Doorgaan naar hoofdcontent

Mee mijne vlieger ...


Het schrijven van dit bericht wordt begeleid door de heerlijke geur van vers gebak : Gentse mastellen, na een weekje Paasvakantie, waarin we die schone stede maar liefst twee keer bezochten.

Donderdag naar het Designmusuem ( Bike to the future, een aanrader, voor de kinderen is er een kleine zoektocht met een verrassing op het einde), Huis van Alijn, Bar Bidon ( niet toevallig was Dieter de gids) en voor de meisjes: Primark. Dat laatste blijkt, na de ervaring in London, ook in Gent erg te gelijken op de hel ...


Het Huis van Alijn deed Dieter op zijn eentje en kwam naar huis met bikeporn:De meisjes en ik waren toen al de winkeltjes rond het Gravensteen aan het verkennen, maar we keren zeker nog eens terug naar het Huis van Alijn.

Vrijdag naar Rozebroeken, omdat het daar wel 30 C was:


Een subtropisch zwemparadijs, veel woorden moet ik daar niet aan vuil maken. Druk en proper, dat viel op.

Gisteren en vandaag was onze eigen tuin ons terrein. Zo'n staycation, met mooi weer, i love it! Bovendien is mijn bureau intussen opgeruimd. Er werd ook genaaid, maar dat was gek genoeg in de week dat er gewerkt werd ( behalve Paasmaandag dan).

Maar terug bij het begin: de mastellen

Het recept komt van Bloch, de Gentse bakkerij met tot 2008 haar vestiging in de Veldstraat. De recepten van Jacques Bloch werden kort na de sluiting in drie boekjes gebundeld en eind vorig jaar ontstond er een samenwerking met Delhaize. In het centrum van Gent staat er trouwens een heuse foodtruck van Bloch. Mastellen kan je er ook krijgen. Maar geraak je niet tot in het centrum ? Met dit recept maak je de lekkernij zelf:

Wat heb je nodig voor 10 mastellen ?

-250 gr tarwebloem
-30 gr gist (gebruik je droge gist, neem je 15 gr)
-30 gr bruine suiker
-2 eieren (1 voor het deeg en 1 voor het bestrijken van de mastellen)
-30 gr zachte boter
-125 gr lauwe melk
-4 gr zout
-2,5 gr kaneel
Oven voorverwarmen op 225 C

Gist oplossen in 100 ml lauwe melk, ei erbij doen en loskloppen. Bloem, suiker, kaneel, rest van de melk, zachte boter erbij en gedurende 10 minuten kneden tot een luchtig deeg. Op het laatst er het zout bij doen.

Eerste rijs van een half uurtje. Ik gebruik vaak mijn oven als rijskamer: op 30 C zetten en een kommetje water erbij zetten ( zo droogt het deeg niet uit) en het deeg afdekken met een propere handdoek.

Bolletjes maken van ongeveer 50 gr, op bakplaat leggen en terug 15 minuten laten rijzen.

Op dit moment worden de kaneelbroodjes mastellen: met je duim druk je een kuiltje in het deeg (niet tot op de bakplaat) en daarna laat je ze opnieuw 30 min rijzen.

Zo zien ze er dan ongeveer uit, wanneer je ze inwrijft met losgeklopt ei:


Na nog een half uurtje rijzen, kunnen ze voor ongeveer 7 à 8 min in de voorverwarmde oven.

En zo komen ze eruit en verdwijnen ze na één minuut in de hongerige maagjes van jouw huisgenoten:


Smakelijk en laat weten wat je ervan vond !


Reacties

  1. Het receptje lijkt me zo origineel en wil ik zeker eens proberen!
    Het huis van Alijn moet je zeker eens doen!! Ik ging er 7 jaar geleden met de twee oudste, Leonie is nu 12 en herinnert het zich nog, ze vroeg deze vakantie of we asjeblieft nog eens naar het huis met dat spookje konden in Gent. Toen kregen de kids namelijk een koptelefoon met een verhaal van een spookje ...

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie plaatsen

Laat je iets achter ? Ik lees het met veel plezier want ik ben super benieuwd wat jullie ervan vinden !
Wil je mij een vraag stellen, mail dan gerust naar depoorter.katrien@gmail.com !

