Doorgaan naar hoofdcontent

Toen ik je zag

'maar er was een donder, een bliksem, een slag toen ik je zag ...'

Dit liedje, geschreven door Guust Meeuwis (ja, die van Kedeng, kedeng), gezongen door Antonie Kamerling, spookt al de hele dag door mijn hoofd.

Het is ook de titel van het boek van de Nederlandse actrice Isa Hoes, die gehuwd was met Antonie Kamerling, over haar leven met de Nederlandse acteur/zanger, die in 2010 een einde aan zijn leven maakte na een leven met een bipolaire stoornis (enfin, ik weet eigenlijk niet echt of die diagnose ooit werd gesteld bij hem, maar het ding moet nu eenmaal een naam krijgen).

Ook in de Belgische media werd aandacht aan dit overlijden besteed, herinner ik mij, want hij was een vrij bekend en populair acteur, ook in België.

Zowel hij als Isa Hoes startten hun carrière bij 'Goede tijden, slechte tijden', de Nederlands oer-soap (ook Louis Talpe speelde hierin kort geleden een rol) en toen die twee een relatie beginnen waren ze uitstekend voer voor de Nederlandse 'boekskes' ... Die zijn ook bij ons in Vlaanderen te verkrijgen en liggen bij de betere kapper.

Het boek stond op mijn e-reader, geen idee meer waarom ...

Vorig weekend was Dieter op short-ski en was ik met mijn ouders naar Lac de l'Eau d'Heure, een aan te raden bungalowpark van Landal Greenparks. Tijd dus om mijn boek, waarmee ik al maanden worstelde uit te lezen. Alleen had ik geen vers leervoer voorzien en de wifi-code op de Tolino intoetsten was me te veel moeite (is nochtans een fluitje van een cent). Ik scrolde in mijn bibliotheek en zag het boek staan ...

'Waarom niet' dacht ik en ik begon er aan.

'Het boek leest als een trein' is een understatement. Alhoewel je weet hoe het verhaal afloopt tussen die twee, blijf het boeien. Isa Hoes deelt een aantal intieme momenten van het bekende koppel en vraagt zich af of ze de gekende afloop had kunnen vermijden, zonder te overdramatiseren. Bij momenten banale scenes uit hun gezinsleven, een tikje glamour en glitter, haar eigen carrière en de neergang van de geestelijke gezondheid van Antonie: kortom een eerlijk portret van de worsteling van iemand om al deze balletjes omhoog te houden.
Het boek beet me vast, want eigenlijk wil je weten waarom iemand die schijnbaar alles heeft om voor te leven, toch kiest voor de dood. Het antwoord zal je niet in het boek vinden. Helaas kon ook Isa niet in het hoofd van haar partner kijken en blijft ze achter met veel onbeantwoorde vragen ...

Ok, het is geen Shakespeare en het heeft geen happy end, maar het geeft een realistisch beeld van het leven met iemand met geestelijke gezondheidsproblemen.

Het liedje komt uit de film 'All Stars' (1997), waarin Kamerling de rol speelt van Hero, die verliefd wordt op Carmen. 'All Stars' werd na een film, een TV-serie. Jan Verheyen maakte van 'All Stars' een remake onder de titel 'Team Spirit'.   

Eén tip: laat de song niet spelen terwijl je het boek aan het lezen bent, tranen gegarandeerd. Of misschien net wel ...


Reacties

Een reactie posten

Laat je iets achter ? Ik lees het met veel plezier want ik ben super benieuwd wat jullie ervan vinden !
Wil je mij een vraag stellen, mail dan gerust naar depoorter.katrien@gmail.com !

Populaire posts van deze blog

Break Free

Treinen, stations en foto's, dat doet het altijd goed ...
Wat kan ik jullie voorstellen:  - mijn oudste dochter van bijna veertien - een Picha rok uit La Maison Victor: de grootste kindermaat, verlengd naar maxi-rok uit een zalige double gauze, die ik kocht bij De Stoffenkamer. De zakken en de tassels liet ik achterwege. - een Odette t-shirt uit La Maison Victor: maatje 34 in de allerzachtste double gauze, ook uit De Stoffenkamer. Ik werkte voor de halsafwerking met een op patroon getekend beleg. 


Moonstone

Ik had het wat lastig de laatste tijd ... Ondernemen op mijn eentje blijkt gepaard te gaan met hoogtes en met laagtes, een opleiding volgen en kinderen grootbrengen erg intensief, maar super interessant. Alle balletjes in de lucht houden en blijven focussen op 'the bigger picture' blijkt geen sinecure te zijn en dan durft de eeuwige twijfelaar in mij de bovenhand te krijgen ... Maar wat in dit gehele proces wel duidelijk is, is dat ik mijn werk nodig heb om creatief te kunnen zijn en omgekeerd. En de opleiding ('Bemiddeling in burgerlijke en handelszaken') belooft wat meer creativiteit te brengen in mijn werk, hetgeen ik tot nu toe wat miste in mijn dagelijkse bezigheden.  Eind deze maand volgt er alvast een nieuwe uitdaging, namelijk studeren voor een examen, zodat ik vanaf december mijn advocatenpraktijk kan aanvullen met een praktijk als (erkend) bemiddelaar ... Deze vooruitzichten geven dan weer zuurstof aan mijn slabakkende naaiactiviteiten ... Raar toch hoe een …

Working nine to five

Terug aan de slag (ten laatste op 15 april 2017, enfin na Paasmaandag dus -diegene die nieuwsgierig zijn naar wat ik in het dagelijkse leven doe, kunnenhierterecht :-)) betekent opnieuw wat minder tijd om te koken en vooral wat meer georganiseer om alles klaar te krijgen ...  Vlugge receptjes dus, dat hebben we nodig ! Eentje uit de trukendoos van Lien, één  van de twee verzorgsters van Familiehulp die hier vanaf begin januari langskwamen om de zorg voor mij op de schouders van mijn familieleden (die dit trouwens ook meer dan schitterend gedaan hebben en vele pluimen en nog veel meer verdienen !) te verlichten.  Familiehulp is er dus niet enkel voor pas bevallen mama's of senioren, maar ook voor gezinnen waarin één van de partners zijn/haar gedeelte van de huishoudelijke taken niet meer kan opnemen, al dan niet tijdelijk. Je kan hen laten komen voor allerlei huishoudelijke taken, maar ook voor de persoonlijke verzorging.  De bijdrage wordt berekend aan de hand van je inkomen en j…

Heaven is a Place on Earth

Wat doe je als een knieblessure roet in jouw vakantieplannen gooit ?  Juist, nieuwe plannen maken ! De roadtrip door Scandinavië werd vervangen door een staycation van twee weken, een midweek in de Provence en een weekje op onze favoriete vakantieplek in Italië.  De eerste week vakantie zit er bijna op: Parc Astérix met nonkel Frank (aanrader !), met Opa Jan op Heidi (de rollercoaster ;-)) in Plopsaland De Panne, samen met Oma Lily, nonkel Frank, Arianne, Isaura, tante Leen en nonkel Bram ... Woensdag deed iedereen zowat z'n eigen ding, donderdag werd er gefietst met Les Flammes Rouges, de nieuwbakken lokale damesfietsclub (we zoeken nog leden !) ... en vandaag gingen we met de meisjes dicht bij huis wat chillen met de grote C ! Tijd om foto's te nemen van mijn Carriejurk voor Ella.  Het adresje: Bar Rage, één van de drie zomer Pop-up bars van Aalter en omstreken.  Een klein stukje heaven on earth ...


Herkenbare 'moves' voor ouders van tieners *proest*

 De Mocktail Ba…