Doorgaan naar hoofdcontent

Een terugblik: 1 mei 2015

Waarschuwing: lange post met veel foto's


Door deze post van Van Jansen realiseer ik me dat ik de jurken van het Vormsel geblogd heb, maar niet de jurken van de Eerste Communie, waar het eigenlijk allemaal mee begon.

Enfin, beginnen deed het eigenlijk allemaal met deze post van Liesbet Bergen, ex- De Stoffenkamer.

Liefde op het eerste gezicht, heet dat dan ! Dit zou de communiejurk worden voor mijn Jozefien in 2015 !

Het patroon werd besteld in mei 2013 en naar de naailes meegebracht om te bestuderen, want de tekeningen waren toen nog Chinees voor mij.

Margriet, één van mijn collega-naaisters, met meer levens- en naaiervaring, wou dit wel eens uitproberen en stuurde mij enkele weken later deze foto door :


Ons Natalia zou zeggen: Boenk erop ! Nu had ik nog 2 jaar om de geschikte stof te kiezen en een eigen testversie te maken, tijd zat !

Dé Stof vond ik nog hetzelfde jaar bij Roos en Violet, Michael Miller, Children on Parade, een klassieker ! Misschien daarom dat ik twijfelde en bleef zoeken naar 'iets' anders ... Misschien toch iets meer tule, kant, lintjes, frullen, ... 

Eind 2014, na deze versie en deze, hakte ik de knoop door: het zou de Roma Kid van C'est Dimanche worden in Michael Miller ! Op en top Jozefien, wit en toch speels en draagbaar na de communie.

Maar nu begon het serieuze werk: een testversie !

Jozefien had nog een jurk nodig voor Oudejaar. De stof werd gevonden indenbeer: een eenvoudig donkerblauw katoentje met witte bollen en een zilveren paspel om het was feestelijk te maken: ik volgde de tips die Margriet me had meegegeven en dit was het resultaat:

Foto: Tom Depoorter

Foto: Tom Depoorter

Foto: Tom Depoorter

Foto: Tom Depoorter

Foto: Tom Depoorter
Goudkleurig gilet: Le Big bij Hiddentreasures.be
Ik had hetzelfde probleem als zij met het lijfje, de naaijuf zei mij onderaan het lijfje te beginnen en te markeren ...

Na de testversie, 'the real deal' ... 

Twijfel sloeg weer toe toen plots iedereen (hetgeen erg relatief is, maar kom) de lap van Micheal Miller uit de kast haalde om jurken te maken ... Straks liepen er toch twee met dezelfde jurk rond, oh rampspoed !

Met twee meter stof ter beschikking, dacht ik nog stof over te hebben voor een wit lint, wrong again ! Twee meter bleek erg nipt en er kwam wat puzzelwerk aan te pas om alle delen, voering van het lijfje inclusief er uit te krijgen ... 

Met de kleurtjes op de stof had ik keuze te over voor de paspel. De naaicollega's waren unaniem: turkoois werd het, met een bijpassende biais om een striklintje te maken. 

Er werd een tule rok genaaid, à la Mina Dotter, dus 2 rechthoeken ecru stof, veel tule (1 laag champagnekleurig en 1 laag met glitters) en een elastiek van 5cm breed.

Deze schoentjes pasten perfect bij het geheel: 

Galucci bij aapnootmies.be
Op de ene of de andere manier had ik -tot op de ochtend van de grote dag- niet gezien dat de paspel er toch niet zo perfect in zat als ik het wilde en er wat plooitjes in het lijfje zaten ... Niets meer aan te doen, de (echte !) bloemenkroon werd op haar hoofd gezet, de cardigan (opnieuw eentje van Le Big van Hiddentreasures.be) aangedaan en hup naar de kerk! In de kerk zag ik dat het biaislint ontbrak :-)



Ziet ze er niet godvruchtig uit ? 
Na het einde van de dag zag de jurk er zo uit:


Maar na een wasje, was alles weer mooi wit en werd de jurk elk zomerfeest uit de kast gehaald !


De twee andere meisjes hadden natuurlijk ook een (nieuwe) jurk nodig ...

Roos: de Jill jurk uit La Maison Victor, Editie 2, maart-april 2015




De stof had ik voor een speciale gelegenheid gespaard en aangezien er maar 1,5 meter ter beschikking was en mijn tweede dochter maar blijft groeien, was het tijd om deze uit de stoffenkast te halen. 


Ella: voor haar vond ik de inspiratie bij de zomercollectie van Anne Kuris

Bambiblauw bracht de eerste paneelstoffen uit en plots vielen de puzzelstukjes samen. Ik had twee panelen besteld, maar bleek door een fout in het knippen te kort te hebben om de tekening zowel voor- als achteraan perfect te laten doorlopen ... Paniek, want de panelen waren intussen uitverkocht en zouden pas terugkomen eind april, hetgeen uiteraard erg nipt was. Er was niemand die me kon helpen met een paneel (obvious wou iedereen dit pareltje zelf verwerken), maar toen kwam Bambiblauw zelf to the rescue met een afgekeurd paneel  (waar er wat amper zichtbare spikkels in de blauwe lucht zaten). 

Als basis nam ik de Billie-Jurk van La Maison Victor (Editie 3, herfst 2014), tekende er een aangeknipt mouwtje bij. Nog een hagelwit kraagje erbij en mijn tiener had de perfecte jurk !








