Doorgaan naar hoofdcontent

Linda

Het naaischooljaar zit er weer op, voor mij althans, want normaal is er donderdag nog één les. Ik gaf mijn parkeerbadge echter al in aangezien er donderdag een professionele opleiding op het programma staat.

Ik kijk er naar uit, maar dat wil zeggen dat er vorige donderdag al afscheid werd genomen van Linda, de naaijuf.

Ik 'dubbelde' en was dus al vertrouwd met haar nononsense aanpak, maar voor de nieuwtjes was het een verademing om naast de verplichte stukken ook veel te kunnen freestylen.We gaan er met z'n allen nog een jaartje bijdoen en hopelijk kunnen we het laatste lesjaar van Linda zo aangenaam mogelijk maken ..

Eén  van de cursisten had een leuke broek gemaakt en had nog een stuk stof over. De Burda's werden erbij gehaald en de keuze viel op een t-shirt met aangeknipte mouwtjes, waarvan de hals werd aangepast. Het patroon werd overgetekend in maat 40 en ging de hele klas door.

Linda paste het aan aan mijn maat (it still ain't 40, proest) en na het laatste knoopsgat aan de polo van Dieter, ging ik aan de slag met een polyester stofje uit mijn eigen berging. De 3 meter stof was bedoeld voor een zwierkleed voor mezelf, nu is er nog genoeg over voor een Harlequin.

Op een halve les zat het in elkaar voor een eerste pasbeurt, na de les haakte ik verder aan week 8 van de Dolly Plaid, vrijdagmiddag koos ik de perfecte satijnen biais uit mijn fourniturenkastje en vrijdagavond werkte ik hals, mouwen en zoom af.

De microtexnaald bleek onmisbaar te zijn, een poging om toch te naaien met de 'gewone' naald liep bijna faliekant af ...

Ik kon het bloesje, het eerste stuk voorzien van mijn labels, aandoen om als trotse moeder de balletrapporten van Roos en Jozefien op te halen op zaterdagnamiddag.

Met maxirok (gekocht), colorblocking:
Patronen gebruik ik meestal maar één keer, maar ik denk dat dit een uitzondering zal zijn.

Net als de Harlequin kan je heel wat variaties vinden: afwerking hals, splitjes in de zijkant, boord aan de onderkant ... Ook verschillende stoffen zijn mogelijk: fijne breisels, zijdeachtige stoffen, voile, katoen, tricot ... Volgens mij zou ook neopreen een leuk resultaat geven.

Een tweede versie maakte ik in een voile die ik kocht in Anzegem. Volgers van Emma en Mona kennen het voormalige schatkeldertje wel. Mijn stoffenkast telt nog een aantal pareltjes van daar.


Het bloesje kreeg splitjes aan de zijkant en de hals werkte ik af met witte paspel. Op het eerste zicht een wat 'bommastofje', maar met de roze, gele en groene fluo bloemetjes toch pittig, zomers en luchtig.
De afwerking aan de zoom en de mouwtjes ging als volgt: overlocken, overlockte randje inplooien en nogmaals inplooien, klaar is kees! Ook voor de voile gebruikte ik de microtexnaald, maar het verwerken ging iets vlotter dan het polyester stofje !

Onze 18-jarige kater Joeksel
Ook van deze stof heb ik nog voldoende over voor een nieuw project (wellicht Donna bloesje van Lmv)

In beide bloesjes naaide ik dus mijn label, besteld bij Nominette:
Er gaan nog versies volgen van de Linda, zoals het patroon voortaan heet !

Ik weet niet meer exact in welke Burda het bloesje stond, maar op de website van Burdastyle vind je wel een aantal topjes met aangeknipte mouwtjes. Bovendien is dat volgens mij echt niet moeilijk om te tekenen of over te tekenen van een bestaand t-shirt ...

'Linda' is een song van Will Tura (1970). Bart Peeters maakte er een leuke coverversie van voor Turalura (1990). Op deze CD staat ook de wereldberoemde versie van 'Arme Joe' door Noordkaap.

Reacties

Een reactie posten

Laat je iets achter ? Ik lees het met veel plezier want ik ben super benieuwd wat jullie ervan vinden !
Wil je mij een vraag stellen, mail dan gerust naar depoorter.katrien@gmail.com !

