Doorgaan naar hoofdcontent

Mee mijne vlieger ...


Het schrijven van dit bericht wordt begeleid door de heerlijke geur van vers gebak : Gentse mastellen, na een weekje Paasvakantie, waarin we die schone stede maar liefst twee keer bezochten.

Donderdag naar het Designmusuem ( Bike to the future, een aanrader, voor de kinderen is er een kleine zoektocht met een verrassing op het einde), Huis van Alijn, Bar Bidon ( niet toevallig was Dieter de gids) en voor de meisjes: Primark. Dat laatste blijkt, na de ervaring in London, ook in Gent erg te gelijken op de hel ...


Het Huis van Alijn deed Dieter op zijn eentje en kwam naar huis met bikeporn:De meisjes en ik waren toen al de winkeltjes rond het Gravensteen aan het verkennen, maar we keren zeker nog eens terug naar het Huis van Alijn.

Vrijdag naar Rozebroeken, omdat het daar wel 30 C was:


Een subtropisch zwemparadijs, veel woorden moet ik daar niet aan vuil maken. Druk en proper, dat viel op.

Gisteren en vandaag was onze eigen tuin ons terrein. Zo'n staycation, met mooi weer, i love it! Bovendien is mijn bureau intussen opgeruimd. Er werd ook genaaid, maar dat was gek genoeg in de week dat er gewerkt werd ( behalve Paasmaandag dan).

Maar terug bij het begin: de mastellen

Het recept komt van Bloch, de Gentse bakkerij met tot 2008 haar vestiging in de Veldstraat. De recepten van Jacques Bloch werden kort na de sluiting in drie boekjes gebundeld en eind vorig jaar ontstond er een samenwerking met Delhaize. In het centrum van Gent staat er trouwens een heuse foodtruck van Bloch. Mastellen kan je er ook krijgen. Maar geraak je niet tot in het centrum ? Met dit recept maak je de lekkernij zelf:

Wat heb je nodig voor 10 mastellen ?

-250 gr tarwebloem
-30 gr gist (gebruik je droge gist, neem je 15 gr)
-30 gr bruine suiker
-2 eieren (1 voor het deeg en 1 voor het bestrijken van de mastellen)
-30 gr zachte boter
-125 gr lauwe melk
-4 gr zout
-2,5 gr kaneel
Oven voorverwarmen op 225 C

Gist oplossen in 100 ml lauwe melk, ei erbij doen en loskloppen. Bloem, suiker, kaneel, rest van de melk, zachte boter erbij en gedurende 10 minuten kneden tot een luchtig deeg. Op het laatst er het zout bij doen.

Eerste rijs van een half uurtje. Ik gebruik vaak mijn oven als rijskamer: op 30 C zetten en een kommetje water erbij zetten ( zo droogt het deeg niet uit) en het deeg afdekken met een propere handdoek.

Bolletjes maken van ongeveer 50 gr, op bakplaat leggen en terug 15 minuten laten rijzen.

Op dit moment worden de kaneelbroodjes mastellen: met je duim druk je een kuiltje in het deeg (niet tot op de bakplaat) en daarna laat je ze opnieuw 30 min rijzen.

Zo zien ze er dan ongeveer uit, wanneer je ze inwrijft met losgeklopt ei:


Na nog een half uurtje rijzen, kunnen ze voor ongeveer 7 à 8 min in de voorverwarmde oven.

En zo komen ze eruit en verdwijnen ze na één minuut in de hongerige maagjes van jouw huisgenoten:


Smakelijk en laat weten wat je ervan vond !


Reacties

  1. Het receptje lijkt me zo origineel en wil ik zeker eens proberen!
    Het huis van Alijn moet je zeker eens doen!! Ik ging er 7 jaar geleden met de twee oudste, Leonie is nu 12 en herinnert het zich nog, ze vroeg deze vakantie of we asjeblieft nog eens naar het huis met dat spookje konden in Gent. Toen kregen de kids namelijk een koptelefoon met een verhaal van een spookje ...

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie plaatsen

Superbenieuwd naar wat jullie ervan vinden ... Laat gerust iets achter, ik lees het met veel plezier ! Wil je mij een vraag stellen, mail dan gerust naar depoorter.katrien@gmail.com !

Populaire berichten van deze blog

Twee meisjes op het strand

Ze lezen modebladen en dragen sweaters uit stof, getekend door Eva Mouton in samenwerking met Bambiblauw.

