Doorgaan naar hoofdcontent

Linda

Het naaischooljaar zit er weer op, voor mij althans, want normaal is er donderdag nog één les. Ik gaf mijn parkeerbadge echter al in aangezien er donderdag een professionele opleiding op het programma staat.

Ik kijk er naar uit, maar dat wil zeggen dat er vorige donderdag al afscheid werd genomen van Linda, de naaijuf.

Ik 'dubbelde' en was dus al vertrouwd met haar nononsense aanpak, maar voor de nieuwtjes was het een verademing om naast de verplichte stukken ook veel te kunnen freestylen.We gaan er met z'n allen nog een jaartje bijdoen en hopelijk kunnen we het laatste lesjaar van Linda zo aangenaam mogelijk maken ..

Eén  van de cursisten had een leuke broek gemaakt en had nog een stuk stof over. De Burda's werden erbij gehaald en de keuze viel op een t-shirt met aangeknipte mouwtjes, waarvan de hals werd aangepast. Het patroon werd overgetekend in maat 40 en ging de hele klas door.

Linda paste het aan aan mijn maat (it still ain't 40, proest) en na het laatste knoopsgat aan de polo van Dieter, ging ik aan de slag met een polyester stofje uit mijn eigen berging. De 3 meter stof was bedoeld voor een zwierkleed voor mezelf, nu is er nog genoeg over voor een Harlequin.

Op een halve les zat het in elkaar voor een eerste pasbeurt, na de les haakte ik verder aan week 8 van de Dolly Plaid, vrijdagmiddag koos ik de perfecte satijnen biais uit mijn fourniturenkastje en vrijdagavond werkte ik hals, mouwen en zoom af.

De microtexnaald bleek onmisbaar te zijn, een poging om toch te naaien met de 'gewone' naald liep bijna faliekant af ...

Ik kon het bloesje, het eerste stuk voorzien van mijn labels, aandoen om als trotse moeder de balletrapporten van Roos en Jozefien op te halen op zaterdagnamiddag.

Met maxirok (gekocht), colorblocking:
Patronen gebruik ik meestal maar één keer, maar ik denk dat dit een uitzondering zal zijn.

Net als de Harlequin kan je heel wat variaties vinden: afwerking hals, splitjes in de zijkant, boord aan de onderkant ... Ook verschillende stoffen zijn mogelijk: fijne breisels, zijdeachtige stoffen, voile, katoen, tricot ... Volgens mij zou ook neopreen een leuk resultaat geven.

Een tweede versie maakte ik in een voile die ik kocht in Anzegem. Volgers van Emma en Mona kennen het voormalige schatkeldertje wel. Mijn stoffenkast telt nog een aantal pareltjes van daar.


Het bloesje kreeg splitjes aan de zijkant en de hals werkte ik af met witte paspel. Op het eerste zicht een wat 'bommastofje', maar met de roze, gele en groene fluo bloemetjes toch pittig, zomers en luchtig.
De afwerking aan de zoom en de mouwtjes ging als volgt: overlocken, overlockte randje inplooien en nogmaals inplooien, klaar is kees! Ook voor de voile gebruikte ik de microtexnaald, maar het verwerken ging iets vlotter dan het polyester stofje !

Onze 18-jarige kater Joeksel
Ook van deze stof heb ik nog voldoende over voor een nieuw project (wellicht Donna bloesje van Lmv)

In beide bloesjes naaide ik dus mijn label, besteld bij Nominette:
Er gaan nog versies volgen van de Linda, zoals het patroon voortaan heet !

Ik weet niet meer exact in welke Burda het bloesje stond, maar op de website van Burdastyle vind je wel een aantal topjes met aangeknipte mouwtjes. Bovendien is dat volgens mij echt niet moeilijk om te tekenen of over te tekenen van een bestaand t-shirt ...

'Linda' is een song van Will Tura (1970). Bart Peeters maakte er een leuke coverversie van voor Turalura (1990). Op deze CD staat ook de wereldberoemde versie van 'Arme Joe' door Noordkaap.

Reacties

Een reactie plaatsen

Superbenieuwd naar wat jullie ervan vinden ... Laat gerust iets achter, ik lees het met veel plezier ! Wil je mij een vraag stellen, mail dan gerust naar depoorter.katrien@gmail.com !

Populaire berichten van deze blog

Twee meisjes op het strand

Ze lezen modebladen en dragen sweaters uit stof, getekend door Eva Mouton in samenwerking met Bambiblauw.