Populaire posts van deze blog

She

We hebben elkaar ontmoet door een gemeenschappelijke passie: naaien en babbelen.
Ze kwam naar de naailes met een maxi-cosi gevuld met schattigheid en zowat twee jaar later heeft ze een tweede hoopje schattigheid op de wereld gezet.
Gisteren gingen we met het naaigroepje, dat als een verlengde van de naailes is ontstaan, op babybezoek met zelfgemaakte pakjes ... Elena is trouwens al de tweede baby die we in het naaigroepje mochten verwennen met zelfgemaakt moois. In juni was Loes aan de beurt, maar haar zonnehoedjes raakten niet op de blog ...
Dit was mijn pakje:


Dit pakje bestond uit een haarband (volgens dit patroon, maar dan vier centimeter ingekort en in katoen)

Een gebreid pakje volgens een patroon uit een babyboekje van Katia Garens. Het gebruikte katoen was de rest van dit project en kocht ik bij Julijasshop.  Ik had nog een volledige streng liggen en nog wat bolletjes en dit bleek meer dan voldoende voor het pakje in 6 maand. 
De knoopjes kwamen uit mijn voorraad. 
Een bloesje…

Perfect World

Welkom in mijn (opgeruimde) naaistekje.  Naaien kwam in mijn leven nadat de plannen van onze woning reeds meer dan één jaar uitgevoerd waren, vandaar dat de speelhoek voor de kinderen beetje bij beetje door mij werd ingenomen als vaste naaiplaats.  Vorig jaar verhuisde het speelkeukentje definitief naar neefje Vik en in de kerstvakantie werd bij dezelfde meubelgigant een kast aangeschaft om die plaats in te nemen.  De kast herbergt de collectie La Maison Victor, mijn favoriete naaibenodigdheden en een fractie van mijn stoffenvoorraad, voornamelijk deze die recent werden aangeschaft.


De jurk die aan de kast hangt en waarvan ik jullie met trots mijn bijna perfecte tweelingstiksel toon, is de Cara uit de jubileumeditie van La Maison Victor.  Een jurk zonder frivoliteiten, maat 36 in een helblauwe lichte, maar streelzachte sweaterstof: een ideaal recept voor Ella. De sweat kocht ik ook als coupon bij Julijasshop. Gemaakt in een handomdraai en te versieren naar eigen zin of smaak. Leuk me…

In Dreams

Alhoewel de tekst van deze song erg melancholisch is, vind ik de song erg rustgevend ...  De stem van Roy Orbison, de intro, het kabbelen van de melodie en de hoge eindnoten ... Chills !
Om de killere herfstavonden door te komen, maakte ik de Charlene sweater uit de laatste editie van La Maison Victor. Ik vind deze editie echt een top nummer ... Had ik de tijd, ik maakte elk model !
Op de sneak peak van La Maison Victor had ik deze al gezien en hem onmiddellijk mentaal gepind ... De zacht vuilroze nicky velours vond ik opnieuw bij De Strek te Ledeberg. Laat je niet afschrikken door de carnavalsstoffen bij het binnenkomen, maar deze winkel heeft ook een leuke collectie trendstoffen in huis aan een scherpe prijs. Voor deze streelzachte nicky velours betaalde ik 10,00 EUR per meter !
Ik weet niet meer precies hoe breed de stof was, maar 1m 50 was ruim voldoende om de sweater te maken 
Op de laatste namiddag van de vakantie samen met de meisjes maakte ik de sweater af, tekenen inbegrepen…

Hips don't Lie

Over ondergoed schrijven, das net zoals over kousen schrijven: ik had niet gedacht dat ik het ooit zou doen *proest*. 
Ik maakte vorige week dus mijn eerste onderbroek op basis van de Play Pants van Madeit Patterns en de aanpassingen van Ik ben Vink
De eerste onderbroek was voor Jozefien. Toen Ella deze zag, wou ze er ook ene. Intussen hebben ze er beiden een drietal en merkte ik dat gewone tricot het beste resultaat geeft qua pasvorm en draagcomfort. Alleen Roos is nog niet overtuigd ...
Ik maakte er met en zonder pijpjes en er verschenen er al een aantal op mijn IG-account (@sterrenstofbykatrien). 
Ideaal voor restjesverwerking van tricot, alleen mogen de restjes niet te klein zijn, leerde ik ook ...
Dat de restjes van de Paper Pigeons Ice Pink niet zomaar in de restjesbak zouden verdwijnen en vrij snel een project zouden vinden, was al vrij snel duidelijk. Ook was duidelijk dat er nog voldoende stof over zou blijven om iets voor Jozefien te maken. Het werden twee stuks ...
Play P…