Doorgaan naar hoofdcontent

The cable girl : how to

Instagram lijkt in de ban te zijn van breien ...

Nu bijna iedereen het breien van een Bernadette onder de knie heeft, is het tijd om de breiskills naar the next level te brengen: kabels breien.

In de nieuwe LMV staat een patroon van Maurice (Véronique Leyers) voor een Bernadette met kabels in versie voor moeder en dochter (alleen staat er in de kinderversie een klein foutje: er staat niet uitgelegd hoe je de boord breit aan de cardigan, maar das uiteraard hetzelfde als in de moeder-versie: steken opnemen en 1/1 boordsteek breien gedurende een naald of 6)

Maurice heeft haar inspiratie overduidelijk gehaald bij die andere Antwerpse onderneemster die breit en vorig jaar 'In mijn nopjes' uitbracht.

Het patroon staat allang om mijn breilijstje en nu ben ik eraan bezig ... Wanneer de cozy cardigan af zal zijn, das een andere vraag. 

Wol: Lana naturale inca van Adriafil - Lanaexclusieve Aalter
Patroon: Heavy knitted cable vest uit 'In mijn nopjes' van Ellen Kegels


Maar hoe begin je nu aan kabels breien ? 

Eerst en vooral haal je dit in huis, een kabelnaald. Dat bestaat maar in twee diktes en zitten samen in een pakje, gemakkelijker kan niet. 

Steken opnemen (niet breien !) op de kabelnaald doe je altijd voor het werk, afhankelijk van hoe de kabel draait, verplaats je de kabelnaald naar achter het werk. 

De kabels op het rugpand van de 'heavy knitted cable vest' is een dubbele en loopt over 25 steken  (drie averechts, 8 rechts, drie averechts, 8 rechts en drie averechts) en 12 naalden

Je begint dus met drie averechts, dan neem je vier steken op de kabelnaald. Steken neem je op in de lus achter de breinaald, enkel op die manier ga je de steken juist kunnen breien ....Hier plaats je de vier opgenomen steken achter het breiwerk


Dan brei je de vier resterende steken rechts


Laatste stap: brei de vier steken van op de kabelnaald


Voilà de eerste kabel werd gebreid !
Opnieuw drie steken averecht en we kunnen beginnen aan de volgende kabel: hier gaan we de opgenomen steken voor het werk houden, opnieuw vier eenvoudige stappen en je hebt een kabel !

Eindigen met drie steken averechts en de 1ste naald is gebreid. Nu is het aan jullie om de volgende 11 naalden de steken te breien zoals ze voorkomen en dan herhaal je gewoon de 8 stapjes hierboven ! Zolang je je kabelnaaldje niet kwijtspeelt, heb je in no time een schitterend resultaat !

Hopelijk hebben jullie iets aan deze kleine tutorial ! 
Reacties

  1. Oh, jij legt dat mooi uit.... Prachtig gebreid! ik ben een v d weinige die niet is ban is v dát breien :) te weinig geduld :)

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Laat je iets achter ? Ik lees het met veel plezier want ik ben super benieuwd wat jullie ervan vinden !
Wil je mij een vraag stellen, mail dan gerust naar depoorter.katrien@gmail.com !

Populaire posts van deze blog

Break Free

Treinen, stations en foto's, dat doet het altijd goed ...
Wat kan ik jullie voorstellen:  - mijn oudste dochter van bijna veertien - een Picha rok uit La Maison Victor: de grootste kindermaat, verlengd naar maxi-rok uit een zalige double gauze, die ik kocht bij De Stoffenkamer. De zakken en de tassels liet ik achterwege. - een Odette t-shirt uit La Maison Victor: maatje 34 in de allerzachtste double gauze, ook uit De Stoffenkamer. Ik werkte voor de halsafwerking met een op patroon getekend beleg. 


Moonstone

Ik had het wat lastig de laatste tijd ... Ondernemen op mijn eentje blijkt gepaard te gaan met hoogtes en met laagtes, een opleiding volgen en kinderen grootbrengen erg intensief, maar super interessant. Alle balletjes in de lucht houden en blijven focussen op 'the bigger picture' blijkt geen sinecure te zijn en dan durft de eeuwige twijfelaar in mij de bovenhand te krijgen ... Maar wat in dit gehele proces wel duidelijk is, is dat ik mijn werk nodig heb om creatief te kunnen zijn en omgekeerd. En de opleiding ('Bemiddeling in burgerlijke en handelszaken') belooft wat meer creativiteit te brengen in mijn werk, hetgeen ik tot nu toe wat miste in mijn dagelijkse bezigheden.  Eind deze maand volgt er alvast een nieuwe uitdaging, namelijk studeren voor een examen, zodat ik vanaf december mijn advocatenpraktijk kan aanvullen met een praktijk als (erkend) bemiddelaar ... Deze vooruitzichten geven dan weer zuurstof aan mijn slabakkende naaiactiviteiten ... Raar toch hoe een …

Working nine to five

Terug aan de slag (ten laatste op 15 april 2017, enfin na Paasmaandag dus -diegene die nieuwsgierig zijn naar wat ik in het dagelijkse leven doe, kunnenhierterecht :-)) betekent opnieuw wat minder tijd om te koken en vooral wat meer georganiseer om alles klaar te krijgen ...  Vlugge receptjes dus, dat hebben we nodig ! Eentje uit de trukendoos van Lien, één  van de twee verzorgsters van Familiehulp die hier vanaf begin januari langskwamen om de zorg voor mij op de schouders van mijn familieleden (die dit trouwens ook meer dan schitterend gedaan hebben en vele pluimen en nog veel meer verdienen !) te verlichten.  Familiehulp is er dus niet enkel voor pas bevallen mama's of senioren, maar ook voor gezinnen waarin één van de partners zijn/haar gedeelte van de huishoudelijke taken niet meer kan opnemen, al dan niet tijdelijk. Je kan hen laten komen voor allerlei huishoudelijke taken, maar ook voor de persoonlijke verzorging.  De bijdrage wordt berekend aan de hand van je inkomen en j…

1999

Tonight i'm gonna party like it's 1999 ...
Waarbij het voor Prince een vooruitblik was toen hij dit zong, kunnen we al heel wat jaren terugblikken ... 
2017, het jaar van de breuk in mijn knie en in mijn professioneel leven, maar vooral het jaar van opstaan, veerkracht en geloof in mijn eigen kracht (alhoewel het al dik oktober was toen dit kwam te dagen *proest*) !
Er werd gehuild, getoast, gebreid, voorzichtig gestapt, terug met de wagen gereden, nog eens gehuild, terug gelachen, op de nagels gebeten van de spanning, gesupporterd, out of the comfortzone gestapt, met de kop tegen de muur gelopen, nog eens gevallen, gerelativeerd, gestudeerd, alweer gelachen, genaaid ... en zoveel meer ! Kortom geleefd ! 
Ik feest, net als op Kerst (die blog ik binnenkort wel eens), in een zelfgemaakte outfit: een Elsa blouse en een Kirsty rok (allebei patronen uit La Maison Victor). 
De Elsa blouse (La Maison Victor, editie september-oktober 2016) was mijn tweede project van de naailes, na d…