En laat Eva Mouton nu één van de nieuwe rolmodellen zijn voor mijn tienerdochters (Check, mama, die nageltattoo's, drool drool). Ze hadden niet beter kunnen kiezen: een madam met ondernemingszin, creativiteit ten overvloede, een grote liefde voor dieren en een sprankelende dosis humor en zelfrelativering.

En neen, er scheelt niets aan jullie ogen: het zijn er inderdaad drie en ze zitten niet op het strand. De foto's zijn genomen aan de oevers van het kanaal, in de buurt.

De weersvoorspellingen (alhoewel, heeft nu toch de hele namiddag de zon geschenen, zekers) en balletrepetities stuurden de plannen om terug naar zee te gaan in de war, maar gelukkig hebben we 'water' dichtbij huis. Een deken, een doos vol aardbeien, water en we waren vertrokken ...

De stoffen zijn zalig om mee te werken en voelen zalig aan op de huid ... ideaal om aan te doen op een zon gebruind …

Wild horses

Song uit opnieuw 1987, wat blijkbaar voor mij een muzikaal topjaar was (proest).

As the sun goes down on the arizona plain
and the wind whistles by like a runaway train
hey hey hey it's a beautiful thing
well it's me and you and a flatbed truck
my heart kicking over like a whitetail buck
hey hey hey in the middle of spring

You can cut me deep
you can cut me down
you can cut me loose 
don't you know it's okay
you can kick and scream
you can slap my face
you can set my wheels on a high speed chase
hey no matter what you do

Wild horses could not drag me away from you
Wild horses could not drag me away from you

Terwijl anderen in hun pen kropen om te reageren op de stok die de voorzitster van een politieke partij in het hoenderhok gooide over de moederschapsrust en de verdeling van deze tussen moeder en vader, zat ik rustig achter mijn naaimachine om de Aster-trui te maken uit het laatste nummer van La Maison Victor in het vierde stofje van de Eva Mouton Collectie van Bambiblauw. 
Niet dat …

Rosa

De kop van het nieuwe schooljaar is er vanaf en ook de naailessen zijn terug begonnen.

Mijn eerste project uit de les, kan ik je al voorstellen: De Rosa jurk uit La Maison Victor, Editie 2, maart-april 2015.

Een gemakkelijke jurk, zowel om te maken als om te dragen.

De stof is deze uit de Maan collectie gekocht bij Mondepot. In het het echt is de stof nog mooier ! Wel opnieuw geen idee of ik de rechte kant heb gebruikt. Samen met de andere cursisten koos ik voor de kant waar de stipjes op de stof wat blauw-grijs zijn ...

De mouwen hebben een zoom van 8 cm, zodat ik ze nog eens kan omslaan.

De neklijn achteraan veranderde ik, aangezien het v-nekje achteraan een te grote halsopening zou geven.

Er zit een rits in, maar ik kan de jurk eigenlijk gewoon aan- en uitdoen boven het hoofd.

De schouder had wat mij betreft nog iets verder mogen komen.

De stof is licht en zomers (en doorzichtig), maar met een onderjurkje, taupe kousen, zwarte enkellaarsje en een zandkleurige Bernadette, heb je in …

Weather with you

Mamaaaaa .... we leren vanaf morgen over de herfst en ik heb 'herfstdingen' nodig ...

Nu wonen we wel wat landelijk, maar meer dan wat afgevallen bladeren vind je hier niet in de onmiddellijke omgeving. Dus maakten we deze namiddag een blitzbezoek aan het Drongengoed op een kleine 10 km van onze voordeur. Joke Schauvlieghe opende er vorig weekend nog een nieuw boslooppad, dat we in de komende weken wel eens zullen uittesten ...
Maar bon, eerst 'herfstdingen' dus. We vonden paddestoelen, bladeren (duh), beukenootjes en tamme kastanjes, maar we maakten ook van de gelegenheid gebruik om foto's te nemen voor de blog. 
Je zal hier de komende tijd heel wat zien passeren met de hashtag #mysisterswedding14012017, want mijn zus en haar lief trouwen en op die dag moeten we er natuurlijk allemaal piekfijn uitzien !
Ze heeft me gevraagd om de jurken van de bruidsmeisjes te maken, maar die ga ik natuurlijk niet voor de grote dag aan jullie voorstellen. Deze blijven geheim tot n…