 7gr droge gist of 10gr 'natte' gist
- 285 ml à 300 ml lauw water
- 9gr zout

Bloem + water kneden  (natte gist oplossen in ongeveer de helft van het water - de droge gist gooi ik gewoon tussen de bloem) tot een glad, compact deeg, het zout kneed ik erdoor als het water er bijna allemaal inzit (opgepast, de gist moet er al doorgekneed zijn - gist en zout zijn geen vrienden van elkaar!) - 10 minuten goed doorkneden - 20 minuten laten rijzen - vorm inboteren - brood vormen en 10 minuten laten rusten - na 10 minuten het brood afplatten (met de vlakke hand er een paar keer op meppen) en er een paar inkepingen in maken met schaar of vork - 60 à 70 minuten laten rijzen (de vorm zal dan mooi vol zijn en het brood zou bol moeten staan) - oven voorverwarmen op 200°C - 20 à 25 minuten laten bakken 
Noot: bij het rijzen eerst bloem strooien over het deeg en dan afdekken met een (propere!) handdoek (de bloem verhindert dat de handdoek in het deeg blijft plakken) 

Wanneer weet je dat je broodje 'gebakken' is ? Als het 'hol' klinkt als je op de onderkant tikt bij het ontvormen :-)

Smakelijk !

Met 'Laid Back' lopen we vooruit: 1990, maar we zijn er nog niet, bij die recente nummers :-)

Reacties

Populaire posts van deze blog

Moonstone

Ik had het wat lastig de laatste tijd ... Ondernemen op mijn eentje blijkt gepaard te gaan met hoogtes en met laagtes, een opleiding volgen en kinderen grootbrengen erg intensief, maar super interessant. Alle balletjes in de lucht houden en blijven focussen op 'the bigger picture' blijkt geen sinecure te zijn en dan durft de eeuwige twijfelaar in mij de bovenhand te krijgen ... Maar wat in dit gehele proces wel duidelijk is, is dat ik mijn werk nodig heb om creatief te kunnen zijn en omgekeerd. En de opleiding ('Bemiddeling in burgerlijke en handelszaken') belooft wat meer creativiteit te brengen in mijn werk, hetgeen ik tot nu toe wat miste in mijn dagelijkse bezigheden.  Eind deze maand volgt er alvast een nieuwe uitdaging, namelijk studeren voor een examen, zodat ik vanaf december mijn advocatenpraktijk kan aanvullen met een praktijk als (erkend) bemiddelaar ... Deze vooruitzichten geven dan weer zuurstof aan mijn slabakkende naaiactiviteiten ... Raar toch hoe een …

1999

Tonight i'm gonna party like it's 1999 ...
Waarbij het voor Prince een vooruitblik was toen hij dit zong, kunnen we al heel wat jaren terugblikken ... 
2017, het jaar van de breuk in mijn knie en in mijn professioneel leven, maar vooral het jaar van opstaan, veerkracht en geloof in mijn eigen kracht (alhoewel het al dik oktober was toen dit kwam te dagen *proest*) !
Er werd gehuild, getoast, gebreid, voorzichtig gestapt, terug met de wagen gereden, nog eens gehuild, terug gelachen, op de nagels gebeten van de spanning, gesupporterd, out of the comfortzone gestapt, met de kop tegen de muur gelopen, nog eens gevallen, gerelativeerd, gestudeerd, alweer gelachen, genaaid ... en zoveel meer ! Kortom geleefd ! 
Ik feest, net als op Kerst (die blog ik binnenkort wel eens), in een zelfgemaakte outfit: een Elsa blouse en een Kirsty rok (allebei patronen uit La Maison Victor). 
De Elsa blouse (La Maison Victor, editie september-oktober 2016) was mijn tweede project van de naailes, na d…

Africa

Param pampam parampam paaaaaaaaaaam

De nieuwste La Maison Victor vond ik op het eerste zicht niet zo spectaculair: een beetje 'been there, done that' ...
Enkele dagen ervoor had ik enkele beelden gezien van Magdalena Collection, met als blikvangers een midi rok en lange broek in Afrikaanse print. In plaats van naar de winkel te spurten, wandelde ik naar mijn stoffenkamer, want enkele jaren geleden had mijn 'moeke' (zo noem ik mijn mama nog steeds) haar kasten opgeruimd en mij twee lappen Afrikaanse stof meegegeven, die ze zelf ongeveer 20 jaar (of is het al 25 of 30 jaar, time flies when having fun) geleden kocht tijdens hun (papa was ook mee) reis naar Kenia en Tanzania. De link met het Fez-patroon werd snel gelegd. 
De stof is redelijk stug en doorzichtig (de kwaliteit lijkt nog het best op linnen) maar ik was niet meer te houden: één van de twee lappen zou een Fez-broek worden !



Ik nam -zoals steeds- maat 42 over, maar wel met een klein hartje ... Een broek is toch …

De Zji

De kop van het school- en gerechtelijk jaar is eraf, de triathlon van Keulen staat afgevinkt op Dieters Bucket List en dat in een tijd onder de 12 uur (om exact te zijn 11 uur, 43 minuten en 42 seconden, hetgeen een 51ste plaats in het algemeen klassement en een 8ste plaats in zijn leeftijdscategorie opleverde) en ook mijn eerste tourtocht met de koersfiets (het Grootste Vrouwenpeleton) is achter de kiezen.  Wat uitwaaien en familietijd was dan ook aan de orde ! Alhoewel we dichter bij Knokke-Heist wonen, kiezen we meestal voor Nieuwpoort als bestemming aan zee. Die 'meestal' moet je wel met een stevige korrel zout nemen, want meer dan één keer per zomer geraken we er meestal niet, aan onze Noordzee.  Op het programma stond een brunch in een charmant eethuisje 'Jeanne' in het centrum van Nieuwpoort. We werden er niet alleen erg hartelijk ontvangen, maar ook super verwend met allerlei lekkers !  Na de brunch trokken we met z'n allen langs de Vismijn en de talrijke …