Doorgaan naar hoofdcontent

Linda

Het naaischooljaar zit er weer op, voor mij althans, want normaal is er donderdag nog één les. Ik gaf mijn parkeerbadge echter al in aangezien er donderdag een professionele opleiding op het programma staat.

Ik kijk er naar uit, maar dat wil zeggen dat er vorige donderdag al afscheid werd genomen van Linda, de naaijuf.

Ik 'dubbelde' en was dus al vertrouwd met haar nononsense aanpak, maar voor de nieuwtjes was het een verademing om naast de verplichte stukken ook veel te kunnen freestylen.We gaan er met z'n allen nog een jaartje bijdoen en hopelijk kunnen we het laatste lesjaar van Linda zo aangenaam mogelijk maken ..

Eén  van de cursisten had een leuke broek gemaakt en had nog een stuk stof over. De Burda's werden erbij gehaald en de keuze viel op een t-shirt met aangeknipte mouwtjes, waarvan de hals werd aangepast. Het patroon werd overgetekend in maat 40 en ging de hele klas door.

Linda paste het aan aan mijn maat (it still ain't 40, proest) en na het laatste knoopsgat aan de polo van Dieter, ging ik aan de slag met een polyester stofje uit mijn eigen berging. De 3 meter stof was bedoeld voor een zwierkleed voor mezelf, nu is er nog genoeg over voor een Harlequin.

Op een halve les zat het in elkaar voor een eerste pasbeurt, na de les haakte ik verder aan week 8 van de Dolly Plaid, vrijdagmiddag koos ik de perfecte satijnen biais uit mijn fourniturenkastje en vrijdagavond werkte ik hals, mouwen en zoom af.

De microtexnaald bleek onmisbaar te zijn, een poging om toch te naaien met de 'gewone' naald liep bijna faliekant af ...

Ik kon het bloesje, het eerste stuk voorzien van mijn labels, aandoen om als trotse moeder de balletrapporten van Roos en Jozefien op te halen op zaterdagnamiddag.

Met maxirok (gekocht), colorblocking:
Patronen gebruik ik meestal maar één keer, maar ik denk dat dit een uitzondering zal zijn.

Net als de Harlequin kan je heel wat variaties vinden: afwerking hals, splitjes in de zijkant, boord aan de onderkant ... Ook verschillende stoffen zijn mogelijk: fijne breisels, zijdeachtige stoffen, voile, katoen, tricot ... Volgens mij zou ook neopreen een leuk resultaat geven.

Een tweede versie maakte ik in een voile die ik kocht in Anzegem. Volgers van Emma en Mona kennen het voormalige schatkeldertje wel. Mijn stoffenkast telt nog een aantal pareltjes van daar.


Het bloesje kreeg splitjes aan de zijkant en de hals werkte ik af met witte paspel. Op het eerste zicht een wat 'bommastofje', maar met de roze, gele en groene fluo bloemetjes toch pittig, zomers en luchtig.
De afwerking aan de zoom en de mouwtjes ging als volgt: overlocken, overlockte randje inplooien en nogmaals inplooien, klaar is kees! Ook voor de voile gebruikte ik de microtexnaald, maar het verwerken ging iets vlotter dan het polyester stofje !

Onze 18-jarige kater Joeksel
Ook van deze stof heb ik nog voldoende over voor een nieuw project (wellicht Donna bloesje van Lmv)

In beide bloesjes naaide ik dus mijn label, besteld bij Nominette:
Er gaan nog versies volgen van de Linda, zoals het patroon voortaan heet !

Ik weet niet meer exact in welke Burda het bloesje stond, maar op de website van Burdastyle vind je wel een aantal topjes met aangeknipte mouwtjes. Bovendien is dat volgens mij echt niet moeilijk om te tekenen of over te tekenen van een bestaand t-shirt ...

'Linda' is een song van Will Tura (1970). Bart Peeters maakte er een leuke coverversie van voor Turalura (1990). Op deze CD staat ook de wereldberoemde versie van 'Arme Joe' door Noordkaap.

Reacties

Een reactie posten

Laat je iets achter ? Ik lees het met veel plezier want ik ben super benieuwd wat jullie ervan vinden !
Wil je mij een vraag stellen, mail dan gerust naar depoorter.katrien@gmail.com !