En laat Eva Mouton nu één van de nieuwe rolmodellen zijn voor mijn tienerdochters (Check, mama, die nageltattoo's, drool drool). Ze hadden niet beter kunnen kiezen: een madam met ondernemingszin, creativiteit ten overvloede, een grote liefde voor dieren en een sprankelende dosis humor en zelfrelativering.

En neen, er scheelt niets aan jullie ogen: het zijn er inderdaad drie en ze zitten niet op het strand. De foto's zijn genomen aan de oevers van het kanaal, in de buurt.

De weersvoorspellingen (alhoewel, heeft nu toch de hele namiddag de zon geschenen, zekers) en balletrepetities stuurden de plannen om terug naar zee te gaan in de war, maar gelukkig hebben we 'water' dichtbij huis. Een deken, een doos vol aardbeien, water en we waren vertrokken ...

De stoffen zijn zalig om mee te werken en voelen zalig aan op de huid ... ideaal om aan te doen op een zon gebruind …

Wild horses

Song uit opnieuw 1987, wat blijkbaar voor mij een muzikaal topjaar was (proest).

As the sun goes down on the arizona plain
and the wind whistles by like a runaway train
hey hey hey it's a beautiful thing
well it's me and you and a flatbed truck
my heart kicking over like a whitetail buck
hey hey hey in the middle of spring

You can cut me deep
you can cut me down
you can cut me loose 
don't you know it's okay
you can kick and scream
you can slap my face
you can set my wheels on a high speed chase
hey no matter what you do

Wild horses could not drag me away from you
Wild horses could not drag me away from you

Terwijl anderen in hun pen kropen om te reageren op de stok die de voorzitster van een politieke partij in het hoenderhok gooide over de moederschapsrust en de verdeling van deze tussen moeder en vader, zat ik rustig achter mijn naaimachine om de Aster-trui te maken uit het laatste nummer van La Maison Victor in het vierde stofje van de Eva Mouton Collectie van Bambiblauw. 
Niet dat …

Rosa

De kop van het nieuwe schooljaar is er vanaf en ook de naailessen zijn terug begonnen.

Mijn eerste project uit de les, kan ik je al voorstellen: De Rosa jurk uit La Maison Victor, Editie 2, maart-april 2015.

Een gemakkelijke jurk, zowel om te maken als om te dragen.

De stof is deze uit de Maan collectie gekocht bij Mondepot. In het het echt is de stof nog mooier ! Wel opnieuw geen idee of ik de rechte kant heb gebruikt. Samen met de andere cursisten koos ik voor de kant waar de stipjes op de stof wat blauw-grijs zijn ...

De mouwen hebben een zoom van 8 cm, zodat ik ze nog eens kan omslaan.

De neklijn achteraan veranderde ik, aangezien het v-nekje achteraan een te grote halsopening zou geven.

Er zit een rits in, maar ik kan de jurk eigenlijk gewoon aan- en uitdoen boven het hoofd.

De schouder had wat mij betreft nog iets verder mogen komen.

De stof is licht en zomers (en doorzichtig), maar met een onderjurkje, taupe kousen, zwarte enkellaarsje en een zandkleurige Bernadette, heb je in …

Weather with you

Mamaaaaa .... we leren vanaf morgen over de herfst en ik heb 'herfstdingen' nodig ...

Nu wonen we wel wat landelijk, maar meer dan wat afgevallen bladeren vind je hier niet in de onmiddellijke omgeving. Dus maakten we deze namiddag een blitzbezoek aan het Drongengoed op een kleine 10 km van onze voordeur. Joke Schauvlieghe opende er vorig weekend nog een nieuw boslooppad, dat we in de komende weken wel eens zullen uittesten ...
Maar bon, eerst 'herfstdingen' dus. We vonden paddestoelen, bladeren (duh), beukenootjes en tamme kastanjes, maar we maakten ook van de gelegenheid gebruik om foto's te nemen voor de blog. 
Je zal hier de komende tijd heel wat zien passeren met de hashtag #mysisterswedding14012017, want mijn zus en haar lief trouwen en op die dag moeten we er natuurlijk allemaal piekfijn uitzien !
Ze heeft me gevraagd om de jurken van de bruidsmeisjes te maken, maar die ga ik natuurlijk niet voor de grote dag aan jullie voorstellen. Deze blijven geheim tot n…