Het schrijven van dit bericht wordt begeleid door de heerlijke geur van vers gebak : Gentse mastellen, na een weekje Paasvakantie, waarin we die schone stede maar liefst twee keer bezochten.
Donderdag naar het Designmusuem ( Bike to the future, een aanrader, voor de kinderen is er een kleine zoektocht met een verrassing op het einde), Huis van Alijn, Bar Bidon ( niet toevallig was Dieter de gids) en voor de meisjes: Primark. Dat laatste blijkt, na de ervaring in London, ook in Gent erg te gelijken op de hel ...
Het Huis van Alijn deed Dieter op zijn eentje en kwam naar huis met bikeporn:
De meisjes en ik waren toen al de winkeltjes rond het Gravensteen aan het verkennen, maar we keren zeker nog eens terug naar het Huis van Alijn.
Vrijdag naar Rozebroeken, omdat het daar wel 30 C was:
Een subtropisch zwemparadijs, veel woorden moet ik daar niet aan vuil maken. Druk en proper, dat viel op.
Gisteren en vandaag was onze eigen tuin ons terrein. Zo'n staycation, met mooi weer, i love it! Bovendien is mijn bureau intussen opgeruimd. Er werd ook genaaid, maar dat was gek genoeg in de week dat er gewerkt werd ( behalve Paasmaandag dan).
Maar terug bij het begin: de mastellen
Het recept komt van Bloch, de Gentse bakkerij met tot 2008 haar vestiging in de Veldstraat. De recepten van Jacques Bloch werden kort na de sluiting in drie boekjes gebundeld en eind vorig jaar ontstond er een samenwerking met Delhaize. In het centrum van Gent staat er trouwens een heuse foodtruck van Bloch. Mastellen kan je er ook krijgen. Maar geraak je niet tot in het centrum ? Met dit recept maak je de lekkernij zelf:
Wat heb je nodig voor 10 mastellen ?
-250 gr tarwebloem
-30 gr gist (gebruik je droge gist, neem je 15 gr)
-30 gr bruine suiker
-2 eieren (1 voor het deeg en 1 voor het bestrijken van de mastellen)
-30 gr zachte boter
-125 gr lauwe melk
-4 gr zout
-2,5 gr kaneel
Oven voorverwarmen op 225 C
Gist oplossen in 100 ml lauwe melk, ei erbij doen en loskloppen. Bloem, suiker, kaneel, rest van de melk, zachte boter erbij en gedurende 10 minuten kneden tot een luchtig deeg. Op het laatst er het zout bij doen.
Eerste rijs van een half uurtje. Ik gebruik vaak mijn oven als rijskamer: op 30 C zetten en een kommetje water erbij zetten ( zo droogt het deeg niet uit) en het deeg afdekken met een propere handdoek.
Bolletjes maken van ongeveer 50 gr, op bakplaat leggen en terug 15 minuten laten rijzen.
Op dit moment worden de kaneelbroodjes mastellen: met je duim druk je een kuiltje in het deeg (niet tot op de bakplaat) en daarna laat je ze opnieuw 30 min rijzen.
Zo zien ze er dan ongeveer uit, wanneer je ze inwrijft met losgeklopt ei:
Na nog een half uurtje rijzen, kunnen ze voor ongeveer 7 à 8 min in de voorverwarmde oven.
En zo komen ze eruit en verdwijnen ze na één minuut in de hongerige maagjes van jouw huisgenoten:
Smakelijk en laat weten wat je ervan vond !
Het receptje lijkt me zo origineel en wil ik zeker eens proberen!
BeantwoordenVerwijderenHet huis van Alijn moet je zeker eens doen!! Ik ging er 7 jaar geleden met de twee oudste, Leonie is nu 12 en herinnert het zich nog, ze vroeg deze vakantie of we asjeblieft nog eens naar het huis met dat spookje konden in Gent. Toen kregen de kids namelijk een koptelefoon met een verhaal van een spookje ...