Populaire posts van deze blog

Perfect World

Welkom in mijn (opgeruimde) naaistekje.  Naaien kwam in mijn leven nadat de plannen van onze woning reeds meer dan één jaar uitgevoerd waren, vandaar dat de speelhoek voor de kinderen beetje bij beetje door mij werd ingenomen als vaste naaiplaats.  Vorig jaar verhuisde het speelkeukentje definitief naar neefje Vik en in de kerstvakantie werd bij dezelfde meubelgigant een kast aangeschaft om die plaats in te nemen.  De kast herbergt de collectie La Maison Victor, mijn favoriete naaibenodigdheden en een fractie van mijn stoffenvoorraad, voornamelijk deze die recent werden aangeschaft.


De jurk die aan de kast hangt en waarvan ik jullie met trots mijn bijna perfecte tweelingstiksel toon, is de Cara uit de jubileumeditie van La Maison Victor.  Een jurk zonder frivoliteiten, maat 36 in een helblauwe lichte, maar streelzachte sweaterstof: een ideaal recept voor Ella. De sweat kocht ik ook als coupon bij Julijasshop. Gemaakt in een handomdraai en te versieren naar eigen zin of smaak. Leuk me…

Summer in the City

It's getting hot in here ...  Neen, das ander nummer, maar je voelt het in de lucht: de zomer hangt er in !  De rokjes en jurkjes worden korter, de panty's kunnen eindelijk in de kast blijven liggen, sandalen worden opgeblonken, de barbecue uitgerold ...  Een heerlijke tijd om wasgoed te drogen, een ramptijd voor hooikoortspatiënten (waarvan ik er helaas eentje ben), een zalige tijd om te genieten op een terras tot in de kleine uurtjes ... Catch my drift ?

In de nieuwste editie van Fibre Mood #5 staan er opnieuw enkele leuke designs om jouw zomergarderobe aan te vullen.  Ik kreeg de kans om het patroon Rosalie te maken.  Alhoewel dit de ideale tienerjurk is, besloot ik om deze voor mezelf te maken. De eerste foto's toonden deze jurk namelijk ook op een 'voller' model en ik was verkocht !
De tencel jeans die ik bij Pieke Wieke kocht om een Taylor jurk (uit Fibre Mood #4) te maken, kreeg een andere bestemming en ik een nieuwe lievelings zomerjurk.De jurk zit op één…

(It's Not Easy ) Bein' Green

Een groene maxijurk, een groen Pola, dat had ik mijn hoofd na het verschijnen van Fibremood #3.  Ik maakte eerst een testversie van de jurk, omdat er nogal veel stof in kruipt en je voor een leuke viscose toch al snel meer dan 15,00 EUR per meter betaalt ... Met net 3 meter teststof kon ik er een midiversie uitkrijgen, die je hier kan terugvinden. Ik volgde haar aanwijzingen om de jurk wat korter te maken en liet ook de manchetten en zakken vallen. Maar de definitieve jurk zou dus groen zijn en lang ! Toen we half april in Milaan waren, werd er geen stof geshopt en ook in de webwinkels vond ik geen groene viscose die beantwoordde aan mijn wensen ... het moest echt fel groen zijn en boho-stijl uitstralen.  Half mei was ik op een maandag voor het werk in Kortrijk en wie Kortrijk zegt, zegt Harelbeke en wie Harelbeke zegt, zegt In Den Beer !  De dames van In Den Beer zitten sinds het begin van dit jaar in een nagelnieuwe winkel, maar leveren nog steeds dezelfde geweldige service: een ru…

Gigi (l'Amoroso)

Eentje uit mijn geboortejaar van de zangeres met de zwoelste stem ooit ...

Dat liedje catapulteert je onmiddellijk naar de zwoele straatjes van Napels, met een Napolitaanse Tarantella op de achtergrond. 
Of naar die zomer toen Dieter en ik in onze Opel Corsa helemaal tot in Bordeaux reden, ruzie maakten op een golfcourt en op de terugweg bleven hangen op een radiozender die de hele tijd Dalida, Nicoletta ('Il est Mort Le Soleil -1970, met de wondere tekst 'Il est mort le soleil, il est mort ... mais je suis la seule à porter le dieul) en andere Franse klassiekers speelde ... Heerlijk. 
Jammergenoeg is in deze periode van het jaar de zon ver te zoeken ... 
We moeten ons dan maar hullen in zachte stofjes. Gelukkig is velours hipper dan hip vandaag ! 
De Gigi van Fibre Mood #2 zal wellicht eerder genoemd zijn naar die andere Gigi, hedendaags topmodel en socialite Gigi Hadid :-)
Ik maakte de broek voor Jozefien. 
Mijn tienjarige heeft nog geen vrouwelijke vormen en dus dacht ik da…