Het werd een prachtige dag: de weergoden waren ons goed gezind, de versiering was in orde, het eten was lekker, de compagnie was goed ... 

Jozefien zei de volgende ochtend dat het de mooiste dag van haar leven was en dat ze blij was dat Jezus nu in haar hart zat ! 

Mission accomplie !

Enkele sfeerbeelden :





Foto: Tom Depoorter
Foto: Tom Depoorter
Foto: Tom Depoorter
Foto: Tom Depoorter
Deze foto is de enige familiefoto (foto van foto)

De twee feesten zorgden wel voor een serieuze naaidip in de maanden juni tot augustus, maar de zin is meer dan terug en er wordt achter de schermen hard gewerkt aan nieuwe (feest)jurken !

Stay tuned !


Reacties

Een reactie posten

Laat je iets achter ? Ik lees het met veel plezier want ik ben super benieuwd wat jullie ervan vinden !
Wil je mij een vraag stellen, mail dan gerust naar depoorter.katrien@gmail.com !

Populaire posts van deze blog

Hello

Wel hello again ...  Het is lang geleden dat hier nog iets is verschenen. Een hele lente, zomer en herfst gingen voorbij zonder bloggen. De zin was er niet, noch om foto's te nemen van werkstukken, noch om teksten te schrijven over het maakproces.  Langzaam merk ik dat blogs uitdoven en overgenomen worden door Instagramposts. Een beetje jammer voor de lezer die geïnteresseerd is in het wel en wee van een naaister, breister, bakster ...  Maar een blog onderhouden, daar kruipt tijd in, maar ook veel 'goesting', om het met de woorden van Gwendolyn Rutten te zeggen. En dat laatste ontbrak dus vaak... De wintermaanden zijn traditioneel breimaanden bij mij. Hygge, heet dat tegenwoordig ...  Naast twee truien voor Dieter, een nieuwe No Frills trui voor Roos, een Stockholmslipover (een debardeur) en een bijpassende haarband, breide ik sinds september 2020 ook een zalige trui voor mezelf: de Woodwardia pullover uit Pom Pom Quarterly nr 28 (The Botanical Issue).  Ik leerde Pom Pom Qu

Brown Eyed Girl

Zelfde locatie, ander meisje en ander naaiproject ! Het rimpelrokje is een klassieker: 2 maal de stofbreedte en een mooie elastiek. 'Lekker veel zwier' wordt hier nog steeds geapprecieerd ! Het rimpelrokje werd gemaakt op een superleuke zaterdagnamiddag, toen de dames van de naailes op bezoek waren bij mij thuis ... een eenvoudig projectje was nodig want naar goede gewoonte werd er honderduit gekletst. Bij de lancering van de Playtime-collectie van See You at Six kon ik in De Stoffenkamer nog net één meter van mijn favoriet 'Copper Grid' bemachtigen. Toen al wist ik dat het stofje prachtig zou passen bij Jozefien, ons donkerste meisje ... Maar één meter is net te weinig om er een jurk uit te krijgen ... maar wel genoeg voor een rimpelrokje met zwier en een croptop.  Het topje is de Skytop uit La Maison Victor (editie juli-augustus 2015), in maat 128, maar met lengte maat 110. Dat paste namelijk nog perfect uit de resterende 30cm stof ... Stiekem jaloers,

Les Tigresses

De meisjes zijn momenteel helemaal in de ban van FC De Kampioenen. 'Les Tigresses' was de naam van de serviceclub waar Carmen bij zat of ging gaan. We weten alvast wat we in de Herfstvakantie gaan doen in de lokale cinema Capitole. Cinema Capitole is een begrip hier in Aalter: een cinemazaaltje achter hotel Capitole, waarbij één en dezelfde persoon de tickets regelt, dan vlug naar zijn bar rent om iedereen van lekkers te voorzien en dan op de startknop van de film drukt. Digitale kwaliteit in een pluchen zetel aan een democratische prijs, wat moet een mens meer hebben .... Maar terug naar de FC De kampioenen: dit naaisel heeft wat mij betreft een hoog Carmen-gehalte: ultra-kort (aangezien bij mijn vorige rok de algemene reactie was dat die niet zo kort was), een zichtbare rits en een dierenprint, maar volgens Dieter kom ik er mee weg ... Ik nam mijn gewone confectiemaat (42) en paste er, mits een aanpassing van 0,5 cm wonderwel in. Verder veranderde ik niets aan het patr

Africa

Param pampam parampam paaaaaaaaaaam De nieuwste La Maison Victor vond ik op het eerste zicht niet zo spectaculair: een beetje 'been there, done that' ... Enkele dagen ervoor had ik enkele beelden gezien van Magdalena Collection , met als blikvangers een midi rok en lange broek in Afrikaanse print. In plaats van naar de winkel te spurten, wandelde ik naar mijn stoffenkamer, want enkele jaren geleden had mijn 'moeke' (zo noem ik mijn mama nog steeds) haar kasten opgeruimd en mij twee lappen Afrikaanse stof meegegeven, die ze zelf ongeveer 20 jaar (of is het al 25 of 30 jaar, time flies when having fun) geleden kocht tijdens hun (papa was ook mee) reis naar Kenia en Tanzania. De link met het Fez-patroon werd snel gelegd.  De stof is redelijk stug en doorzichtig (de kwaliteit lijkt nog het best op linnen) maar ik was niet meer te houden: één van de twee lappen zou een Fez-broek worden ! Ik nam -zoals steeds- maat 42 over, maar wel met een klein hartje ...