Populaire berichten van deze blog

Break Free

Treinen, stations en foto's, dat doet het altijd goed ...
Wat kan ik jullie voorstellen:  - mijn oudste dochter van bijna veertien - een Picha rok uit La Maison Victor: de grootste kindermaat, verlengd naar maxi-rok uit een zalige double gauze, die ik kocht bij De Stoffenkamer. De zakken en de tassels liet ik achterwege. - een Odette t-shirt uit La Maison Victor: maatje 34 in de allerzachtste double gauze, ook uit De Stoffenkamer. Ik werkte voor de halsafwerking met een op patroon getekend beleg. 


Working nine to five

Terug aan de slag (ten laatste op 15 april 2017, enfin na Paasmaandag dus -diegene die nieuwsgierig zijn naar wat ik in het dagelijkse leven doe, kunnenhierterecht :-)) betekent opnieuw wat minder tijd om te koken en vooral wat meer georganiseer om alles klaar te krijgen ...  Vlugge receptjes dus, dat hebben we nodig ! Eentje uit de trukendoos van Lien, één  van de twee verzorgsters van Familiehulp die hier vanaf begin januari langskwamen om de zorg voor mij op de schouders van mijn familieleden (die dit trouwens ook meer dan schitterend gedaan hebben en vele pluimen en nog veel meer verdienen !) te verlichten.  Familiehulp is er dus niet enkel voor pas bevallen mama's of senioren, maar ook voor gezinnen waarin één van de partners zijn/haar gedeelte van de huishoudelijke taken niet meer kan opnemen, al dan niet tijdelijk. Je kan hen laten komen voor allerlei huishoudelijke taken, maar ook voor de persoonlijke verzorging.  De bijdrage wordt berekend aan de hand van je inkomen en j…

Rosa

De kop van het nieuwe schooljaar is er vanaf en ook de naailessen zijn terug begonnen.

Mijn eerste project uit de les, kan ik je al voorstellen: De Rosa jurk uit La Maison Victor, Editie 2, maart-april 2015.

Een gemakkelijke jurk, zowel om te maken als om te dragen.

De stof is deze uit de Maan collectie gekocht bij Mondepot. In het het echt is de stof nog mooier ! Wel opnieuw geen idee of ik de rechte kant heb gebruikt. Samen met de andere cursisten koos ik voor de kant waar de stipjes op de stof wat blauw-grijs zijn ...

De mouwen hebben een zoom van 8 cm, zodat ik ze nog eens kan omslaan.

De neklijn achteraan veranderde ik, aangezien het v-nekje achteraan een te grote halsopening zou geven.

Er zit een rits in, maar ik kan de jurk eigenlijk gewoon aan- en uitdoen boven het hoofd.

De schouder had wat mij betreft nog iets verder mogen komen.

De stof is licht en zomers (en doorzichtig), maar met een onderjurkje, taupe kousen, zwarte enkellaarsje en een zandkleurige Bernadette, heb je in …

Liefde is Alles

O-oh liefde is alles
Liefde is alles
Wat er blijft wanneer de rest verloren is
Leg je hand in de mijne
Tot we samen verdwijnen
Dan wordt het helder, wordt het simpel
Dan winnen we met vlag en wimpel
En zonder loopt het meestal ergens mis


Liefde voor je partner, kinderen, ouders, schoonouders, (schoon)broers en (schoon)zus, neefjes en nichtjes ...
Liefde voor de vrienden en vriendinnen, collega's ...
Liefde voor de familiehulp, de kine en de hometrainer (al is het met deze laatste eerder een haat-liefde-verhouding)

Zonder al deze liefde stond ik nu al niet met mijn krukken te zwaaien. 3 maand na het ongeval, kan ik korte stukjes stappen zonder krukken (maar met unloaderbrace), kan ik fietsen (op de hometrainer) zonder weerstand en zal ik wellicht volgende week het groen licht van de orthopedist krijgen om te beginnen autorijden, werken en trainen met weerstand. Duimen jullie mee ?

Zoals jullie wellicht opmerken, is de liefde voor eten in de revalidatieperiode ook niet overgegaan en zijn de win…